Ertflix – Τρεις ταινίες που αξίζει να δεις (ή να ξαναδείς)

Ανακαλύπτουμε ή επανακαλύπτουμε. Υπάρχουν ταινίες (άνευ κόστους και ιών) που προβάλλει, αυτή τη στιγμή, το Ertflix και μας αρέσουν. Από τη Βρετανία, όπως την περιγράφει ο Μάικ Λι, στην αποθέωση της ελληνικής αγριότητας που σκηνοθετεί ο Οικονομίδης και από εκεί στο θέατρο του πολέμου που άναψε κάποτε στο Ιράκ, διαλέξαμε τρία κινηματογραφικά έργα που προβάλλονται αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα της ΕΡΤ και αξίζουν τον χρόνο μας.

•Όλα ή τίποτα (2002)
Ο Μάικ Λι είναι από τους σπουδαιότερους Βρετανούς σκηνοθέτες. Και είναι εκείνος, ίσως μαζί με τον Κέν Λόουτς, που κατάφερε πειστικά, με αριστερή ματιά, να μεταφέρει στον κινηματογράφο την αποξένωση, τα αδιέξοδα, την άγνοια και τους φόβους της εργατικής τάξης. Η βραβευμένη ταινία του Όλα ή τίποτα είναι η σκληρή περιγραφή μιας οικογένειας της βρετανικής εργατικής τάξης που ζει βυθισμένη στη σκληρότητα του κοινωνικού πλαισίου που καλείται ν’ αναζητήσει την επιβίωσή της.

Η ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικ Λι απέσπασε το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας και το βραβείο κριτικών κινηματογράφου και ήταν υποψήφια για βραβείο σκηνοθεσίας των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου και για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (2002).

Το Όλα ή τίποτα περιγράφει τη ζωή σε μια εργατική γειτονιά του Λονδίνου, εστιάζοντας στην οικογένεια της Πένυ, ταμίας σε σούπερ μάρκετ και του συζύγου της, ταξιτζή, Φιλ. Ο έρωτας τους είναι τελειωμένος. Τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα. Οι φίλοι και γείτονές τους αλκοολικοί. Τα όνειρα της οικογένειας είναι συγκεκριμένα, οι απογοητεύσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Η οικογένεια ανασυγκροτείται, στο νοσοκομείο όταν πρέπει να σταθεί δίπλα στο γιο της που παθαίνει καρδιακή προσβολή. «Αν δεν έχουμε ο ένας τον άλλον, τότε δεν έχουμε τίποτα» λέει ο Φιλ, το εννοεί με όλη του την καρδιά.

Η ταινία του Μάικ Λι αποτυπώνει ρεαλιστικά και συχνά με, πικρό, κωμικό τρόπο την χωρίς εκπλήξεις, εντελώς προδιαγεγραμμένη ζωή της Βρετανικής εργατικής τάξης. Οι ανάγκες της επιπλέουν μόνο στην επιφάνεια του συγκεκριμένου, οι ανθρώπινες στιγμές της έρχονται μέσα από την πρόκληση του πόνου.

Ο Μάικ Λι είναι ένας από τους σημαντικότερους, εν ζωή, Βρετανούς σκηνοθέτες.

Δείτε το Όλα ή τίποτα ΕΔΩ

Σκηνοθεσία: Μάικ Λι
Με τους: Τίμοθι Σπολ, Λέσλι Μανβίλ, Τζέημς Κόρντεν, Ρουθ Σιν, Άλισον Γκάρλαντ

•Ουδέτερη ζώνη (2010)
Στις ΗΠΑ η ταινία πολιτογραφήθηκε ως “πολιτικό φιλμ”. Εδώ το κακό εκπροσωπούν το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος. Για εμάς, τον υπόλοιπο πλανήτη, πρόκειται για έργο που κυριαρχεί η δράση (η πολεμική) και περιέχει δείγματα αυτοκριτικής της αμερικάνικης άγνοιας γύρω από το θέατρο του πολέμου στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτή η κινηματογραφική παραγωγή είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

Ο, πρωταγωνιστής, της Ουδέτερης Ζώνης Ματ Ντέιμον μιας ταινίας που να λέμε την αλήθεια δεν πολυακούστηκε, ήταν εξαιρετικός.

Υπόθεση: Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, ο αρχικελευστής Ρόι Μίλερ (Ματ Ντέιμον) και οι άνδρες του είναι επιφορτισμένοι με την εύρεση των λεγόμενων όπλων μαζικής καταστροφής, η ύπαρξη των οποίων δικαιολογούσε την αμερικανική εμπλοκή, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και τον άνθρωπό τους στη Βαγδάτη, τον Πάουντστον.

Στην προσπάθειά τους να τα βρουν και να επιβιώσουν στη φρίκη του πολέμου, θα πέσουν πάνω σε ένα καλοστημένο σχέδιο, που ανατρέπει αναπάντεχα τον αρχικό σκοπό της αποστολής τους… Τελικά θα ανακαλύψουν πως η ιστορία περί όπλων μαζικής καταστροφής είναι στημένη από το Πεντάγωνο και χημικά όπλα δεν υπάρχουν, αφού το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ιράκ σταμάτησε το 1991, μετά την επιχείρηση των ΗΠΑ «καταιγίδα της ερήμου».

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Σκηνοθεσία: Πολ Γκρίνγκρας
Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Γκρεγκ Κινίαρ, Μπρένταν Κλίσον, Τζέισον Άιζακς, Έιμι Ράιαν

•Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς (2020)
Με τη δουλειά του ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης ενσαρκώνει μια σειρά ελπίδες, προσδοκίες γύρω από την ελληνική κινηματογραφική σκηνή. Τον παρακολουθούμε. Οι λέξεις, οι ιδέες, οι φοβίες, τα πλάνα του μιλούν σε πρώτο πρόσωπο με την ασχήμια της εποχής. Κινηματογραφικά η εξιδανίκευση του τελειωμένου, του αποτρόπαιου μάς αφορά όσο και η αληθινή καθημερινότητά μας σε πόλεις που βυθίζονται στη χυδαιότητα, την φτηνή εμμονικότητα, τα αδιέξοδα.

Η υπόθεση της ταινίας, που γυρίστηκε στη Λαμία, περιστρέφεται γύρω από μια γοητευτική γυναίκα, η οποία αποφασίζει να εγκαταλείψει τον επιχειρηματία σύζυγό της για έναν ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου και πρώην λαϊκό τραγουδιστή. Δεν αρκείται όμως σε αυτό – εγκαταλείποντας τη συζυγική εστία, η μοιχαλίδα παίρνει μαζί της κι ένα εκατομμύριο ευρώ… Φυσικά, ο σύζυγος παρανοεί, και ορκίζεται εκδίκηση. Εν τω μεταξύ, ο υπόκοσμος της νύχτας,στη μικρή επαρχιακή πόλη, μπαίνει σε αναβρασμό γύρω από το παράνομο ζευγάρι. Και το κερασάκι στην τούρτα: οι φοβερές μαμάδες των δύο αντεραστών δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια…

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου,ω Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος Βασιλική Καλλιμάνη, Σοφία Κουνιά κ.α.
Πηγή: fragilemag.gr