Ε.Ε. και ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο πιθανότατα θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Ρωσία από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ενώ αποκλείουν να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση εντός του Σαββατοκύριακου για να εξετάσει η Ένωση την κατάσταση.

Βασικό θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου είναι η ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, ενώ είναι προγραμματισμένη ήδη παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ό,τι συμβαίνει στη Ρωσία είναι εσωτερική υπόθεση» αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και συμπληρώνουν πως σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Και το «ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις» και σχετικές δηλώσεις ενδεχομένως να γίνουν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας και τον Λιθουανό πρόεδρο, στο προεδρικό μέγαρο στο Βίλνιους όπου θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές επαφές ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 11- 12 Ιουλίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε σήμερα τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο για την κατάσταση στη Ρωσία, σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της λευκορωσικής προεδρίας στο Telegram.

«Ο Ρώσος πρόεδρος τηλεφώνησε το πρωί στον Λευκορώσο πρόεδρο για να τον ενημερώσει για την κατάσταση στη Ρωσία», μετέδωσε παράλληλα το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Λουκασένκο.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή με ξένο ηγέτη που είχε ο Πούτιν από χθες, Παρασκευή βράδυ που άρχισε η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος εξεγέρθηκε εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας.

O Ρώσος πρόεδρος την χαρακτήρισε σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό «ένοπλη ανταρσία» και ορκίστηκε να τη συντρίψει.