Γιάννης Σωλήνης: Το σκάνδαλο των λατομείων Συκής

Τεράστιο σκάνδαλο χαρακτηρίζει τη λειτουργία του λατομείων Συκής, ο υποψήφιος δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Γιάννης Σωλήνης, καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στον Δήμο που έχει την κυριότητα του χώρου. Ο κ. Σωλήνης επισημαίνει σε ανακοίνωσή τους ότι είναι απορίας άξιον πώς δεν έχει επέμβει ακόμη ο Εισαγγελέας.

Η ανακοίνωση του κ. Σωλήνη:

Ως γνωστόν στη δημοτική ενότητα Αφετών υπάρχουν τρία χωριά που η οικονομική τους ζωή στηρίζεται στα λατομεία πέτρας και πλάκας Πηλίου, περιζήτητης σε όλο τον κόσμο και μοναδικης στην Ελλαδα.

Από την προσωπική διερεύνηση της υπόθεσης και προσωπική πληροφόρηση από όλες τις πλευρές σε σχέση με τα λατομεία Συκής, καταλήξαμε με τους συνεργατες μου στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Οι λατόμοι του Νεοχωρίου και του Καλαμακίου έχουν ιδρύσει συνεταιρισμούς και εκμεταλλεύονται τα λατομεία  της κτηματικης τους περιφερειας στα πλαισια, αφενος της απευθειας μισθωσης απο τον Δημο Νοτιου Πηλιου με την υποχρεωση καταβολης ετησιου αναλογικου αντιτιμου υπερ του ιδιοκτητη  |(Δημος), και αφού προηγουμένως φρόντισαν για την διακοπη της αναστολης των αδειων εκμεταλλευσης τους συμορφουμενα προς τις επιταγες και ορους των αρμοδιων υπηρεσιων ελεγχου με την εκπονηση των απαιτουμενων διορθωτικων η και συμπληρωματικων μελετων.
2. Το αποτέλεσμα της συνεχισης, για τις δυο αυτες περιοχες,  της ισχυος των  αδειών εκμεταλλευσης ήταν:
• η συνταξη και υποχρεωση τηρησης περιβαλλοντικών όρων που ισχυουν για καθε λατομειο χωριστα,
• η προοπτικη αποκατάστασης επειτα απο την  ορθολογική εκμετάλλευση του λατομικού χώρου,
• η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους Επιθεώρητες Μεταλλείων Βορειου Ελλαδος και τους υπολοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς ( Δ/νση Περιβαλλοντος ΝΑΜ, Δασαρχειο Βολου ,  Επιθεωρητες Πρασινου ) ,
•  δυνατοτητα βασει της συμβασης μισθωσης του ελεγχου και της τήρηση των υποχρεώσεων τους προς το Δήμο Νοτίου Πηλίου , αποδίδοντας το αντίτιμο της εκμετάλλευσης ( αναλογικο μισθωμα ) , αντίτιμο που πρέπει και οφείλει ο δήμος να χρησιμοποιήσει σε όφελος των πολιτών
3. Τα λατομεία Συκής ΄΄λειτουργούν΄΄ χωρίς να εχει προχωρησει η αναστολη των άδειων λειτουργιας τους και αυτο κυριως με την ανοχή η και αδρανεια του Δήμου  .

Η μη σύννομη εκμετάλλευση έχει ως   αποτέλεσμα:
αθέμιτο ανταγωνισμό αφού πωλείται υλικό σε πολύ χαμηλές τιμές μιας και οι ”παρανομως” λειτουργουντες εχουν χαμηλοτερα εξοδα αποφευνοντας τα μισθωματα στον Δημο και ολα τα αλλα λειτουργικα εξοδα (επιβλεψης απο αρμοδιους Μηχανικους, εγγυητικων επιστολων αποκαταστασης, εκπονησης απαραιτητων συμπληρωματικων μελετων κ.α. )
απαξίωση του προϊόντος και αποτροπή σοβαρών πελατών να δημιουργήσουν συνεργασία με τα λατομεία καθώς δεν είναι νόμιμο προϊόν.
υποτίμηση του εξορυσσομενου πετρώματος σαν πορου προς περαιτερω αναπτυξη της περιοχης και   ΄΄περιουσίας΄΄ και των μελλοντικών γενιών, μιας και αποτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με το επάγγελμα του λατόμου και οδηγεί στην μαράζωση των χωριών του νοτίου Πηλίου μεσα απο  το αίσθημα αβεβαιότητας που δημιουργουν  οι χαμηλές τιμές της αγορας μη ανταποκρίνονομενες στον μόχθο του λατόμου
παραγωγή ΄μαύρου΄ προϊόντος που διακινείται χωρίς τα νόμιμα παραστατικά με φοροδιαφυγη,
απώλεια τεράστιων εσόδων για τον ιδιοκτητη και μισθωτη των χωρων δήμο τα οποία θα τα χρησιμοποιούσε για την προοδο ολης της επικρατειας του,
δυσφήμηση προς τις υπηρεσίες και το κράτος, αφού το Νότιο Πήλιο θεωρείται ως χώρος παράνομων δραστηριοτήτων.
δημιουργία ανεπανόρθωτων προβλημάτων στην περιοχή και στο περιβάλλον. Ρέματα έχουν μπαζωθεί και έχει  αλλάξει όλη η βιοποικιλότητα της περιοχής μιας και η εκμετάλλευση χωρίς μελέτη είναι ΕΓΚΛΗΜΑ. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένα ρέμα έχει μπαζωθεί πλήρως!!!
επιβολή διοικητικων προστίμων στο Δήμο Πηλίου, τα οποία χρεώνεται τελικα μακροπροθεσμα ο κάθε δημότης και όχι φυσικά η δημοτική αρχή που είναι υπεύθυνη για κάθε παρανομία που διαπράττεται στο χώρο ευθύνης της, αφου αυτη ειναι παροδικη.
• απόρριψη των υλικών που απομένουν από την παράνομη (έτσι κι αλλιώς) διαδικασια στο λιμάνι που κατασκευάζεται στον Πλατανιά !!!! δηλαδή στο έργο της Περιφέρειας.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Αδιαφορεί για την επαναφορα της απαραίτητης αδείας στην περιοχη λατομειων Συκης και δεν πιέζει – συντονίζει τους λατόμους προς την κατεύθυνση αυτή.
Συντηρεί με την ανοχή της την παρανομία
Ευθύνεται για την απώλεια εσόδων, πολύτιμων για το Δήμο
Αδιαφορεί για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στο Δήμο (άλλωστε δεν πληρώνονται από την τσέπη του Δημάρχου ή των Αντιδημάρχων!!) και τα μεταφερει στο μελλον.

Συμπερασματικά :

Η παρούσα κατάσταση φαίνεται να αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο και είναι απορίας άξιο πως δεν έχει επέμβει ακόμη ο εισαγγελέας με τις ευθύνες του Δήμου να είναι τεράστιες, αφού αυτός έχει την κυριότητα του χώρου ενώ παράλληλα επιβαρύνει τα δημοτικά ταμεία με αχρείαστα διοικητικα πρόστιμα.

Ο Δημος θα πρεπει με καταλληλους τεχνικους συμβουλους ( μεταλλειολογους, γεωλογους, δασολογους) του και σε στενη συνεργασια με τις αρμοδιες προς ελεγχους υπηρεσιες ( Δ/νση Περιβαλλοντος ΝΑΜ, Δασαρχειο Βολου , Επιθεωρηση Μεταλλειων Βορειου Ελλαδος, Επιθεωρητες Πρασινου ) να παρακολουθει την εξελιξη των λατομικων εκμεταλλευσεων  και  τα χρονοδιαγραμματα εξελιξης των εργασιων ωστε :

  • να τηρειται πιστα ο ΚΜΛΕ ( Κωδικας Μεταλλευτικων και Λατομικων Επιχειρησεων ) και να αποφευγεται η ‘ληστρικη εκμεταλλευση’ των χωρων που ειναι αντιθετη στις αρχες της αειφοριας, οσο και
  • να ακολουθουνται πιστα οι περιβαλλοντικοι οροι που εχουν τεθει στα πλαισια εγκρισης της περιβαλλοντικης αδειοδοτησης (ΑΕΠΟ-Αποφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικων Ορων )  για τον καθε λατομικο χωρο,  .