Τα παιδιά και η λασπωμένη πόλη

Της Κίρκης Πατσιαντά*
Ακούγεται σαν τίτλος παιδικού παραμυθιού. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι. Είναι η πραγματικότητα των παιδιών αυτή τη στιγμή στο Βόλο. Τα παιδιά μας ζουν στην κυριολεξία σε μια λασπωμένη πόλη, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο τους, δεν μπορούν να δουν τους φίλους τους, είναι ανθυγιεινό για αυτά να περπατούν σε δρόμους γεμάτους σκόνη, λάσπη και λιμνάζοντα νερά, πολλά από αυτά έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται, κάποια έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα και όλα τους βλέπουν τις οικογένειες τους να αγωνιούν και να αγανακτούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη.
Καμία ιδιαίτερη μέριμνα δεν έχει υπάρξει από την πλευρά της σημερινής δημοτικής αρχής για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών που ως πολίτες του Βόλου βιώνουν και αυτά τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην πόλη και που πλήττονται το ίδιο σοβαρά, αν όχι περισσότερο, με τους μεγάλους. Τα παιδιά δεν είναι παθητικοί αποδέκτες φροντίδας, αόρατες υπάρξεις χωρίς βούληση και γνώμη. Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ενεργά μέλη της οικογένειας τους και της πόλης τους, αυτόνομες προσωπικότητες με άποψη και θέσεις. Το μόνο που χρειάζονται είναι το χρόνο και την προσοχή μας προκειμένου να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις ελπίδες και τα όνειρά τους, τους προβληματισμούς και τους φόβους τους, το πλάνο τους για το μέλλον, και πάνω από όλα την κριτική τους ματιά προς όλους εμάς. Έχουμε χρέος, λοιπόν, να τους δώσουμε την περίοπτη θέση που τους αρμόζει μέσα στο σπίτι τους και μέσα στην πόλη τους, τόσο στις ευχάριστες όσο και στις δύσκολες στιγμές.

Ο Νίκος Παπαπέτρος και «Η Συμμαχία για τον Βόλο» έχουν ταχθεί ένθερμα υπέρ της πρωτοπόρας ιδέας να δημιουργηθεί μια Αντιδημαρχία για το Παιδί, με κεντρικό σύνθημα «Μια πόλη με και για το παιδί», και την έχουν συμπεριλάβει στο πληρέστατο και δυναμικό πρόγραμμά τους. Η Αντιδημαρχία για το Παιδί θα ασχολείται, βάσει συγκεκριμένου Δημοτικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν στο Βόλο με έμφαση στο δικαίωμα προστασίας τους από κάθε μορφή βίας, στα δικαιώματά τους στον ψηφιακό κόσμο και στα δικαιώματα τους σε σχέση με το περιβάλλον. Κεντρικό χαρακτηριστικό των δράσεών της θα είναι η οργάνωση δημοσίων διαβουλεύσεων με ομάδες παιδιών κάθε ηλικίας, προκειμένου αυτά να εκθέτουν τη γνώμη τους σχετικά με το τι τους αρέσει στην πόλη που ζουν και τι θα ήθελαν να αλλάξουν: από το τι θεωρούν πως πρέπει να γίνει για να έχουμε καθαρό αέρα στο Βόλο μέχρι το πώς θέλουν να γιορτάζονται στην πόλη τους τα Χριστούγεννα.
Η Αντιδημαρχία θα οργανώνει συζητήσεις στα σχολεία του Βόλου για τα δικαιώματα του παιδιού με κύριους πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά έτσι, ώστε να μάθουν ποια είναι τα δικαιώματά τους, πώς να τα διεκδικούν και πώς να τα ασκούν. Θα προβλέπεται, ακόμη, και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Βόλου σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών με στόχο την παροχή σε αυτούς πρακτικών εργαλείων που θα τους διευκολύνουν στο έργο τους.

Παράλληλα, η Αντιδημαρχία για το Παιδί θα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με τους διευθυντές των σχολείων αλλά και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να εντοπίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και ζητήματα καταλληλότητας των σχολικών εγκαταστάσεων, και να προτείνονται τρόποι επίλυσής τους.
Ακόμη, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών προσχολικής ηλικίας (βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων), ενώ θα παρέχεται βοήθεια και στήριξη προς αυτές, καθώς αποτελούν το πρώτο βήμα της επαφής των παιδιών με την εκπαίδευση και έτσι είναι κρίσιμο να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στόχος του Νίκου Παπαπέτρου και της «Συμμαχίας για το Βόλο» είναι να δημιουργηθούν ανάμεσα στο Δήμο και στα παιδιά, στους γονείς, στους επαγγελματίες που εργάζονται με και για τα παιδιά δίοδοι διάδρασης, σύνδεσης και επικοινωνίας, ώστε ο Βόλος να αποτελέσει μια πόλη φιλική προς τα παιδιά που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να σέβεται τα δικαιώματά τους σε κάθε περίσταση, χαρούμενη ή δυσάρεστη.
Τα παιδιά του Βόλου έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να ζούνε σε μία πόλη που δεν τα κακοποιεί με τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες της. Τα παιδιά του Βόλου έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζουν σε μία πόλη που τα αγκαλιάζει για να μπορέσουν να ανθίσουν. Τα παιδιά του Βόλου δεν ανήκουν στη λάσπη.

*Η Κίρκη Πατσιαντά είναι δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής με ειδίκευση στο Δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα δικαιώματα των παιδιών.