Γάζα: Εκκενώνουν την πόλη με μοτοσικλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα ακόμα και με καμήλες

Η εντολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για απομάκρυνση του μισού πληθυσμού της Γάζας από τα βόρεια της Λωρίδας προοιωνίζεται εκτεταμένες αλλά και μακροχρόνιες επιχειρήσεις αρχικά στον βόρειο τομέα του θυλάκου, με σκοπό την εκκαθάριση από τους ενόπλους της Χαμάς.

Περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι -το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας- επηρεάζονται από την εντολή εκκένωσης. Εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα, έχουν συγκεντρωθεί στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας. Ο κόσμος ταξιδεύει με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες μετακινούνται με τα πόδια, όπως μεταδίδει το BBC.

Γάζα: Εκκενώνουν την πόλη με μοτοσικλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα ακόμα και με καμήλες-1
Reuters
Γάζα: Εκκενώνουν την πόλη με μοτοσικλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα ακόμα και με καμήλες-2
Reuters
Γάζα: Εκκενώνουν την πόλη με μοτοσικλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα ακόμα και με καμήλες-3
Reuters
Γάζα: Εκκενώνουν την πόλη με μοτοσικλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα ακόμα και με καμήλες-4
Reuters
Γάζα: Εκκενώνουν την πόλη με μοτοσικλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα ακόμα και με καμήλες-5
Reuters

Η περιοχή για την οποία έχει εκδοθεί η εντολή εκκένωσης εκτείνεται σε όλο το πλάτος της Λωρίδας της Γάζας και καταλήγει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι γνωστή για τους παράκτιους υγροβιότοπους και τη βιοποικιλότητά της. Περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας, τη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα.

Γάζα: Εκκενώνουν την πόλη με μοτοσικλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα ακόμα και με καμήλες-6

Την προειδοποίηση ότι ο τοπικός πληθυσμός έχει μόνο 24 ώρες για να φύγει από την περιοχή, ακολούθησε η απάντηση της Χαμάς ότι «δεν χρειάζεται να φύγει κανείς» και πως πρόκειται μόνο για «ισραηλινή προπαγάνδα».

ΟΗΕ: Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει διακόψει την παροχή νερού και ηλεκτρισμού στη Λωρίδα, όπου το σύστημα υγείας «έχει αρχίσει να καταρρέει», όπως διεμήνυσε το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Τα Ηνωμένα Εθνη προχώρησαν σε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, καθώς -όπως σημειώνουν- εξελίσσεται μια ανθρωπιστική «καταστροφή».

Ο στρατός του Ισραήλ, αφού κατέστησε για μια ακόμα ημέρα σαφές ότι στόχος είναι ο τερματισμός κάθε επιχειρησιακής δυνατότητας της Χαμάς, ανέφερε ότι από το περασμένο Σάββατο έχει ρίξει περισσότερες από 6.000 βόμβες στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο βομβαρδισμός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.417 ανθρώπους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 6.000, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους του συστήματος Υγείας της περιοχής.

kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press, Reuters