Δέσμευση Μητσοτάκη στους αγρότες για δύο παρεμβάσεις – Παίρνει πάνω του τον διάλογο

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες, που παρά τις σταδιακές εξαγγελίες από την πλευρά της κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις ότι θα δοθούν λύσεις στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παραμένουν στους δρόμους.

Βλέποντας αυτή την εικόνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βγει ο ίδιος μπροστά και να δεσμευθεί για νέα μέτρα που θα στηρίξουν το εισόδημα τους και θα ανακουφίσουν τους πληγέντες στη Θεσσαλία. Εξ ου και χθες συναντήθηκε με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας και δεσμεύτηκε για δύο νέες παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά το κόστος ενέργειας «το οποίο θέλουμε να μειώσουμε περισσότερο», όπως είπε. Η δεύτερη έχει να κάνει με το κόστος κίνησης για το οποίο εξετάζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ για περίπου 300 χιλιάδες αγρότες, όπως έγινε και το 2023.

Ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να πάρει πάνω του και τον διάλογο με τους αγρότες το επόμενο διάστημα. «Θα συζητάμε και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά», καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους ενίσχυσης του διαλόγου και της επικοινωνίας με τους αγρότες, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες από την πλευρά τους δίνουν νέο ραντεβού σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotika από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Έξω από το Βελλίδειο θα συγκεντρωθούν παραγωγοί από την Μακεδονία και θα περιμένουν να ακούσουν όσα θα πει ο κ. Αυγενάκης και οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, αν και μετά τα εγκαίνια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πάρει μέρος σε συζητήσεις που έχουν οργανωθεί σε ξενοδοχείο μακριά από τον χώρο της Έκθεσης.

«Παρέλαση» από τρακτέρ στις Βρυξέλλες -Το μήνυμα Μητσοτάκη
Σε ανάλογο κλοιό βρίσκονται σήμερα οι Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Τα τρακτέρ παρήλασαν χθες το βράδυ στην βελγική πρωτεύουσα και οι αγρότες σκοπεύουν σήμερα να φτάσουν στην πλατεία Σούμαν, έξω από το κτίριο που θα συνεδριάζουν οι 27. Παρότι η ατζέντα της Συνόδου αφορά την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και την βοήθεια στην Ουκρανία, το θέμα που «καίει» τους περισσότερους ηγέτες είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεσπούν σε μία χώρα μετά την άλλη. Το γεγονός αυτό φέρνει από το παράθυρο την συζήτηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έστω στο περιθώριο της συνεδρίασης. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε από την Βόνιτσα την ελληνική θέση στην συζήτηση που θα απασχολήσει πολύ έντονα το Συμβούλιο και την Κομισιόν τους επόμενους μήνες, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. «Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν βάζουν τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους», όπως είπε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βάζει στο κάδρο την  αναθεώρηση της ΚΑΠ με χαλάρωση των κανόνων για την αγροτική παραγωγή και παράλληλη ενίσχυση των ευρωπαίων αγροτών, που όμως πρέπει να μπει στο πλαίσιο μίας κοινής πολιτικής.

Προσπάθεια της Κομισιόν να ηρεμήσει τους αγρότες
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της Κομισιόν με στόχο να κατευνάσουν τους αγρότες που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την «Γηραιά Ήπειρο». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες και να χαλαρώσουν ορισμένοι «πράσινοι» κανόνες, όπως η αγρανάπαυση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής.
Πηγή: iefimerida.gr