Εισαγγελέας για την προτροπή Μπέου να “χαστουκίζουν” τους οικολόγους – Έρευνα για τα δέντρα στον Κραυσίδωνα

Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις Μπέου, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων για την κοπή των δέντρων στον Κραυσίδωνα λύνονται με χαστούκια και αυτή τη “συμβουλή” έδωσε και στον περιφερειάρχη κ. Κουρέτα. Η εισαγγελική παραγγελία επεκτείνεται και στο ξήλωμα 30 δέντρων στον Κραυσίδωνα από την Περιφέρεια. Η Εισαγγελία έδωσε εντολή σε πταισματοδίκη να ερευνήσει όλα τα καταγγελλόμενα από τους εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων εις βάρος του δημάρχου Βόλου που είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο , αλλά θα ερευνηθούν και όλες οι διαδικασίες που δρομολογεί η Περιφέρεια, με βάση επίσης την επίσημη ανακοίνωση εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων και επιστημόνων.

Όλα συνέβησαν σε σύσκεψη στο δημαρχείο του Βόλου, με την συμμετοχή του κ. Κουρέτα, όπου ο περιφερειάρχης μίλησε για τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων και παρέπεμψε τους εκπροσώπους στη δικαιοσύνη.
«Θα είμαστε απολύτως σύννομοι. Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτά που κάνουμε δεν είναι σύννομα και δεν προστατεύουν το περιβάλλον, τα δικαστήρια είναι στη διάθεσή τους», είπε ο κ. Κουρέτας, για τους εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων , που αντιδρούν στο ξήλωμα των δέντρων, ενώ αμέσως μετά ο Αχ. Μπέος, έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας ότι σε τέτοιου τύπου προβλήματα «οι λύσεις δίνονται με χαστούκια, δυστυχώς όμως η Περιφέρεια δεν μπορεί να τα δώσει. Οπότε περιμένει τον Νόμο…».
“Θα σας θυμίσω τότε που δένονταν σε φοίνικες στα Αστέρια Αγριάς. Λύσεις δίνονται με χαστούκια, αλλά η Περιφέρεια δεν τα δίνει. Όμως καθυστερούν και αν πνιγεί ο κόσμος θα κοιτούν ο ένας τον άλλον. Αυτά τα ανδραγαθήματα να σταματήσουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ζήτησαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση για προτροπή σε βία
Όλοι οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων ζήτησαν αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα για τις προτροπές του Δημάρχου να τους χαστουκίζουν. «Ακούει ο Εισαγγελέας; Γιατί ο κ. Περιφερειάρχης το άκουσε και περιμένουμε να το καταγγείλει ο ίδιος στον Εισαγγελέα, αλλιώς η σιωπή είναι συνενοχή», ανέφεραν. Η εισαγγελία κινητοποιήθηκε με βάση την επίσημη καταγγελία των οικολογικών οργανώσεων και όλες τις δηλώσεις με βάση το βιντεοληπτικό υλικό που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο πταισματοδίκης που ανέλαβε την έρευνα θα αναζητήσει γιατί δεν δίνονται απαντήσεις από την Περιφέρεια στο ερώτημα πώς και με ποιου υπεύθυνου την εποπτεία θα κοπούν όλα τα πλατάνια στον Κραυσίδωνα και σε όλα τα ρέματα του Νοτίου Πηλίου. Επίσης γιατί δεν υπάρχει απόφαση
περιβαλλοντικής Αρχής για το έργο και Έκθεση Τεκμηρίωσης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για να εγκριθεί η εξαίρεση της κοπής των πλατάνων από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στην άποψη της Περιφέρειας ότι οι εργασίες «εκτελούνται κατόπιν αδείας από το Δασαρχείο» οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων απάντησαν και αυτό θα διερευνηθεί ότι σύμφωνα με τις Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις δασαρχείων της χώρας: «ο πλάτανος είναι δασοπονικό είδος με σπουδαία δασονομική σημασία ……………………. έχει κοινωφελείς επιπτώσεις που είναι έκδηλες και άμεσα χρήσιμες αφού έχει την ιδιότητα να καταλαμβάνει πλήρως τις κοίτες των χειμάρρων και τις αμμοχαλικώδεις προσχώσεις τους τις οποίες προστατεύει και αξιοποιεί μοναδικά, στερεώνει τις κοίτες τους, αντέχει στις κρούσεις και συγκρατεί τα φερτά υλικά,…………………………..συνεπώς η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται με φρόνηση και να είναι προσαρμοσμένη στην αξίωση πλήρους αξιοποίησης των πολλών ωφελειών του οι οποίες αφορούν όλο το βιοτικό και αβιοτικό περιβάλλον μας».
Επίσης παρέθεσαν την θέση του Περιφερειακού Συμβούλου και Εντεταλμένου Συμβούλου Τεχνικών έργων του Δημήτρη Κουρέτα, κ. Τσιάρα σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού των ποταμών και των ρεμάτων:
«Κατά τον καθαρισμό ποταμών, συνήθως γίνονται εργασίες που αλλάζουν την υδραυλική συμπεριφορά τους, με συνέπεια να χρειάζεται άδεια περιβαλλοντικής παρέμβασης υποκατηγορίας Α1 βάσει του Ν. 4258/2014 εφόσον γίνονται εργασίες στα πρανή των ποταμών και εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής στα πρανή. Αυτό όμως σημαίνει μεταβολή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της διατομής της κοίτης των ποταμών, επομένως αποτελούν εργασίες διευθέτησης της κοίτης και απαιτούν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικού φαινομένου, αφού έχουμε επέμβαση στην υδραυλική συμπεριφορά του ποταμού. Επίσης οι εργασίες άρσης προσχώσεων, απαιτούν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων…… Η κοπή και η απομάκρυνση δένδρων και βλάστησης, θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία του οικοσυστήματος……..Έτσι οι εργασίες, τόσο στον πυθμένα του ποταμού, όσο και στα πρανή, είτε πρόκειται για εκσκαφή, είτε πρόκειται για επίχωση, είτε για αποψίλωση της βλάστησης, επιφέρουν ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις………….Οι κυριότερες είναι: αύξησή της ταχύτητας του νερού λόγω έλλειψης φυσικής βλάστησης που θα ανέκοπτε την ταχύτητα του νερού και επομένως θα μείωνε την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων………..Είναι μύθος ότι τα ποτάμια και τα ρέματα πλημμυρίζουν επειδή δεν καθαρίζονται».
Το κείμενο που προκάλεσε και την εισαγγελική παρέμβαση υπογράφουν επιστήμονες, εκπρόσωποι και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων:

Στάθης Χαλαστάρας, Επιτροπή δημοτών Κραυσίδωνα
Βασιλική Νάκου, Δασοπόνος, Πράσινοι
Παναγιώτης Κολώνιας, Πράσινοι
Έλενα Δημητρίου, Νομικός
Φαίη Τζανετουλάκου, Ενεργοί Πολίτες
Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον
Στέλιος Λημνιός, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Κώστας Μανωλίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Θεσσαλίας.
Κατερίνα Μιχαλοπουλου Πολίτες Λεχωνίων
Παντελής Μαστρογιάννης Πράσινη αριστερά