Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα Τέμπη – Πώς “απαντά” το Μαξίμου

Κόκκινο έχει χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο με το pressing της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τα Τέμπη να εντείνεται μετά και από το δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής» για τις συνομιλίες τη μοιραία νύχτα. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις πτυχές της τραγωδίας, ενώ παράλληλα τονίζεται πως στην προσπάθεια που γίνεται δεν έχουν θέση «θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί».

Η θέση της κυβέρνησης
Μάλιστα από το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για «αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία» και για προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για «πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης» στον οποίο «παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα». Για να προσθέσει «συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν!»

Χθες ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να καλεί τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας (απαιτούνται τουλάχιστον 5Ο βουλευτές). Καλοδεχούμενη η πρόταση απαντά η κυβέρνηση και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση στο γαλάζιο στρατόπεδο για τις επόμενες κινήσεις.

Η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι πως η συζήτηση ουσιαστικά θα συσπειρώσει τους γαλάζιους βουλευτές, ενώ μένει να αποφασιστεί αν για παράδειγμα θα ζητηθεί να μετατραπεί η διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (βέβαια καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας έχει ούτως ή άλλως χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης).

Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση απαντάνε σε υψηλούς τόνους στην κριτική που ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως πυρά εκτοξεύονται κατά του Νίκου Ανδρουλάκη τον οποίο κατηγορούν πως «προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των “Σπαρτιατών”».

Βέλη εκτοξεύονται και προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «πέρασε σε άλλη “πίστα” και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος», λέγοντας πως προσέβαλε βάναυσα τη λαϊκή βούληση και παρουσίασε την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα.

Το επόμενο διάστημα από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιχειρηθούν κινήσεις σε δύο επίπεδα: πρώτον να επισημανθούν τα όσα έχουν ήδη γίνει μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα και δεύτερο να περιγράφουν οι επόμενες κινήσεις. Άλλωστε δεν περνά απαρατήρητο πως οι πολίτες, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, δείχνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πως περιμένουν να γίνουν περισσότερα για να φωτιστούν όλες οι πτυχές του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τι λένε οι «γαλάζιοι»
Η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές. Τονίζεται ακόμα πως «ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας».

Οι ιδές πηγές σημειώνουν πως : «όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου Σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη».

Χθες η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε πως κανένα μοντάζ και καμία αλλοίωση δεν υπάρχει στη συνομιλία, η ίδια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει απαντήσει πως όλο το υλικό έχει δοθεί ακέραιο στις ανακριτικές αρχές από τις 2/3/23.
Πηγή: ethnos.gr