Αυξάνεται η ανησυχία για την ρύπανση στον Βόλο -Ημερίδα της “Συμμαχίας” (εικόνες-video)

Επιβάρυνση της ατμόσφαιρας δείχνουν τα στοιχεία για την αέρια ρύπανση στον Βόλο σε σύγκριση με το 2022 και η βιομηχανία με τις επιλογές της στις ενεργειακές πηγές παραγωγής παίζει καθοριστικό ρόλο. Για το 2023 τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη συμμετοχή της βιομηχανίας στην ολική ρύπανση της πόλης.


Σε ημερίδα της Συμμαχίας για τον Βόλο , ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως ο Βόλος έχει την τύχη να έχει εγκαταστήσει το Πανεπιστήμιο δέκα σταθμούς μέτρησης των επικίνδυνων pm 2,5 γι΄αυτό και υπάρχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί, ωστόσο είναι γεγονός, πως κάθε τρις ημέρες συνεχόμενων καταγραφών σωματιδίων, εκτός ορίων της νομοθεσίας, αυξάνονται και οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο παιδιών και ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Στον Βόλο έχουμε το πλεονέκτημα να εχουμε τις καταγραφές από το πανεπιστήμιο και καταλαβαίνει κανείς από πού προέρχεται η ρύπανση και ποιες είναι οι πηγές της σε πραγματικό χρόνο. Το Νοσοκομείο του Βόλου εφημερεύει 365 ημέρες τον χρόνο και συσχετίζουμε τις καταγραφές ρύπων με τις εισαγωγές. Τρεις ημέρες παρατεταμένης ρύπανσης και οι εισαγωγές αυξάνονται στο Νοσοκομείο», δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν δεν είναι άγνωστα καθώς έχουν εφαρμοστεί σε πόλεις με τεράστια βιομηχανία και μεγάλα προβλήματα, όπως το Λονδίνο, αλλά ο Βόλος αρνείται να τα εφαρμόσει.

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Βενέτης δήλωσε πως η ρύπανση είναι ένα φαινόμενο σύνθετο, είναι ο Νο 1 κίνδυνος στην πόλη και υπογράμμισε πως στον Βόλο το πρόβλημα είναι τετάστιο. Επέμεινε πως οι επιδημιολογικές μελέτες πρέπει να είναι συνεχόμενες σε έναν πληθυσμό που είναι εκτεθειμένος σε κίνδυνο, ενώ οι ενδεδειγμένες λύσεις δεν εφαρμόζονται.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τον Βόλο κ. Νίκος Παπαπέτρος έδωσε βάρος στις προτάσεις που έχει καταθέσει η παράταξή του για την αντιμετώπιση του φαινομενου και δήλωσε πως για το μεγάλο αυτό πρόβημα τον λόγο πρέπει να εχει η επιστήμη, που δυστυχώς δεν εισακούγεται. Εδωσε βάρος στο ζήτημα της επιβάρυνσης από τις βιομηχανίες που λειτουργούν στον αστικό χώρο,  στα μέτρα για τις κεντρικές θερμάνσεις και το κυκλοφοριακό.

Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα σε σχέση με το 2022
Εάν τα στοιχεία του 2022 «τρόμαξαν» με την δημοσιοποίσή τους, τα στοιχεία του 2023 δείχνουν χειρότερη εικόνα. Ο καθηγητής κ. Σαχαρίδης δήλωσε πως η κατάσταση δεν είναι βελτιωμένη αλλά επιβαρυμένη και άμεσα θα δοθεί στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση . Για το 2023 την μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, είχε η βιομηχανία.

Εικόνες -video Βίλλυ Σαμαλτάνη