“Ακτινογραφία” Κουρέτα των αποζημιώσεων που δόθηκαν στη Θεσσαλία

Η νέα Περιφερειακή Αρχή μέσα στις 100 πρώτες ημέρες, προχώρησε σε έργα , δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς με βάση την αναγκαία προτεραιοποίηση και εκτιμά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε και συνεχίζεται .
Μια από τις πρώτες προτεραιότητες -όπως είναι λογικό , λόγο των καταστροφών από τον Daniel, -ήταν η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.
Η αποκατάσταση δηλαδή των ζημιών στο οδικό δίκτυο, με έργα προσωρινά και σχεδιάστηκαν έργα μόνιμης αποκατάστασης , για τα οποία η αναγκαία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση εξασφαλίστηκε τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι «θέσαμε ως στόχο να «τρέξουμε» την διαδικασία υποβολής των φακέλων με κύριο μέλημα οι πληγέντες να αποζημιωθούν έγκαιρα στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.  Στο βαθμό που αφορούσε τις υπηρεσίες της περιφέρειας έχουμε σημαντικά αποτελέσματα και λέω στο βαθμό γιατί εμπλέκεται και ο ΕΛΓΑ.
Στο πλαίσιο αυτό η περιφέρεια προχώρησε και στην άμεση πρόσληψη προσωπικού για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στους επιτόπιους ελέγχους και προσπαθήσουμε να δώσουμε παράλληλα και τεχνική βοήθεια συστήνοντας ειδικά γραφεία εξυπηρέτησης».
Οι αποζημιώσεις σε Εμπορικές, Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις και ΜΚΟ

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν κατατεθεί 6.102 αιτήματα ζημιάς από διάφορες επιχειρήσεις και μέχρι τις 11-04-2024 έχουν διενεργηθεί 6.095 αυτοψίες (ποσοστό 99,89%).
Από τους 5.580 φακέλους με αιτήματα για πληρωμή επιχορήγησης (ποσοστό 91,45% επί των αιτήσεων ζημιάς που έχουν υποβληθεί), έχουν σταλεί για προκαταβολή τα 2.959 ΑΦΜ (ποσοστό 48,49% επί των αιτήσεων ζημιάς).
Αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αιτήσεις υποβολής ζημιάς υποβάλλονται μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και μετά αποστέλλονται στις ΔΑΟ, για να προβούν τα κλιμάκια σε αυτοψίες και διοικητικούς ελέγχους για να είναι δυνατή η επιχορήγηση (προκαταβολή και οριστική εκκαθάριση)
Μέχρι τις 11-04-2024, στα κλιμάκια κρατικής αρωγής έχουν παραδοθεί περίπου 37.000 αιτήσεις που αφορούν ζημιές σε γεωργικές γαίες, πάγιο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και αποθηκευμένα προϊόντα, και έχουν υποβληθεί μέσω των ανταποκριτών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και μέσω της διαδικασίας για την δήλωση ζημιάς σε έγγειο κεφάλαιο μέσω στις ΔΑΟ. Συνολικά, μέχρι τις 11-04-2024 έχουν ελεγχθεί σχεδόν 24.335 αιτήσεις (ποσοστό 65,75%).
Κατά την διαδικασία παραλαβής των φακέλων για την υποβολή επιχορήγησης από τις αγροτικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις, εντοπίζονται εκτυπωμένες εμπρόθεσμες αιτήσεις ζημιάς, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ αλλά δεν έχουν αποσταλεί στην Περιφέρεια. Ο αριθμός αυτών των αιτήσεων δεν μπορεί να υπολογισθεί ακριβώς, όμως έχει ως συνέπεια να καθυστερεί η διαδικασία καθώς στους εν λόγω παραγωγούς δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία, καθώς δεν γνώριζε η περιφέρεια την ύπαρξή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πρωτόκολλο, έχουν υποβληθεί 21.522 φάκελοι με αιτήματα για πληρωμή επιχορήγησης, ποσοστό 58,15% επί των αιτήσεων ζημιάς που έχουν υποβληθεί.
Από το σύνολο των αιτήσεων, μόνο το 8% έχει προχωρήσει για προκαταβολή επιχορήγησης, καθώς υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες, όπως η έκδοση του το ΦΕΚ οριοθέτησης πληγέντων περιοχών για τις αγροτικές περιοχές, εκκρεμότητες σε φακέλους παραγωγών, αλλαγές σε νομοθεσία.
Υπάρχουν αιτήσεις στις οποίες έχουν βρει μέσα σε φακέλους που έχουν κατατεθεί για επιχορήγηση και δεν έχουν σταλεί ποτέ τα σχετικά πρόχειρα του εκτιμητή από τον ΕΛΓΑ.
Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν δικαιούνται αποζημίωση όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το έτος ζημιάς, με συνέπεια να διογκώνεται ο αριθμός από αιτήσεις που δεν θα δικαιωθούν ποτέ, καθώς οι αιτούντες δεν υπέβαλλαν ΟΣΔΕ ή δεν είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ 2023 τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια
B κύκλος πρώτης αρωγής

Τα κλιμάκια της πρώτης αρωγής δεν είχαν καμία αρμοδιότητα με τον α κύκλο της πρώτης αρωγής (2.000 ευρώ), η οποία χορηγήθηκε αποκλειστικά από τη Δνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου. Μέσω του β κύκλου της πρώτης αρωγής, που αφορά αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, συνολικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν υποβληθεί 17.516 μοναδιαία ΑΦΜ. Από αυτές τις αιτήσεις έχει γίνει επιβεβαίωση με τη Δνση Κρατικής Αρωγής για 8.579 ΑΦΜ (ποσοστό 48,98%). Για να γίνει εκτίμηση ζημιάς και να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία του β κύκλου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η αυτοψία από τα κλιμάκια της κρατικής αρωγής.

Σε δέκα ημέρες το πείραμα απάντλησης νερών από την περιοχή των Καναλίων

Η Περιφέρεια έχει προχωρήσει ήδη σε προσωρινή αποκατάσταση των αναχωμάτων σε ποτάμια και ρέματα, για τα οποία δαπανήθηκαν περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ.
Εχει προτείνει ένα εκτεταμένο σχέδιο αποκατάστασης, καθαριότητας και διάνοιξης ποταμών και ρεμάτων, το οποίο είναι ύψους περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ . Η κυβέρνηση είδε θετικά την πρότασή και πριν από περίπου μια εβδομάδα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινούν τα έργα
Επίσης ξεκινά η διαδικασία απομάκρυνσης των νερών από την περιοχή των Καναλίων
-Ολοκληρώνονται η ολοκληρώθηκαν έργα προσωρινής αποκατάστασης όπως : η γέφυρα του Ροπωτού στα Τρίκαλα που υπέστη βλάβη από τον Daniel και δόθηκε ήδη στην κυκλοφορία.
-Αντίστοιχες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε γέφυρα στην περιοχή των Καλών Νερών Μαγνησίας και στη γέφυρα Ξεριά, στον Αλμυρό, της ΠΕ Μαγνησίας.
-Προσωρινές εργασίες σχεδιάζονται επίσης στην κατεστραμμένη γέφυρα της Αμπελιάς στα Φάρσαλα.
-Επίσης , η περιφέρεια έχει σχεδιάσει την τοποθέτηση γέφυρας BALLEY στην περιοχή Τσίτος και την κατασκευή μιας νέας ενισχυμένης διάβασης ιρλανδικού τύπου στην περιοχή Στουρναραίικα.
-Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα προσωρινής αποκατάστασης και βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του Ασπροποτάμου και μέχρι το χωριό Κρανιά της ΠΕ Τρικάλων.

-Στην ΠΕ Καρδίτσας κατασκευάζεται μια νέα διάβαση ιρλανδικού τύπου στην περιοχή της γέφυρας Αργύρη και γίνονται ήπιες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία.
-Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες σε πολλούς δήμους της Θεσσαλίας για τον καθαρισμό ρεμάτων και την αποκατάσταση των ζημιών στο oδικό δίκτυο.
-Επιπλέον αυτών η περιφέρεια έχει αναθέσει εργολαβίες για τη διαγράμμιση και σηματοδότηση του οδικού δικτύου και κυρίως των επικίνδυνων σημείων αυτού.
«Οι καταστροφικές συνέπειες υποχρεώνουν όλους όσους έχουν ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στις μελλοντικές γενιές να μην επιτρέψουμε παρόμοια καταστροφή . Xωρίς καθυστερήσεις οφείλουμε με κοινό προσανατολισμό να σχεδιάσουμε τα απαιτούμενα έργα και να βοηθήσουμε παράλληλα τον πρωτογενή τομέα όχι απλώς να ανακάμψει αλλά αυτή την φορά να βάλει τις βάσεις για μια παραγωγική διαδικασία με μέλλον και με θετικό οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η περιφερειακή αρχή αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα ενός τέτοιου στρατηγικού σχεδίου, χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα -προχώρησε ήδη στην εκπόνηση του με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων της χώρας που γνωρίζουν άριστα τον εδαφολογικό και γεωλογικό χάρτη της περιοχής.
Ήδη, το σχέδιο αυτό έχει τεθεί προς διαβούλευση στους φορείς και τους πολίτες μέσα από την διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων «, δήλωσε ο κ. Κουρέτας.