Η περιφερειακή διοίκηση της Πυροσβεστικής θα στεγάζεται σε έναν μήνα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Μεγάλη πυρκαγιά, σε δασική έκταση κοντά σε σπίτια στο Λουτράκι, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 (EUROKINISSI)

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρότεινε την μετεγκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης Θεσσαλίας στο νέο κτίριο της περιφέρειας στην οδό Θεοφράστου& Κλεισθένους και με την παραχώρηση χώρου και τη μετεγκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης στο νέο κτίριο της περιφέρειας ο συντονισμός όλων των ενεργειών που αφορούν στην πολιτική προστασία θα είναι πιο άμεσος.
Η ιδέα αυτή έγινε πρόταση και προωθήθηκε στο αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος στην γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και στον υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας οι οποίοι την αποδέχτηκαν με ενδιαφέρουν και την στήριξαν.
Είμαστε σήμερα λοιπόν τρεις μήνες μετά κοντά στην ολοκλήρωση της όλης της διαδικασίας με την δημιουργία της υποδομής και σε λιγότερο από ένα μήνα η περιφερειακή διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Θεσσαλίας θα βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το γραφείο του Περιφερειάρχη.
Στον ίδιο όροφο με το γραφείο του κ. Κουρέτα  θα βρίσκεται το κέντρο συντονισμού, αντίστοιχου του περιφερειακού κέντρου επιχειρήσεων που προβλέπεται στην νομοθεσία. Ενός κέντρου που θα στηρίζεται στην τεχνολογία και θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες τις οποίες τα επεξεργάζεται και οι εκτιμήσεις θα αποτελούν τη βάση για την καλύτερη οργάνωση όλων των φάσεων της Πολιτικής Προστασίας ήτοι Πρόληψη, Σχεδίαση, Αντιμετώπιση, μιας φυσικής καταστροφής, δηλαδή τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Το κέντρο αυτό έχει σχεδιαστεί και βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης εκτιμώντας ότι σε λιγότερο από δύο μήνες θα είναι και αυτό έτοιμο να αποτελέσει το δεύτερο εργαλείο στα χέρια του περιφερειάρχη για την για την λειτουργία του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενσωματωθεί ένα δίκτυο με 13 Μετεωρολογικούς σταθμούς και ένα μικρό αριθμό μετρητών της στάθμης των κυρίων ποταμών της Θεσσαλίας και συνεχίζεται η διαδικασία της επέκτασης αυτών των δικτύων με νέες προγραμματικές συμβάσεις με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΛΚΕΘΕ.