Τέλος επιτηδεύματος σε κάθε διαμέρισμα Airbnb – H Εφορία το θεωρεί υποκατάστημα

Είσαι νομικό πρόσωπο και διαχειρίζεσαι 30 ακίνητα τα οποία διαθέτεις μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, τότε θα πληρώσεις 20 τέλη επιτηδεύματος. Αν όμως το Νομικό πρόσωπο, για παράδειγμα, διαχειρίζεται 20 ακίνητα σε μία πολυκατοικία στο Κολωνάκι, θα πληρώσει ένα τέλος επιτηδεύματος.

Θα μπορούσε κανείς να πει ο παραλογισμός στο μεγαλείο του, καθώς δεν είναι δυνατόν σε κάθε ακίνητο το οποίο δεν είναι στο ίδιο κτίριο να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος και να θεωρείται υποκατάστημα.

Σήμερα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Εφόσον λοιπόν κάποιος διαθέτει σε βραχυχρόνια μίσθωση σε διαφορετικά κτίρια 30 ακίνητα θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος ύψους 18.400 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που έρχεται σε εφαρμογή της νομοθεσίας που θέσπισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δημιουργεί στην καλύτερη περίπτωση προβληματισμό, ενώ ενδεχομένως να πρόκειται για αβλεψία της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση του, οι οποίες πιθανόν να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία.

Η ίδια περίεργη λογική εφαρμόζεται και στα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν πάνω από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση και υποχρεούνται να ανοίξουν βιβλία. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα μισθώνουν τέσσερα ακίνητα σε διαφορετικά κτίρια θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος επί 4. Και σε αυτή την περίπτωση κάθε ακίνητο θεωρείται υποκατάστημα. Εάν όμως και τα 4 ακίνητα είναι σε ένα κτίριο, θα καταβληθεί ένα τέλος επιτηδεύματος. Ωστόσο, για τα φυσικά πρόσωπα η νομοθεσία δεν θα προλάβει να εφαρμοσθεί. Επί της ουσίας δεν θίγονται καθώς τα 7.440 φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από τρία ακίνητα εφόσον άνοιξαν τώρα βιβλία, θα εξαιρεθούν για πέντε έτη από το τέλος επιτηδεύματος. Με δεδομένο ότι το τέλος καταργείται από τον επόμενο χρόνο για τα φυσικά πρόσωπα ουσιαστικά δεν θα εφαρμοστεί το πλαίσιο αυτό, σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νομικά πρόσωπα θα μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εκτός και εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι σήμερα 5.297 νομικά πρόσωπα δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 57.696 ακίνητα (το 34,2% των ακινήτων) και 7.440 φυσικά πρόσωπα με 30.329 ακίνητα.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
Τα “Ακίνητα” που μισθώνονται ή υπεκμισθώνονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων, λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκαταστήματα) των ως άνω προσώπων και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α’152), περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος. Το ίδιο εφαρμόζεται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μισθώνουν ή υπεκμισθώνουν τρία (3) ή περισσότερα ακίνητα και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 39Α του ΚΦΕ. Ως προς την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα δωμάτια που βρίσκονται εντός του ίδιου διαμερίσματος ή εντός μονοκατοικίας, καθώς και για τα διαμερίσματα που βρίσκονται εντός του ίδιου κτιριακού χώρου, εφαρμόζονται όσα έχουν γίνει δεκτά με την παρ. 1 της ΠΟΛ.1156/2017 εγκυκλίου, δηλαδή επιβάλλεται μία φορά τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα αν αυτά λειτουργούν ως έδρα ή ως υποκαταστήματα. Σε περίπτωση που η δραστηριότητα της εν λόγω επιχείρησης επεκτείνεται και σε άλλους κτιριακούς χώρους, θα επιβληθεί ξεχωριστό τέλος επιτηδεύματος για το κάθε επιπλέον κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της.

Προκόπη Χατζηνικολάου capital.gr