Ανατροπή: Από το εσωτερικό του Ιράν εκτοξεύθηκαν τα drones

Ανατροπή με την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, καθώς όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, τα drones που καταρρίφθηκαν στο Ισφαχάν, εκτοξεύθηκαν από το εσωτερικό της χώρας.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακουστηκαν στο Ιράν, ενώ ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στο Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης του Ισφαχάν ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της χώρας», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ κανένας ιρανός ηγέτης δεν έχει σχολιάσει δημόσια αυτές τις εκρήξεις. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για τα άνευ προηγουμένου πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Tasnim εξήγησε πως «μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη όπως η Ισφαχάν και η Ταμπρίζ», μια πόλη στο βόρειο Ιράν. «Όμως αυτά τα μέτρα οφείλονταν στη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και στο ‘ενδεχόμενο’ να εντοπίσθηκαν ορισμένα μικρά drones», υπογράμμισαν οι πηγές στο Tasnim. Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna μετέδωσε πως «καμιά μείζων ζημιά» δεν έχει αναφερθεί μετά τις εκρήξεις.

«Εντελώς ασφαλείς» οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν
«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας», «δεν αναφέρθηκε καμιά ζημιά ούτε έκρηξη μεγάλης κλίμακας», μετέδωσε το πρακτορείο βασιζόμενο στις πληροφορίες των δημοσιογράφων του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν, όμως ούτε ενέκρινε την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της.

Το πρακτορείο Irna διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για πυρά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας».

Στην επαρχία του Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), όπου ακούστηκαν εκρήξεις, «οι σημαντικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, είναι εντελώς ασφαλείς και δεν έχει σημειωθεί κανένα ατύχημα», πρόσθεσε το Irna. Ένας αξιωματικός της επαρχίας, ο ταξίαρχος Σιαβάς Μιχαντόοστ, εξήγησε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι ο «σχετικά δυνατός» θόρυβος που ακούσθηκε ανατολικά του Ισφαχάν «οφειλόταν σε πυρά αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον ιπτάμενου αντικειμένου» και όχι σε έκρηξη στο έδαφος. «Δεν είχαμε καμια ζημιά ούτε επεισόδιο», διευκρίνισε.

Νωρίς το πρωί επαναλήφθηκε η λειτουργία του συνόλου των αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων τα δύο της Τεχεράνης και αυτά της Ισφαχάν και της Σιράζ, αφού είχε διακοπεί μετά τις εκρήξεις. Εξάλλου η γραμματεία του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας διέψευσε πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες το όργανο αυτό, του οποίου προεδρεύει ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, επρόκειτο να συνεδριάσει επειγόντως σήμερα μετά τις εκρήξεις αυτές, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

lifo.gr