Μεταξάς: Τερατούργημα το Νομοσχεδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Η κυβέρνηση δεν προστατεύει το περιβάλλον με το νέο πολυεργαλείο που εισάγει στα χέρια του κεφαλαίου, αλλά το αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και «μπίζνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς κατά τη συζήτηση στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του νομοσχεδίου-εκτρώματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Όπως τόνισε, η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στοχεύει στη διαμόρφωση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς τους παραδίδει τη διαχείριση δασών και των υδάτων της χώρας. Δίνοντας έμφαση ειδικά στις «ρυθμίσεις για τη διαχείριση των υδάτων», ο Β. Μεταξάς στάθηκε στην «αποκαλυπτική διάταξη», σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να δημιουργηθεί μία Ανώνυμη Εταιρεία-έκτρωμα του λεγόμενου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Σημείωσε ότι αν και έχουν περάσει μόλις 8 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη στην περιοχή, οπότε και χρεοκόπησε πανηγυρικά, με τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής, κατά πόσο είναι αποτελεσματική για την προστασία της ζωής και του λαού η λογική του «κόστους-οφέλους» και των επιλέξιμων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ακριβώς γραμμή και με τα «ίδια σάπια υλικά», διαμορφώνοντας μια «υπερεταιρεία» που θα είναι υπεύθυνη, από εδώ και στο εξής, για ποτάμια, λίμνες και αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα και καταργώντας, ταυτόχρονα, κάθε δημόσια υπηρεσία που μέχρι τώρα είχε την ευθύνη τους.
Έτσι, είπε ο Β. Μεταξάς, η κυβέρνηση αποδεικνύει τι εννοούσε όταν έλεγε ότι «οι πλημμύρες πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία», καθώς η εταιρεία θα υλοποιεί για την ψυχή των κερδών της τα παραπάνω «με συγκεκριμένες κατευθύνσεις βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων», με ό,τι αυτό σημαίνει, κιόλας, για τα ταμεία των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην «ωμή απαράδεκτη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, απολύοντας δεκάδες δημόσιους υπαλλήλους με μόνιμο σχέση εργασίας» και μεταθέτοντάς τους στη νέα εταιρεία και αλλάζοντας, ως εκ τούτου, τη σχέση εργασίας τους σε ιδιωτικού δικαίου «απροκάλυπτα και ωμά, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους τσακίσματος ενός βασικού δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων».
Ακόμα, υπογράμμισε ότι όλα αυτές οι «ρυθμίσεις» για τη «διαχείριση υδάτων» δεν αποτελούν κάποια έμπνευση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά, αντίθετα, έρχονται να υλοποιήσουν δύο Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στηρίξει όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, με τη μία να αφορά τα νερά και τη δεύτερη την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, ενώ επισήμανε ότι διαχρονικά, ήδη από το 1999, όλες οι κυβερνήσεις έχουν χτίσει η μία πάνω στην πολιτική της άλλης στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Για αυτό, «είναι τουλάχιστον αστείο», τόνισε, στην προσπάθειά τους να εγκωμιάσουν την πολιτική της ΕΕ «να βγαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και να λένε ότι μόνος σοβαρός και θεσμικά ορθός δρόμος για την κλιματική θωράκιση και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας είναι η πιστή εφαρμογή των δύο Οδηγιών της ΕΕ». Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πρέπει να έχουν γνώση αυτών των ζητημάτων και να τα κάνουν κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ενισχύοντας το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που αποκάλυψε και εναντιώθηκε σε αυτήν την πολιτική.
Τέλος, σχολιάζοντας και τους γρήγορους ρυθμούς που πραγματοποιείται η διαβούλευση απαίτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.