Στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά… Ο servicer που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια με ένα άτομο προσωπικό

Με κέρδη έκλεισε το 2023 η εταιρεία Hipoges Hellas, που δραστηριοποείται ως servicer δηλαδή στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της τα έσοδα το 2023 ανήλθαν σε 295 χιλιάδες ευρώ αυξημένα έναντι 250 χιλιάδων ευρώ το 2022 ενώ το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 111 χιλιάδες ευρώ από 120 χιλιάδες ευρώ το 2022.

Πρόκειται από τις μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στην Ελλάδα αλλά ανήκει σε ένα μεγάλο διεθνές όνομα του χρηματοοικονομικού κλάδου και των επενδύσεων όπως είναι η εταιρεία διαχείρισης ιδιωιτκών κεφαλαίων KKR.

Η HipoGes Ελλάς, είναι θυγατρική του Hipoges Iberia, που έχει έδρα στην Ισπανία. Στην Ελλάδα αρχικά ιδρύθηκε το 2017 ως εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια εξαγόρασε την εταιρεία Alsvit που δραστηριοποιείται στο real estate και όταν η μητρική εξαγοράστηκε από την αμερικανική KKR το 2018, αποφάσισε να διευρύνει το αντικείμενο δραστηριότητας στην Ελλάδα, αποκτώντας άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Μ.Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.).

Λεπτομέρεια με σημασία, είναι ότι ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της Hipoges Hellas ανερχόταν σε ένα (1) άτομο την 31η Δεκεμβρίου 2023., σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια η εταιρεία στις οικονομικές της καταστάσεις. Ενα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή στο τέλος του 2022 ο αριθμός του προσωπικού της ήταν δύο (2) άτομα.

Μπορεί η εταιρεία να έχει δώσει σε εξωτερικούς συνεργάτες όλη την επιχειρησιακή λειτουργία, αλλά είναι ένα ερώτημα πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει άδεια servicer σε εταιρεία ενός ατόμου; Προφανώς, θα ερωτηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ο σχετικός νόμος του 2015 δεν φαίνεται να θέτει περιορισμούς ως προς τον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων. Θεωρητικά το προσωπικό αξιολογείται αλλά σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως αξιολογήθηκαν οι λιγοστοί εργαζόμενοι. Επικεφαλής της διοίκησης είναι πάντως ο Νικήτας Ζήσιμος, ο οποίος έχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Να κλείσουμε, θυμίζοντας ότι η πολιτεία έχει βάλει περιορισμούς ως προς τον αριθμό του προσωπικού σε άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στη λειτουργία ειδησεογραφικών σελίδων (σ.σ. όπως αυτή που διαβάζετε) – και πολύ σωστά έκανε – αλλά δεν έχει βάλει κατά τα φαινόμενα στις εταιρείες, που συλλέγουν περιουσιακά στοιχεία από απαιτήσεις οφειλών. Είναι και αυτό μια καινοτομία, ελληνική πάντα.
Πηγή: financialreport.gr