Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα ελληνικά τεκμήρια στη μεγάλη έκθεση του Λούβρου – Φωτογραφίες

Έντονο ελληνικό χρώμα έχει η έκθεση με τίτλο «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» που ανοίγει τις πύλες της στις 24 Απριλίου, στο Μουσείο του Λούρβου, εν όψει της φιλοξενίας, το φετινό καλοκαίρι, των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Το εμβληματικό κύπελλο του Σπύρου Λούη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά αντικείμενα αλλά και αφίσες, γραμματόσημα και αναμνηστικά, περιλαμβάνει η έκθεση η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει το πολιτικό πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τη συμβολή στην αναβίωση του ολυμπιακού ιδεώδους τόσο συγκεκριμένων ανθρώπων όπως και διαφορετικών τομέων όπως η ιστορία, η αρχαιολογία, η φιλολογία και η τέχνη.

Olympismos_Paris_-Κυπελλο_Σπυρου_Λουη
Το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη, νικητή του Μαραθωνίου στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που σχεδίασε ο Μισέλ Μπρέαλ,

Μισέλ Μπρέαλ:Ο πνευματικός πατέρας του σύγχρονου Μαραθωνίου

Το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε το 1896 στον νικητή του πρώτου σύγχρονου Μαραθωνίου, τον θρυλικό Σπύρο Λούη, σχεδιάστηκε από τον Γάλλο ιστορικό, γλωσσολόγο και εκπαιδευτικό Μισέλ Μπρέαλ και φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι, από έναν ανώνυμο αργυροχόο,σύμφωνα με τις οδηγίες του. Έχοντας μελετήσει σε βάθος τις αρχαίες πηγές ο Μπρεάλ αναβίωσε τον μαραθώνιο γι’ αυτό και έχει μείνει στην ιστορία ως ο πνευματικός πατέρας του αθλήματος. Το πολύτιμο αυτό κύπελλο αγοράστηκε το 2012, μέσω δημοπρασίας, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο και το δάνεισε στο Λούβρο με αφορμή την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Olympismos_Paris_-Γραμματοσημα
Πρώτη έκδοση γραμματοσήμων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, 1896 – Εμίλ Ζιλιερόν(Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο Αθήνας)
Olympismos_Paris_-Κυπελλο_Μαραθωνιου_και_Στιβου__Μεσολυμπιαδα_1906__Ολυμπιακο_Μουσειο_Θεσσαλονικης_
Το Κύπελο Μαραθωνίου και Στίβου της Μεσοολυμπιάδας του 1906 (Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

Εμίλ Ζιλιερόν: Ο επίσημης εικονογράφος των Ολυμπιακών Αγώνων

Ένα ακόμη πρόσωπο που επίσης διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Εμίλ Ζιλιερόν. Εγκατεστημένος για αρκετά χρόνια στην Ελλάδα ο ελβετικής καταγωγής σχεδιαστής ήταν ο επίσημος καλλιτέχνης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 αλλά και των Μεσολυμπαικών του 1906. Ανάμεσα στα έργα του, τα οποία παρουσιάζονται στην μεγάλη έκθεση του Λούβρου, ήταν τα τρόπαια των νικητών αλλά και γραμματόσημα, αφίσες, καρτ ποστάλ και άλλο υλικό που εικονογράφησε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εμπνευσμένα όλα από αρχαιότητες με αντίστοιχη θεματολογία. Ξεχωρίζει το Κύπελο Μαραθωνίου της Μεσολυμπιάδας, που ταξίδεψε από το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Παρίσι για τις ανάγκες της έκθεσης.Πιερ ντε Κουμπερτέν: Ο πατέρας της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Olympismos_Paris_-_Εμιλ_Ζιλιερον__Αναμνηστικο_λευκωμα_Ολυμπιακοι_Αγωνες_Αθηνων_1896__Ολυμπιακο_Μουσειο_Λωζαννης_
Αναμνηστικό λεύκωμα Ολυμπιακοί Αγώνες Αθηνών 1896 – Εμίλ Ζιλιερόν (Ολυμπιακό Μουσείο Λωζάνης)
Olympismos_Paris_-_Εμιλ_Ζιλιερον__σχεδια_για_τροπαια_της_Μεσολυμπιαδας_του_1906__Γαλλικη_Σχολη_Ισπανιας_
Σχέδια Εμίλ Ζιλιερόν για τα τρόπαια της Μεσολυμπιάδας του 1906 (Γαλλική Σχολή Ισπανίας)

Η έκθεση δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει ένα μεγάλο, ξεχωριστό αφιέρωμα στον Πιερ ντε Κουμπερτέν, τον Γάλλο ιστορικό και παιδαγωγό ο οποίος οργάνωσε, τον Ιούνιο του 1894 στο Παρίσι, το ιστορικό συνέδριο που οδήγησε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η σημαντική αυτή γαλλική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με την συνεργασία της Ελλάδας, όπου φιλοξενήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποτέλεσαν τους δύο βασικούς πυλώνες της αναγέννησης του αρχαίου ολυμπιακού ιδεώδους.

Olympismos_Paris_-Ερυθρομορφο_κυπελλο_του_ζωγραφου_του_Αντιφωντος__Λουβρο_
Ερυθρόμορφο κύπελλο του ζωγράφου Αντιφώντος (Μουσείο Λούβρου)
Olympismos_Paris_-_Ευφρονιος__ερυθρομορφος_κρατηρας__Ηρακλης_και_Ανταιος__Αθηνα__Μουσειο_του_Λουβρου
Ευφρόνιος, ερυθρόμορφος κρατήρας, Ηρακλής και Ανταίος (Μουσείο του Λούβρου)

Πηγή: protothema.gr