Πώς να βρίσκεις πάντα να παρκάρεις – Αυτό το μαθηματικό… κόλπο μας «λύνει» τα χέρια

Όλοι γνωρίζουν πόσο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι το να μην βρίσκεις θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητό σου, πόσο μάλλον όταν ζεις στην «καρδιά» μιας σύγχρονης μεγαλούπολης.

Τα «μεγάλα μυαλά» όμως βρήκαν τη μέθοδο που θα μας εξασφαλίζει πάντα μία θέση πάρκινγκ και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια, που θα μας εξοικονομούν χρόνο, κόστος, καύσιμα και ταλαιπωρία.

Ένας μαθηματικός τύπος δίνει τη λύση στο αιώνιο πρόβλημα αναζήτησης θέσης στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα καταλήγοντας σε μια… αλάνθαστη πρακτική.

Ο μαθηματικός τύπος που μας «λύνει» τα χέρια με αριθμητική ακρίβεια
Η τακτική αυτή βασίζεται στο αξίωμα ότι κάθε 100 μέτρα μπορούν να φιλοξενηθούν 25 αυτοκίνητα με μήκος 4 μέτρων. Αν υπολογίσει κανείς και το κενό ανάμεσα στα αυτοκίνητα, τότε αυτός ο αριθμός μειώνεται στα 18.

Βάσει, λοιπόν, των μαθηματικών και της στατιστικής, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να βρεις κανείς μια θέση στάθμευση δεν είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε κίνηση, αναζητώντας ένα κενό.

Αντιθέτως θα πρέπει να παραμείνουμε ακινητοποιημένοι, έχοντας μπροστά μας περίπου 20 αυτοκίνητα είτε από τη μία είτε και από τις δύο πλευρές του δρόμου.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μαθηματικά μυαλά υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν μόλις εννέα λεπτά ώστε να αποδεσμευτεί μια θέση στάθμευσης, καθώς ο μέσος όρος στάθμευσης ενός οχήματος είναι οι τρεις ώρες.

Αν διαιρέσουμε τα 180 λεπτά με τα 20 αυτοκίνητα, τότε ο μέσος χρόνος είναι τα εννέα λεπτά, ενώ στην περίπτωση που τα αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα στον συγκεκριμένο δρόμο, ο χρόνος αναμονής μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Είναι σημαντικό ότι πέρα από το γεγονός ότι τα 9 λεπτά αναζήτησης είναι ένας … ανθρώπινος χρόνος, η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο άνετα και με σαφώς μικρότερο κόστος σε σχέση με την πραγματοποίηση συνεχών κύκλων.

in.gr