Μπεγκόνια Γκόμεθ: Σκάνδαλο διαφθοράς – Ο έρωτας με τον Σάντσεθ και οι δύο κόρες

Η Μπεγκόνια Γκόμεθ και ο Πέδρο Σάντσεθ μοιράζονται μια όμορφη ιστορία αγάπης, όπως τονίζουν ουκ ολίγα ισπανικά δημοσιεύματα. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2006 και η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού περιγράφεται ως μια γυναίκα διακριτική και πολύ εργατική που μεγαλώνει τις δύο κόρες τους. Σήμερα το πρωί όμως, ο 52χρονος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας αφιέρωσε 20 λεπτά κοινοβουλευτικού χρόνου για να πει το αυτονόητο: “Πάνω απ’ όλα πιστεύω στη δικαιοσύνη”.

Ο λόγος; Ότι το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η ίδια η 49χρονη σύζυγός του, αγγίζει επικίνδυνα τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του για “άσκηση επιρροής” και “διαφθορά”, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε συνδικαλιστική ένωση δημοσίων υπαλλήλων που θεωρείται ότι πρόσκειται στην άκρα δεξιά.

Μπεγκόνια Γκόμεθ: Σκάνδαλο διαφθοράς αγγίζει την πρώτη κυρία της Ισπανίας - Ο έρωτας με τον Σάντσεθ και οι δύο κόρεςΗ σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ ελέγχεται για “άσκηση επιρροής” και “διαφθορά”

Η έρευνα σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ για φερόμενη “άσκηση επιρροής και διαφθορά” ξεκίνησε στις 16 Απριλίου έπειτα από αγωγή της ένωσης “Manos limpias” (Καθαρά Χέρια), ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση το δικαστήριο της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial που αποκάλυψε την πληροφορία, η προκαταρκτική αυτή έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ με ιδιωτικές εταιρίες που είχαν λάβει κρατική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις σχέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, τη στιγμή που η τελευταία συνομιλούσε με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση βοήθειας μετά τη μεγάλη πτώση στην αεροπορική κυκλοφορία που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

ΜΠΕΓΚΟΝΙΑ ΓΚΟΜΕΘΗ Μπεγκόνια Γκόμεθ, το 2018.

Εκείνη την περίοδο η Μπεγκόνια Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με την εμπορική σχολή της Μαδρίτης IE University, θέση την οποία κατείχε από το 2018 και εγκατέλειψε το 2022.

Σύμφωνα με το El Confidencial, το IE Africa Center είχε “υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020” και η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε συμμετάσχει σε “ιδιωτική συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χαβιέρ Ιντάγλκο την περίοδο που η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιο διάσωσής της ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση”.

Το σχέδιο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραχώρηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Europa τον Νοέμβριο του 2020.

Ποια είναι η 49χρονη Μπεγκόνια

Γεννημένη στο Μπιλμπάο αλλά μεγαλωμένη στην πόλη Βαλντέρας, στην επαρχία Λεόν, η Ισπανίδα “πρώτη κυρία” έχει πτυχίο στο Μάρκετινγ από τη φημισμένη σχολή ESIC και έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2003 σε πάρτι γενεθλίων ενός στενού φίλου του Πέδρο Σάντσεθ όταν εκείνος ήταν 31 ετών και εκείνη 28. Όπως έχουν πει και οι ίδιοι σε συνεντεύξεις τους, ο έρωτας μεταξύ τους ήταν κεραυνοβόλος, ενώ η άτυπη “πρώτη κυρία” της Ισπανίας έχει πει ότι φυλάει “σαν χρυσάφι” τα ερωτικά γράμματα του πρώτου διαστήματος της γνωριμίας τους. Έκτοτε, δεν έχουν αποχωριστεί ποτέ ο ένας τον άλλο.

Λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους, ο Πέδρο εγκαταστάθηκε στο διαμέρισμα της Μπεγκόνια στη γειτονιά Λα Λατίνα, στο κέντρο της Μαδρίτης.

Το 2005, γεννήθηκε η πρώτη τους κόρη Αϊνόα. Η πρόταση γάμου έγινε λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο, το 2006, στο Δημαρχείο της Μαδρίτης. Το ζευγάρι μετακόμισε σε μια μονοκατοικία στο Pozuelo de Alarcón, στα περίχωρα της Μαδρίτης. Το 2007 ήρθε στον κόσμο η δεύτερη κόρη τους, η Καρλότα.

Τόσο η Μπεγκόνια όσο και ο Πέδρο μιλώντας για το πώς τους αρέσει να διασκεδάζουν έχουν αποκαλύψει ότι ακούν indie μουσική και αγαπημένα τους συγκροτήματα είναι τα La habitación roja, The Killers ή καλλιτέχνες όπως η Björk.

Το ζευγάρι έχει ένα εξοχικό Mojácar στη νοτιοανατολική Ισπανία, όπου περνούν τις διακοπές τους.

ΜΠΕΓΚΟΝΙΑ ΓΚΟΜΕΘΤο ζευγάρι σε παλιότερες διακοπές τους, το 2016.

Η Μπεγκόνια Γκόμεθ έχει εξειδίκευση στη συγκέντρωση χρηματοδοτήσεων για λογαριασμό διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, η Oxfam και η Διεθνής Αμνηστία, ενώ έχει εργαστεί για πολυεθνικές εταιρείες όπως η Ono και η Deutsche Bank.

Μιλούσε επί 20 λεπτά

Απαντώντας σε ερώτηση στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. “Μία ημέρα όπως η σημερινή, έπειτα από τα νέα που άκουσα, εξακολουθώ να πιστεύω στη δικαιοσύνη της χώρας μου” δήλωσε.

 

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Τύπου για την υπόθεση αυτή, η ισπανική δεξιά πολλαπλασιάζει τα χτυπήματα εναντίον του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση της έναρξης της έρευνας είναι “αρκετά σημαντική ώστε ο επικεφαλής της κυβέρνησης να πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους Ισπανούς”, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Εστέρ Μουνιόθ, μέλος της διεύθυνσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Η “Manos limpias”, που ιδρύθηκε το 1995, έχει ασκήσει πολλές αγωγές τα τελευταία χρόνια και ήταν πολιτική αγωγή σε πολλές δίκες για υποθέσεις διαφθοράς.

Θεωρείται ότι πρόσκειται στην άκρα δεξιά, κυρίως λόγω του γενικού γραμματέα της Μιγκέλ Μπερνάντ, πρώην αξιωματούχου του κόμματος Frente Nacional που ιδρύθηκε το 1983 διαλύθηκε το 1993. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, από 2009 η ένωση δεν έχει νομική εκπροσώπηση.

thetoc.gr