Πρωτιά για το Γυμνάσιο Ιωλκού στο Διαγωνισμό “Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου”

Το Γυμνάσιο Ιωλκού τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο ανάμεσα σε άλλα 70 σχολεία, στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό «Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου».

Τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2032-2024 διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Ορίζοντες» υπό την Αιγίδα του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με το ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας. Στις σημερινές πολυπολιτισμικές τάξεις είναι αναγκαιότητα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων που δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε μαθητές με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Το προτεινόμενο πρόγραμμα, με όχημα μία διεθνή γλώσσα, τη γλώσσα του χορού, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χώρο συνάντησης και συνεργασίας όλων των μαθητών του τμήματος ή της ομάδας που συμμετέχει στο πρόγραμμα, μέσα από τη δημιουργία ενός έντυπου λευκώματος από τους μαθητές που θα συνοδεύεται από δράσεις με επίκεντρο τον χορό (π.χ. φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες).

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί Ευτυχία Βουρδουμπάκη και Λαμπρινή Γιαννακού με ομάδα μαθητών, εργάστηκαν εκτός σχολικού ωραρίου, με κέφι και μεράκι αναζητώντας μέσα από χορούς του τόπου μας την ιστορία τους και τα γενεαλογικά τους δέντρα, τα οποία στη συνέχεια κατέγραψαν σε ένα μοναδικό λεύκωμα 120 σελίδων με πλούσια εικονογράφηση. Οι μαθητές συμμετέχοντας σε αυτή τη δράση, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, μυήθηκαν στην αναζήτηση στοιχείων της προέλευσης των οικογενειών τους, ανακάλυψαν στοιχεία που δεν γνώριζαν, εξερεύνησαν την τοπική τους ιστορία, εκτίμησαν τους τοπικούς χορούς και η δια ζώσης παρουσίασή τους στη εκδήλωση είχε σαν αποτέλεσμα να επικοινωνήσουν με μαθητές από άλλη μέρη της Ελλάδας με εξίσου ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

Τη διαφορά στην παρουσίαση των μαθητών του Γυμνασίου Ιωλκού ήταν η συμμετοχή των αδελφών Τραγουδάρα οι οποίοι συνοδέψαν με το ακορντεόν την κ. Ασπασία Τσιούμαρη από το Κεραμίδι Μαγνησίας στα παραδοσιακά τραγούδια «Γαλάζια είναι η θάλασσα» και «Μέσα από τη θάλασσα». Το χειροκρότημα ήταν ενθουσιώδες και η βράβευση έγινε από τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο.