Κουρέτας : «Στόχος να απορροφηθούν δίκαια και σωστά τα κονδύλια για να ανακάμψει η Επιχειρηματικότητα

Στο Βόλο πραγματοποιήθηκε χθες η  δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις Ημερίδες διαβούλευσης που ξεκίνησε  η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  με στόχο  να καταγραφούν  οι απόψεις  επιχειρήσεων, φορέων και πολιτών  και   να ληφθούν υπόψιν στη διαμόρφωση των δράσεων για την επιχειρηματικότητα  και την Καινοτομία-Έρευνα  του Περιφερειακού Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027. Η ημερίδα είχε ως θέμα  «Τουρισμός-Πολιτισμός» καθώς και «Βιομηχανία-Υλικά-Κατασκευές»   και διεξήχθη στο Ξενοδοχείο Domotel Xenia.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Δημήτρης Κουρέτας  ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας,  ανέφερε ότι  μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν ενσωματωθεί όλες οι προτάσεις και  τον  Ιούνιο αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτες προσκλήσεις που θα αφορούν κυρίως την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα Οι δράσεις  πρόσθεσε έχουν συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ . Από το σύνολο του προϋπολογισμού  σχεδόν το ¼ θα  αφορά στη Μαγνησία και στους τομείς του Τουρισμού και του Μετάλλου.

“Από τις αρχές Ιανουαρίου ανέφερε ο Περιφερειάρχης  μπήκαμε σε μια διαδικασία για να αναδείξουμε τα δυνατά σημεία κάθε περιοχής ώστε  να μπορέσουμε να προκηρύξουμε τα προγράμματα.  “Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι μοχλός ανάπτυξης και είναι στις προτεραιότητές μας μαζί με τα κοινωνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και φυσικά και με τα χρήματα που θα δαπανήσουμε για την ανθεκτικότητα της Θεσσαλίας». Ο κύριος Κουρέτας τόνισε με έμφαση ότι η Περιφέρεια θα φροντίσει  να απορροφηθούν τα κονδύλια του ΠΕΠ δίκαια και σωστά και  με τρόπο ανταγωνιστικό, ώστε οι εταιρείες που είναι καλές να γίνουν καλύτερες κι αυτές που είναι μικρές να αναπτυχθούν καλύτερα.

Στην  έναρξη της ημερίδας  έγινε παρουσίαση των οικονομικών δεικτών της περιφέρειας Θεσσαλίας σε  σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Ακολούθησε  ενημέρωσή του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027 για τους  βασικούς στόχους και τις επιδιώξεις του  και στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκαν δυο  χωριστές θεματικές συνεδρίες.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν    η Χωρική Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου , ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Γιάννης Αναστασίου ,  η Αντιδήμαρχος  Τουρισμού του δήμου Βόλου Μένη Λαζάρου   και εκ μέρους  του Επιμελητηρίου Μαγνησίας η κ. Θέκλα Καμμένου.

Οι επόμενες δυο ημερίδες διαβούλευσης θα γίνουν  στα Τρίκαλα και τη Λάρισα αύριο και τη Μεγάλη Τρίτη αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι με  μέριμνα του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, έχουν συνταχθεί από ομάδες ειδικών και εκπροσώπων των επιχειρήσεων επτά Κείμενα Βάσης, τα οποία είναι διαθέσιμα ημερίδων από το δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο σύνδεσμο https://www.thessaly.gov.gr/enimerosi/anakoinosi/5556.

Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα (πρωτογενής τομέας και βιομηχανία τροφίμων & ποτών)

  1. Βιομηχανία / Μέταλλο / Δομικά Υλικά / Κατασκευές
  2. Τουρισμός / Πολιτισμός / Δημιουργικές Βιομηχανίες
  3. Βιοεπιστήμες / Φάρμακα / Υπηρεσίες Υγείας
  4. Αειφορία / Ανθεκτικότητα / Βιωσιμότητα (οριζόντιο)
  5. Ψηφιακές Τεχνολογίες (οριζόντιο)
  6. Λοιπές Οριζόντιες Δράσεις (Ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας, χωρική διάσταση, ανθρώπινοι πόροι)

Η προεγγραφή είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες και γίνεται αποκλειστικά online στη διεύθυνση https://forms.gle/jFbfURmEEC5Sh3M18.