Αυτός είναι ο πιθανός λόγος που το Βέλγιο από φαβορί έμεινε εκτός τελικού

Σάλος έχει προκληθεί με τα όσα λέγονται αναφορικά με τον αποκλεισμό του Βελγίου από τον μεγάλο τελικό της Eurovision. Πιθανολογείται πως η EBU «έκοψε» την συμμετοχή λόγω Ισραήλ.

Φωτογραφίες από την δημόσια τηλεόραση του Βελγίου κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, όπου το κανάλι «έριξε μαύρο» κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Ισραήλ στον χτεσινό (09.05.2024) Β’ Ημιτελικό της Eurovision, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Φήμες θέλουν την EBU να «τιμωρεί» το Βέλγιο, αφήνοντας εκτός τελικού ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί που διεκδικούσαν υψηλή θέση.

Επίσης, ο τραγουδιστής που εκπροσωπούσε τη χώρα είχε γράψει στο στήθος του, τη λέξη «Peace» θέλοντας να περάσει ένα αντιπολεμικό μήνυμα με τον τρόπο του.

«Πρόκειται για μια συνδικαλιστική δράση. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ισραηλινού κράτους. Επιπλέον, το Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Ως εκ τούτου, κάνουμε ένα προσωρινό διάλειμμα από την εκπομπή μας. Τώρα, κατάπαυση του πυρός», ανέφεραν συνδικαλιστές της δημόσιας τηλεόρασης του Βελγίου, Vrt, που εκπέμπει στα φλαμανδικά.

Δύο Βέλγοι υπουργοί είχαν εκφράσει προηγουμένως την πεποίθησή τους ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το Βέλγιο, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία και τον Άγιο Μαρίνο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είχαν ζητήσει επείγουσα και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

To πιθανό συμβάν σχολιάστηκε και από την εκπομπή «Super Κατερίνα» σήμερα Παρασκευή.

 

«Πολλές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από την EBU, το Βέλγιο ήταν πολύ ψηλά στα στοιχήματα μέχρι και την τελευταία στιγμή και βάζω ένα ερωτηματικό. Να πούμε ότι και ο τραγουδιστής βέβαια χτες, δεν ήταν πολύ καλός», είπε ο Γιάννης Πουλόπουλος.

ethnos.gr