Κουρέτας: Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ποιότητα ζωής εντάσσονται στην πολιτική προστασία

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, με ομιλητή τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη με θέμα «Ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο – πηγές, ανάλυση επιπτώσεων και λύσεις». Οι μετρήσεις του κ. Σαρρηγιάννη αφορούν ένα δίμηνο και συγκεκριμένα του Δεκεμβρίου –Ιανουαρίου, όπου κατέληξε και ο ίδιος στο συμπέρασμα της μελέτης του Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη για το τρίπτυχο πρόκλησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, δηλαδή τις πηγές οικιακής καύσης, την βιομηχανία και τις μεταφορές. Η βιομηχανία συμβάλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε ποσοστό 20% , ωστόσο το μείγμα ενεργειακής ένδειας στα εργοστάσια και τις κατοικίες είναι εκρηκτικό.
Ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας δήλωσε πως το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο είναι γνωστό, αλλά οι μελέτες πρέπει να είναι συνεχόμενες για να λαμβάνονται κάθε φορά τα κατάλληλα μέτρα, ενώ η συνεργασία με τον κ. Σαρηγιάννη θα επεκταθεί σε μετρήσεις για το νερό και τα στοιχεία του εδάφους.

Η ενεργειακή ένδεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό φαινόμενο με ποικίλες προεκτάσεις για την πόλη του Βόλου και συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην υγεία και στο περιβάλλον . Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, το φαινόμενο της ενεργειακής ένδειας αποτελεί πλέον ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα ιδιαίτερα μετά το έτος 2011 λόγω της οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα η καταπολέμηση του φαινομένου να αποτελεί προτεραιότητα και σημαντική πρόκληση προκειμένου να επιτευχθεί η αντιστροφή των επιπτώσεων στην κοινωνία.

 

 

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής στρατηγικής, η οποία θα στοχεύσει στη μόνιμη, και μακροπρόθεσμη καταπολέμηση του φαινομένου και όχι στον παροδικό μετριασμό του φαινομένου, μέσω της υιοθέτησης προσωρινών και βραχυπρόθεσμων μέτρων. Στην εκδήλωση ο κ. Κουρέτας δήλωσε πως το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ενταχθεί στον σχεδιασμό της περιφέρειας για την πολιτική προστασία.