Μοναδικό αντάμωμα στη Μακρινίτσα με “Μάηδες”, Αργκουτσιάρια, Γενίτσαροι και Μπούλες

Ένα μοναδικό αντάμωμα Επιτελεστικών Δρώμενων από την Ελλάδα, που είναι ήδη ενταγμένα στο Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μακρινίτσα για ένα τετραήμερο.
Οι ΜΑΗΔΕΣ της Μακρινίτσας Πηλίου θα ανταμώσουν με τον όμιλο της Νάουσας, «Γενίτσαροι και Μπούλες» και τα «Αργκουτσιάρια» από την Κλεισούρα Καστοριάς.
Κάθε βράδυ στην πλατεία της Μακρινίτσας θα παρουσιάζεται και ένα από τα παραπάνω δρώμενα, που θα συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική του κάθε τόπου. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν για την πραγματοποίηση επιστημονικής διημερίδας, σημαντικοί λαογράφοι της χώρας μας, ενώ οι δράσεις και εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται και από την παρουσίαση του νέου βιβλίου «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Μια λαϊκή τελετουργία στο Πήλιο» των εκδόσεων Επίκεντρο, σε επιστημονική επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη. Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις σύγχρονης τέχνης δίπλα στην ιστορία και τη φύση, βιωματική παρουσίαση της τέχνης του αργαλειού και την παρουσίαση του νέου Εκπαιδευτικού προγράμματος για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τους Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου.
Το τετραήμερο δράσεων και εκδηλώσεων «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» έχει σαν σκοπό να λειτουργήσει ως μια πανελλήνια συνάντηση με εστίαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών αλλά και όλων των ενδιαφερομένων για θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και επιτελεστικών δρώμενων. Επιπρόσθετα η δράση θα συμβάλλει στην τεκμηρίωση επιτελεστικών δρώμενων από όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή για άλλα στοιχεία που στο μέλλον θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής.
Ειδικά στις δράσεις που αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσης με την υλοποίηση της διημερίδας «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΑΠΚ) και επιτελεστικά δρώμενα» θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ ελληνικών πανεπιστημίων, ερευνητές και εμπειροτέχνες που ασχολούνται με τα επιτελεστικά δρώμενα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η διημερίδα αυτή πιθανά μπορεί και να λειτουργήσει ως αφετηρία για συνεργασίες και τη δημιουργία Άτυπης Ομάδας Επιτελεστικών Δρώμενων Ελλάδος εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά και ως αφορμή για την τέλεση δρώμενων από όλη την Ελλάδα στη Μακρινίτσα και σε άλλες πόλεις στο μέλλον. Τέλος τα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα αποτυπωθούν σε ένα συλλογικό τόμο με θέμα «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά».


Οι τετραήμερες εκδηλώσεις έχουν τίτλο «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» και υλοποιούνται από τον Φορέα Πολιτισμού Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου, «ΟΙ ΜΑΗ∆ΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.», το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας – Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας.
Τέλος η επιστημονική επιτροπή που σχεδίασε την διημερίδα είναι ο Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας & Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας: Λαϊκής τέχνης, η Σταυρούλα Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ και ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνάντηση αυτή καλούνται, και πρέπει να συμμετάσχουν, τα μέλη πολιτιστικών φορέων, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος/η με τη φυσική τους παρουσία και συμμετοχή στο τετραήμερο του προγράμματος «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» από την Πέμπτη 16 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024.