Βόλος: Θύελλα στο αυτόφωρο – Αποδοκιμασίες κατά δικαστών για την κράτηση πολίτη 

Νέα ένταση επικράτησε στα δικαστήρια του Βόλου όταν οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ένας νεαρός, του οποίου την κράτηση διέταξε η πρόεδρος της έδρας όταν αντέδρασε στην διακοπή της δίκης Κλημόπουλου-Φραγκουδάκη.

Η πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ο νεαρός δεν είναι κατηγορούμενος, αλλά θα κρατηθεί μέχρι τις 8 το βράδυ και η απόφαση αυτή ξεσήκωσε όλο το ακροατήριο. Ζητήθηκε το κατηγορητήριο που δεν κατατέθηκε και όταν αποχωρούσε η έδρα, ο κόσμος φώναζε ντροπή.

Οι πολίτες δεν εγκατέλειψαν την αίθουσα για να μην πάρει η αστυνομία στο κρατητήριο τον νεαρό και η συνήγορος ζήτησε το έγγραφο κράτησης αλλά δεν της κατατέθηκε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικοινώνησε με τον Άρειο Πάγο και ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι οδηγήθηκε ένας άνθρωπος στο αυτόφωρο χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριοή έγγταφη εντολή και όλα είναι στον αέρα. Σύμφωνα με την ίδια, ο εισαγγελέας υπηρεσίας του Αρείου πάγου έκανε παρέμβαση ώστε να γίνει άμεσα αίτηση για ανάκληση της κράτησης. Δεκτό έκανε στη συνέχεια το Αυτόφωρο Μονομελές την αίτηση ανάκλησης για τον πολίτη και αφέθηκε ελεύθερος.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης υπερ του νεαρού κατέθεσαν πολίτες που βρισκόταν στην αίθουσα και ο κατηγορούμενος τόνισε ότι βρέθηκε σήμερα στο Δικαστήριο για να παρακολουθήσει την δίκη Κλημόπουλου -Φραγκουδάκη. Δήλωσε επίσης πως όταν δόθηκε εντολή κράτησής τους η πρόεδρος ήθελε να διώξει από την αίθουσα τους παραβρισκόμενους και υπήρχε κλίμα εκφοβισμού.
Όταν δόθηκε εντολή να κρατηθεί είπε ότι δεν αντιστάθηκε και έδωσε τα στοιχεία του, ωστόσο έμεινε στο κρατητήριο για 1,5 ώρα περίπου, χωρίς να του γνωστοποιηθεί αν ήταν απλά κρατούμενος ή συνελήφθη ενώ δεν ενημερώθηκε για τις κατηγορίες.
Η εισαγγελέας έδρας ανέφερε ότι το Δικαστήριο έχει δικαίωμα να επιβάλει το μέτρο της κράτησης, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από την εισαγγελέα και όχι από την πρωτοδίκη.

Σε δήλωσή της η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η απόφαση με την οποία ανακλήθηκε η παράνομη διαταγή κράτησης ενός πολίτη που τόλμησε να παρακολουθήσει σήμερα τη δίκη των ανθρώπων που υπερασπίζονται το περιβάλλον, αποδεικνύει ότι υπάρχουν μεν δικαστές επίορκοι υπάρχουν δικαστές έτοιμοι να υπηρετήσουν τις πάσης φύσεως εξουσίες αλλά υπάρχουν δικαστές ευσυνείδητοι.

«Εμείς σε αυτούς τους δικαστές θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε και το μήνυμά μου προς όλους εκείνους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που τους φαίνεται καλό να υπακούουν στις εξουσίες να στοχοποιούν απλούς πολίτες που διεκδικούν δικαιοσύνη που τους φαίνεται πρέπον να χτυπούν προσοχές σε επίορκα πολιτικά πρόσωπα κυβερνητικά αυτοδιοικητικά είναι ότι ο αγώνας για Δικαιοσύνη είναι αγώνας κοινωνίας και η κοινωνία δε συμβιβάστηκε ποτέ με την αδικία σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας η κοινωνία διεκδίκησε δίκαιο και δικαιοσύνη».

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν για συμπαράσταση στον συλληφθέντα, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Πλεύσης κ. κ. Αλειφτήρας και Θεοδοσόπουλος καθώς και του ενωτικού ψηφοδελτίου ΜέΡΑ25/ Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, Φαίη Τζανετουλάκου και Κώστας Λαπαβίτσας. Ο τελευταίος κατήγγειλε υποχώρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στον Βόλο:

Στο μεταξύ, ο αστυνομικός, τα στοιχεία του οποίου ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την κράτηση του νεαρού, είπε πως η εντολή ήταν προφορική.