Την προστασία των καλλιτεχνών ζητούν οι Ευρωβουλευτές

Ενιαίο ευρωπαϊκό καθεστώς πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και τις ελάχιστες προδιαγραφές για τους ανθρώπους του πολιτισμού ζητάει με ψήφισμα από την Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 543 ψήφους υπέρ ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα, θα έχουν πρόσβαση σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, επισημαίνουν τις διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών που διέπουν τους καλλιτέχνες και οι οποίες παρεμποδίζουν τις συνεργασίες και τις διασυνοριακές εργασίες καθώς χρειάζεται η αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων αλλά και η άρση όλων των εμποδίων για τη διασυνοριακή κινητικότητα και εργασία, όπως η φορολόγηση και η κοινωνική ασφάλιση. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων για τη στήριξη των νέων δημιουργών και των ανθρώπων που αναπτύσσουν καινοτομίες.

Οι ευρωβουλευτές φέρνουν στο προσκήνιο και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και της δίκαιης κατανομής των εσόδων των καλλιτεχνών από την προβολή της δουλειάς τους και καλούν τα κράτη μέλη να προωθήσουν την καλλιτεχνική ελευθερία και δημιουργία επισημαίνοντας την προστασία των δημιουργών από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η εισηγήτρια του ψηφίσματος, Monica Semedo, επισήμανε τα διαχρονικά προβλήματα των καλλιτεχνών που υπήρχαν πριν την πανδημία όσο και αυτά που προέκυψαν ενώ προσβλέπει στην αποφυγή των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων για τη διασυνοριακή εργασία των καλλιτεχνών.

Στοιχεία «σοκ»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απώλεια του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στην ΕΕ αγγίζει τα 199 δις ευρώ για το 2020 με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στους τομείς της μουσικής και των τεχνών του θεάματος.