Πρώτη “επίσημη” παρουσίαση του Δημήτρη Πιατά στον Βόλο – Οι στόχοι του καλλιτεχνικού διευθυντή

Η παρουσίαση του Δημήτρη Πιατά, που αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου έγινε σήμερα στην Παλαιά Ηλεκτρική, με τον ίδιο να δηλώνει πως το ανακαινισμένο δημοτικό θέατρο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι το “μαρακανά” όλης της ελληνικής περιφέρειας. Όπως είπε ο πήχης θα ανέβει ψηλά και ο ίδιος προγραμματίζει μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, το όνομα του οποίου δόθηκε στο θέατρο.
“Με ενδιαφέρει η δουλειά μου και να είμαι δημιουργικός. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω ψηλά τον πήχη του πολιτισμού με την πλατιά έννοια και ζητώ συνεργασία και διαθεσιμότητα γιατί το θέατρο δεν είναι μοναχική δουλειά αλλά συλλογική. Ο κ. Πιατάς θα ήθελε να δρομολογήσει μια μεγάλη παραγωγή για την μικρασιατική καταστροφή, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος.

Πρεμιέρα με αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου
Η πρεμιέρα για το ανακαινισμένο δημοτικό θέατρο Βόλου θα γίνει με μία παράσταση αφιερωμένη στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, η οποία θα περιλαμβάνει πέρα από μουσική, εικόνα και video. Τα μουσικά σύνολα του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και η Συμφωνική Ορχήστρα θα δουλέψουν πάνω σε έργα του Β. Παπαθανασίου, όσα άφησε αποτυπωμένα στο χαρτί, “γιατί ο εμπνευσμένος αυτός άνθρωπος δούλευε χωρίς παρτιτούρες, έγραφε ολόκληρα έργα μόνο στο μυαλό του», είπε ο κ. Πιατάς.

Το «Μαύρο κύμα» η πρώτη παραγωγή
Η πρώτη πάντως θεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με το νέο του καλλιτεχνικό διευθυντή, Δ. Πιατά, θα είναι ένα θεατρικό έργο ειδικά για το Βόλο και τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη το 1922. Όπως είπε, ανέθεσε στον θεατρικό συγγραφέα Σάκη Σερέφα να γράψει ένα θεατρικό για το Βόλο με αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, με τίτλο «Μαύρο κύμα». Η θεατρική παράσταση αυτή θα «παντρέψει» όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης. «Κομμάτια του έργου ίσως ανέβουν ξεχωριστά σε γειτονιές. Μια χειροποίητη δουλειά, πρωτότυπη και θα απευθύνεται στους Βολιώτες γιατί έτσι πρέπει, τους το οφείλουμε», σημείωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η θρυλική παράσταση «Το Έκτο πάτωμα»
Το έργο θα είναι έτοιμο να ανέβει στο τέλος του 2023, ενώ στις έξι παραστάσεις που θα δοθούν το Σεπτέμβριο για το επίσημο άνοιγμα του θεάτρου, πέραν της εκδήλωσης για το Βαγγέλη Παπαθανασίου, περιλαμβάνονται αφιερώματα με τη συμμετοχή της Δημοτικής Σχολής Χορού και του Μουσικού Σχολείου. Επίσης, θα ανέβει η θεατρική παράσταση «Έκτο πάτωμα», που έσπασε τα ταμεία στην Αθήνα. Πρόκειται για μια μουσική κωμωδία σε διασκευή Άννας Παναγιωτοπούλου, με τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, που αφηγείται την καθημερινότητα των ενοίκων μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι της δεκαετίας του ΄30.

Ερμηνεύουν: Υρώ Μανέ, Δ. Πιατάς, Κ. Μακεδόνας, Ελ. Καστάνη, Δ. Λουκάκη, Μ. Ροζάκη, Αρμ.-Εδουάρδος Μενετιάν, Β. Αθανασόπουλος, Δ. Φραγκιόγλου, Ευαγγ. Μουμούρη. Αφήγ.: Μ. Παπακωνσταντίνου. Μουσικοί επί σκηνής: Δ. Κίκλης (πιάνο), Απ. Παρασκευαΐδης (ακουστικό μπάσο), Αρτ. Βαβάτσικα (ακορντεόν). Μουσ.: Στ. Κραουνάκης. Σκην.: Μ. Παντελιδάκης. Κοστ.: Χ. Σουλιώτης. Φωτ.: Λ. Παυλόπουλος. Χορογρ.: Μ. Γιακουμόγλου.