Ναυάγιο στην Πύλο: Το BBC αμφισβητεί την εκδοχή του Λιμενικού

Αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο, εκφράζει σε άρθρο του την Κυριακή (18/06) το BBC, σε συνέχεια ρεπορτάζ του Κώστα Κουκουμάκα στο NEWS 24/7.

Το βρετανικό μέσο και οι δημοσιογράφοι Nick Beake και Κώστας Καλλέργης, που υπογράφουν το κείμενο, αναφέρουν ότι η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος δεν κινείτο για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί.

Η ακτοφυλακή εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι αυτές τις ώρες το σκάφος βρισκόταν σε πορεία προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τον χειρισμό του ναυαγίου από την Ελλάδα, εν μέσω ισχυρισμών ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα νωρίτερα για να ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης πλήρους κλίμακας.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι όσοι επέβαιναν στο πλοίο είπαν ότι δεν ήθελαν βοήθεια και δεν κινδύνευαν μέχρι λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος τους.

Το BBC, όπως αναφέρει, έλαβε μια κινούμενη εικόνα υπολογιστή με δεδομένα παρακολούθησης που παρέχεται από τη MarineTraffic, μια πλατφόρμα ναυτιλιακών αναλύσεων.

Τα δεδομένα τους δείχνουν ώρες δραστηριότητας εστιασμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου το σκάφος βυθίστηκε αργότερα, θέτοντας αμφιβολίες για τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του.

Το σκάφος δεν είχε συσκευή εντοπισμού, επομένως δεν φαινόταν στον χάρτη. Κάτι που ισχύει για τα σκάφη του λιμενικού και του στρατού, τα οποία δεν χρειάζεται να κοινοποιούν την τοποθεσία τους.

Οι “σκιές” στο χρονοδιάγραμμα της τραγωδίας
Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, λέει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος μεταναστών γύρω στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.

Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θάλασσα, λέει ότι έλαβε κλήση στις 12:17 λέγοντας ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.

Το BBC αναφέρει ότι χρησιμοποίησε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν επικυρωθεί από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ημερολόγια αποστολής, για να αναλύσει την κίνηση των πλοίων στην περιοχή.

Το κινούμενο σχέδιο του Marine Traffic δείχνει ένα πλοίο που ονομάζεται Lucky Sailor να στρίβει απότομα βόρεια στις 15:00.

Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor έδωσε στο ΜΜΕ το ημερολόγιό του και επιβεβαίωσε ότι είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει το σκάφος των μεταναστών και να δώσει τροφή και νερό.

Περίπου μισή ώρα αργότερα στις 15:35, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε το σκάφος. Οι αρχές συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι ήταν σε σταθερή πορεία εκείνη τη στιγμή.

Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 18:00, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, πέρασε από την ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος.

Προέκυψε βίντεο – φέρεται να τραβήχτηκε από το Faithful Warrior – στο οποίο φαίνονται προμήθειες να παραδίδονται στο πλοίο μέσω ενός σχοινιού στο νερό. Δεν φαίνονται άλλα πλοία.

Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το σκάφος – το οποίο δεν κινείται στο βίντεο – ταίριαζε με το σχήμα του μοιραίου πλοίου και οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίστοιχες με αυτές που αναφέρθηκαν. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γυρίστηκε αυτό το βίντεο.

Από τις 19:40 έως τις 22:40, οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν αρχικά ότι το σκάφος κρατούσε «σταθερή πορεία και ταχύτητα».

Στην αρχική του δήλωση ανέφεραν ότι παρατηρούσαν από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι – από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – υποδηλώνει ότι το σκάφος δεν κινείται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αργότερα ότι η ακτοφυλακή προσπάθησε να επιβιβαστεί στο σκάφος για να εκτιμήσει τον κίνδυνο, αλλά οι επιβαίνοντες αφαίρεσαν ένα σχοινί που ήταν δεμένο και δεν ήθελαν βοήθεια.

Όλη η ναυτιλιακή δραστηριότητα των τελευταίων επτά ωρών επικεντρώθηκε γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, υποδηλώνοντας ότι το σκάφος δεν είχε σχεδόν καθόλου μετακινηθεί.

Η κλίμακα του κινούμενου χάρτη υποδηλώνει ότι ταξίδεψε λιγότερο από μερικά ναυτικά μίλια, κάτι που μπορεί να αναμένεται από ένα σκάφος που χτυπήθηκε από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο μέρος της Μεσογείου.

Οι ενέργειες των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο θα συνέβαλαν επίσης σε οποιαδήποτε κίνηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και αντ’ αυτού βρισκόταν με ασφάλεια καθ’ οδόν προς την Ιταλία και έτσι η ακτοφυλακή δεν προσπάθησε να κάνει κάτι.

Στις 23:00, το σκάφος βυθίστηκε με εκατοντάδες επιβαίνοντες και το κινούμενο σχέδιο παρακολούθησης δείχνει σωρεία πλοίων που σπεύδουν να βοηθήσουν.

Ένα πολυτελές γιοτ, το Mayan Queen, λαμβάνει στη συνέχεια εντολή να βοηθήσει στη μεταφορά μερικών από τους 104 επιζώντες στην ξηρά.
Πηγή: news247.gr