«Λένε “άντε, κάνε ένα δεύτερο παιδί” σ’ εμένα που πάλευα δέκα χρόνια»

Η Ελενα Συλλιγνάκη έχει ακούσει την ιστορία δεκάδων υπογόνιμων γυναικών. Σήμερα, η κοινότητά της No Baby News αριθμεί 16.000 μέλη, το κάθε ένα με τη δική του ξεχωριστή εμπειρία.

Απρίλιος του 2021. Οκτώμισι χρόνια προσπάθειας να αποκτήσει παιδί. Οκτώμισι χρόνιας ελπίδας, αγωνίας, χαράς, λύπης και πάλι από την αρχή. Ήταν τότε που η Έλενα Συλλιγνάκη κατάλαβε ότι είχε ανάγκη να ανήκει σε μία κοινότητα, να μοιράζεται τον αγώνα της με άλλες γυναίκες και να συζητά ανοιχτά για όσα βίωνε. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία κοινότητα για τις υπογόνιμες γυναίκες.

«Έβλεπα πως στο εξωτερικό όχι μόνο υπάρχουν τέτοιες ομάδες, αλλά ήδη από το 1989 έχει καθιερωθεί η ημέρα του “πορτοκαλί κινήματος” με στόχο την ευαισθητοποίηση για την υπογονιμότητα. Σκέφτηκα πως σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες γυναίκες που θα θέλουν να μιλήσουν για τον δικό τους αγώνα κι έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω την No Baby News, μία κοινότητα που στην πραγματικότητα κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέλος», αναφέρει η ίδια στην «Κ».

Η απόφαση να εμπιστευθεί το ένστικτό της ήταν σωστή. Μέσα σε έναν χρόνο η διαδικτυακή κοινότητα μεγάλωσε αρκετά και σήμερα αποτελείται από περίπου 16 χιλιάδες γυναίκες. «Ο αριθμός αυτός είναι κατά προσέγγιση διότι 16 χιλιάδες είναι μόνο τα μέλη μας στο Instagram» λέει η Έλενα διευκρινίζοντας πως πολλές φορές δέχεται μηνύματα από γυναίκες που δεν ακολουθούν τη σελίδα, αλλά την παρακολουθούν κρυφά. «Κατανοώ απόλυτα γιατί θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Θα ήθελα, όμως, μια μέρα να ζούμε σε μία κοινωνία που οι γυναίκες θα λένε πως είναι υπογόνιμες όπως θα λέγανε ότι έχουν μυωπία».

«Πάντα θα υπάρχει μέσα σου το κομμάτι της υπογόνιμης γυναίκας».

«Αρχικά ούτε εγώ μοιράστηκα τον προσωπικό μου αγώνα. Όχι γιατί με ενοχλούσε, αλλά επειδή ήταν τόσο πρωτόγνωρο το όλο εγχείρημα που δεν ήξερα αν θα έχει ανταπόκριση. Ειδικά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του No Baby News λάμβανα μηνύματα από γυναίκες, οι οποίες θεωρούσαν πως πίσω από τη σελίδα κρύβεται κάποιος γιατρός ή κάποια μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης» εξηγεί. Όταν όμως η κοινότητα άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα και από story σε story, πολλές γυναίκες απέκτησαν ένα σημαντικό στήριγμα. Γνώρισαν άλλες γυναίκες με τις οποίες πλέον συνομιλούν άνετα, ενώ κάποιες έγιναν μέχρι και «οικογένεια».

Η Έλενα επισημαίνει πως οι υπογόνιμες γυναίκες βρίσκονται ακόμη αντιμέτωπες με άβολα σχόλια από τον κοινωνικό τους περίγυρο. «Νιώθουν μία πίεση, αισθάνονται πως παραβιάζονται οι προσωπικές τους στιγμές και πολλές φορές δεν έχουν την κατανόηση ή τη στήριξη που θα ήθελαν. Για τους λόγους αυτούς, όχι μόνο έχω αναπτύξει πλέον σχέση με δεκάδες γυναίκες που μου στέλνουν μηνύματα, αλλά τις φέρνω και σε επαφή μεταξύ τους. Μάλιστα, πρόσφατα μία γυναίκα από τη σελίδα μου είπε ότι περιμένει παιδί και πως η νονά θα είναι μία κοπέλα που γνώρισε από το No Baby News».

Από τα άβολα σχόλια στην αποδοχή

Πόσο εύκολο είναι όμως να δημιουργήσεις μία διαδικτυακή κοινότητα με σκοπό να στηρίξεις και να δώσεις δύναμη σε άλλες γυναίκες, την ίδια ώρα που κι εσύ δίνεις τον δικό σου αγώνα;

Για την Έλενα, η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε την περίοδο που πλέον είχε αποθέματα δύναμης. «Όταν δημιούργησα το No Baby News είχα ωριμάσει συναισθηματικά. Ήταν πολύ διαφορετικά από το πρώτο διάστημα που ήρθα αντιμέτωπη με την υπογονιμότητα και όλα μου φαίνονταν πολύ δύσκολα. Με τον καιρό έμαθα να διαχειρίζομαι τα σχόλια των γύρω μου και πέρασα στο στάδιο της αποδοχής. Τότε λοιπόν, έχοντας αποδεχτεί τα πράγματα ως έχουν και όντας αποφασισμένη να κάνω την προσπάθειά μου, έφτιαξα την κοινότητα» λέει στην «Κ».

Η ίδια ωστόσο γνωρίζει από πρώτο χέρι πως πολλές φορές η κοινωνία δεν σε βοηθάει να φτάσεις στο στάδιο της αποδοχής. Έχοντας πλέον καταφέρει, ύστερα από 10 χρόνια προσπαθειών, να αποκτήσει το δικό της παιδί, συνεχίζει να δέχεται πίεση.

«Μου φαίνεται απίστευτο που το λένε με τέτοια ευκολία σ’ εμένα που πάλευα δέκα χρόνια».

«Ακόμη και σήμερα μου λένε “άντε, κάνε ένα δεύτερο παιδί”. Μου φαίνεται απίστευτο που το λένε με τέτοια ευκολία σ’ εμένα που πάλευα δέκα χρόνια. Όπως είπα άλλωστε και στα κορίτσια της κοινότητας όταν έφερα στον κόσμο το παιδί μου, δεν περνάω σε καμία περίπτωση στην αντίπερα όχθη επειδή έγινα μητέρα. Όταν το ζήσεις αυτό, πάντα θα υπάρχει μέσα σου το κομμάτι της υπογόνιμης γυναίκας».

Η Έλενα έχει καταφέρει να «ανοίξει» τις καρδιές πολλών γυναικών, πιστεύει όμως πως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. «Από τη μία χαίρομαι που πολλές γυναίκες μέλη της κοινότητας μοιράζονται μαζί μου τα νέα της εγκυμοσύνης τους πριν καν το πουν στη μητέρα τους, ωστόσο υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Αρχικά, το ιδανικό για όλες μας θα ήταν να μην γίνονται αυτές οι ενοχλητικές, αδιάκριτες ερωτήσεις. Επίσης, κανείς δεν είπε πως ο αγώνας αυτός είναι εύκολος. Πολλές φορές υπάρχουν ψυχολογικές, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις και γι’ αυτό η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει περισσότερο τις ίδιες τις γυναίκες και να συμβάλλει στην ενημέρωση της κοινωνίας, ώστε να κανονικοποιήσουμε επιτέλους την υπογονιμότητα».

«Ποτέ δεν λέω σε μία γυναίκα να μην τα παρατήσει»

Όσο για το τι κατάλαβε η ίδια μέσα από τον δικό της προσωπικό αγώνα; «Κρατώ πόσο δυνατή είμαι και πόσο υπομονετική μπορώ να γίνω. Όποιος θέλει να γίνει γονιός με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αργά η γρήγορα θα τα καταφέρει. Θα βρει τον τρόπο να το κάνει. Ωστόσο, ποτέ δεν λέω σε μία γυναίκα να μην τα παρατήσει γιατί πάντα έχω στο μυαλό μου την εικόνα μιας υγιούς οικογένειας. Δεν είμαι υπέρ του να δίνεις τα πάντα για να γίνεις γονιός. Αλλά να δίνεις όσα περισσότερα μπορείς και κυρίως να είσαι καλά εσύ και ο σύντροφός σου σε αυτή την προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό σέβομαι και εκτιμώ το ίδιο όσες γυναίκες αποφάσισαν να σταματήσουν. Όλες τα καταφέραμε, γιατί πρώτα απ΄όλα δώσαμε μία μάχη με τον εαυτό μας. Να μην το ξεχνά καμία αυτό».


Φαίη Ελευθεριάδου, παρένθετη μητέρα: «Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω όλες τις γυναίκες»

«Λένε “άντε, κάνε ένα δεύτερο παιδί” σ’ εμένα που πάλευα δέκα χρόνια»-1

Η Φάιη Ελευθεριάδου γνώρισε το No Baby News τυχαία στο Instagram. «Μοιράστηκα με την Έλενα τα συναισθήματα που είχα βιώσει ως παρένθετη μητέρα. Η ίδια με ρώτησε αν μπορεί να δημοσιεύσει την ιστορία μου στην κοινότητα και της απάντησα θετικά. Έτσι έγινα κι εγώ μέλος», αναφέρει.

Για την ίδια, το ταξίδι αυτό είναι όμορφο αλλά συνάμα και δύσκολο. «Όταν ξεκίνησα, μετά από παρότρυνση της θείας μου, δεν γνώριζα καν τη διαδικασία. Την πρώτη φορά γέννησα δίδυμα και δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Ωστόσο, η δεύτερη φορά ήταν διαφορετική, καθώς κυοφόρησα πάλι δίδυμα. Παρά τη βαριά εγκυμοσύνη, αποφάσισα να γίνω παρένθετη μητέρα και για τρίτη φορά, όμως θα κυοφορήσω αποκλειστικά ένα έμβρυο. Με έχουν προσεγγίσει κοπέλες από την κοινότητα. Πραγματικά εύχομαι να μπορούσα να τις βοηθήσω όλες. Είναι πολύ όμορφο το αίσθημα ότι προσφέρεις σε κάποιον μία ζωή». 

Όπως αναφέρει η Έλενα, πολλές γυναίκες διστάζουν να γίνουν παρένθετες μητέρες. «Φοβούνται είτε επειδή δεν ενημερώνονται επαρκώς, είτε γιατί έχουν δεύτερες σκέψεις για τη διαδικασία. Οι περισσότερες φοβούνται μήπως δεθούν με το μωρό. Είναι αλήθεια άλλωστε, πως για να γίνεις παρένθετη μητέρα πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένη μέσα σου ότι το κάνεις αποκλειστικά για να βοηθήσεις ένα ζευγάρι ή μία άλλη γυναίκα» καταλήγει.


Κατερίνα: «Πριν δύο μήνες απέβαλα. Η απάντηση ήταν “έλα μωρέ θα κάνεις άλλο”»

Στην περίπτωση της Κατερίνας, η κοινότητα No Baby News ήρθε στη ζωή της τη στιγμή που το είχε περισσότερο ανάγκη. «Προσπαθούσα να γίνω μητέρα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά δεν είχα αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσω τη διαδικασία. Ξεκίνησα μία διαδικτυακή καμπάνια για την αναζήτηση χρηματοδότησης, η οποία έτρεχε για αρκετούς μήνες. Όταν η Έλενα την δημοσιοποίησε στο No Βaby Νews, το ποσό μαζεύτηκε μέσα σε ένα απόγευμα. Θυμάμαι μάλιστα ότι ήμουν στην εργασία μου όταν με ενημέρωσε και πραγματικά δεν το πίστευα τι είχε συμβεί».

«Το μότο μας “Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι η μόνη” με εκφράζει απόλυτα».

Ωστόσο, η στήριξη που έλαβε από την κοινότητα δεν ήταν μόνο οικονομική. «Το μότο μας “Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι η μόνη” με εκφράζει απόλυτα. Πριν δύο μήνες απέβαλα και όταν το ανακοίνωσα στον “κύκλο” μου, η απάντηση που έλαβα ήταν “έλα μωρέ θα κάνεις άλλο”. Στην κοινότητα όμως είναι διαφορετικά. Εκεί υπάρχει ουσιαστική κατανόηση».

Όπως αναφέρει η Κατερίνα, η Έλενα της στάθηκε περισσότερο και από γυναίκες που γνώριζε χρόνια. «Μιλάμε σχεδόν καθημερινά. Μου τηλεφωνεί και με ρωτάει για τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου ή για την ψυχολογία μου. Και μόνο που με στηρίζει λέγοντας μου πως “όλα θα πάνε καλά”, για εμένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Η ίδια πάντως θεωρεί πως υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη από την Πολιτεία. «Δυστυχώς στην Ελλάδα οι υπογόνιμες γυναίκες δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη. Η εξωσωματική είναι μία πάρα πολύ ακριβή διαδικασία. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που τα παράτησαν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων», καταλήγει η ίδια.


Εύα Αγουρζενιτζίδου, μητέρα τριών παιδιών από υιοθεσία: «Λίγο μετράει ο τρόπος που θα φτιάξεις την οικογένειά σου»

«Λένε “άντε, κάνε ένα δεύτερο παιδί” σ’ εμένα που πάλευα δέκα χρόνια»-2
«Πολλοί ακόμη και σήμερα αμφισβητούν τη θετή οικογένεια. Και εγώ αμφισβητήθηκα ως γυναίκα και ως μητέρα».

Για την Εύα Αγουρζενιτζίδου η περίοδος της υπογονιμότητας ήταν πολύ σκληρή. «Το No Baby News ήρθε στη ζωή μου όταν είχα περάσει όλα τα στάδια, θλίψη, θυμό, άρνηση και πλέον είχα αποδεχτεί την κατάσταση και είχα πάρει την απόφαση να υιοθετήσω ένα παιδί. Η ατεκνία είναι μία κατάσταση με πάρα πολλές ματαιώσεις, γι΄αυτό και ήθελα να ανήκω σε μία κοινότητα όπου θα παίρνω δύναμη», αναφέρει, τονίζοντας πως αμέσως βρήκε στήριξη από την Έλενα και από άλλες υπογόνιμες γυναίκες.

«Σήμερα έχω μία υπέροχη οικογένεια και τρία παιδιά. Ωστόσο, από το ταξίδι της υιοθεσίας κατάλαβα πόσο απαιτητική είναι η κοινωνία μας και πόσο βαθιά ριζωμένα είναι τα στερεότυπά της. Πολλοί ακόμη και σήμερα αμφισβητούν τη θετή οικογένεια. Και εγώ αμφισβητήθηκα ως γυναίκα και ως μητέρα. Από την πλευρά μου προσπαθώ να σατιρίζω συμπεριφορές και να κάνω όλους τους «αδιάκριτους» να αισθάνονται άβολα με λόγια τους. Επίσης έχω φτιάξει τη δική μου κοινότητα, καθώς αποτελώ ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Δεσμοί Καρδιάς Υποψήφιοι Ανάδοχοι και Θετοί Γονείς”. Άλλωστε, πλέον είμαι κατασταλαγμένη. Τα παιδιά δεν χρειάζονται σωτήρες, χρειάζονται γονείς. Ο τρόπος που θα φτιάξεις την οικογένειά σου μετράει λίγο, σημασία έχει να θέλεις να τη φτιάξεις. Τον τρόπο θα τον βρεις».


Χρήστος, τρανς άνδρας: «Για εμάς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο εξωσωματικής»

Ο Χρήστος και η σύντροφός του προσπαθούν να γίνουν γονείς μέσω δωρεάς σπέρματος. «Βρήκαμε πολλά εμπόδια στην προσπάθειά μας να γίνουμε γονείς με εξωσωματική. Το 2022 άλλαξε η νομοθεσία και το αίτημά μας έπρεπε να γίνει δεκτό από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Επειδή ακόμη στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τα τρανς άτομα, η μόνη λύση τελικά ήταν η σύντροφός μου να δηλωθεί ως «single» προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της εξωσωματικής», εξηγεί ο ίδιος στην «Κ».

Έχοντας διανύσει ήδη μία δύσκολη διαδρομή, ο ίδιος και η σύντροφός του βρήκαν στο No Baby News την «αγκαλιά» που είχαν ανάγκη. «Ήμασταν ήδη εξουθενωμένοι ψυχικά. Όταν η σύντροφός μου βρισκόταν στα πρώτα στάδια της εξωσωματικής, η κοινότητα μας βοήθησε απίστευτα πολύ. Γυναίκες που δεν μας ήξεραν, μας έδωσαν φάρμακα που είχαν σε απόθεμα. Επίσης, η Έλενα μας στάθηκε πολύ, τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι, όσο και στο διαδικαστικό, καθώς ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία για εμάς», επισημαίνει o Χρήστος ευχόμενος στο μέλλον η τρανς κοινότητα να αγκαλιαστεί περισσότερο από την Πολιτεία.


Ντίνα: «Η Πολιτεία να βοηθήσει περισσότερο τις γυναίκες που αγωνίζονται»

Η Μαρία από την πλευρά της, όταν αποφάσισε να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση αντιμετώπισε διάφορα εμπόδια από το περιβάλλον εργασίας της. «Η εργοδότριά μου, αν και μικρότερη σε ηλικία από εμένα, ενδιαφερόταν μονάχα να γυρίσω στη δουλειά. Ακόμα και όταν ζήτησα να εργαστώ από το σπίτι, μετά την ολοκλήρωση της εμβρυομεταφοράς, δεν το δέχτηκε».

Τότε ήταν που μπήκε στη ζωή της η κοινότητα No Baby Newς. «Στις παρέες μου δεν είχα καμία υπογόνιμη φίλη, οπότε δεν είχα και ουσιαστικό στήριγμα. Όταν γνώρισα όμως την Έλενα, αμέσως η επικοινωνία μας μου έδωσε δύναμη. Μιλήσαμε λίγες φορές, αλλά πολύ ουσιαστικές», αναφέρει.

Η ίδια κατάφερε να γίνει μητέρα, ωστόσο ευχή της παραμένει να δημιουργηθούν δίκτυα υπογόνιμων γυναικών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ επισημαίνει πως η άδεια μίας εβδομάδας που δικαιούνται όσες γυναίκες υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. «Χρειάστηκε να πάρω πολλές άδειες άνευ αποδοχών προκειμένου να γίνω μητέρα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει περισσότερο τις γυναίκες που αγωνίζονται και βρίσκουν εμπόδια καθημερινά».


Μαρία Νικολή, μαία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: «Ακόμα βλέπω τον φόβο στα μάτια τους»

«Λένε “άντε, κάνε ένα δεύτερο παιδί” σ’ εμένα που πάλευα δέκα χρόνια»-3
Όταν η δευτερογενής υπογονιμότητα της «χτύπησε την πόρτα», η Μαρία Νικολή αποφάσισε να μη σωπάσει.

Η Μαρία Νικολή πιστεύει πως η υπογονιμότητα αποτελεί ακόμη και σήμερα θέμα ταμπού. «Μας έμαθαν να μην λέμε δυνατά ότι είμαστε υπογόνιμες, λες και δεν έχει σημασία τι έχουμε περάσει. Ως μαία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όταν δίνω γνωμάτευση αδείας σε γυναίκες, πολλές φορές μου λένε να μην αποσαφηνίσω ότι πρόκειται για εξωσωματική. Ακόμα βλέπω τον φόβο στα μάτια τους μήπως μαθευτεί».

Όταν, λοιπόν, η δευτερογενής υπογονιμότητα «χτύπησε» στην ίδια της την πόρτα, η Μαρία αποφάσισε να μη σωπάσει. «Ήμουν ήδη μητέρα ενός παιδιού όταν αποφάσισα να προσπαθήσω και για δεύτερο. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες ανωμαλίες στον κύκλο εμμήνου ρύσεως που με ανάγκασαν να λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή για τέσσερα χρόνια». Μέσα σε αυτό το διάστημα η Μαρία ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ, ώσπου στο τέλος αποφάσισε να σταματήσει τις προσπάθειες. «Δεν είχα άλλες αντοχές. Έτσι το διαγράψαμε από το μυαλό μας και προτάξαμε τη ψυχική μας υγεία», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Ως μαία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου όλες οι γυναίκες με θέματα υπογονιμότητας θα έχουν ψυχολογική υποστήριξη στις μονάδες εξωσωματικής. Έτσι, οι γυναίκες θα μοιράζονται τους προβληματισμούς τους με έναν ειδικό ψυχικής υγείας και όχι μόνο με τον γιατρό τους. Σίγουρα θα ήταν πολύ βοηθητικό και για τις ίδιες», καταλήγει.

Πηγή: kathimerini.gr