Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα – Αρνητικό το Ισραήλ 

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου ότι αποδέχεται την πρότασή τους.

Δεν υπήρχαν άμεσες λεπτομέρειες σχετικά με το τι περιελάμβανε η συμφωνία. Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ»

Πανηγυρίζουν οι κάτοικοι της Ράφα
Οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής μεσολαβούν στις πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η απόφαση αυτή για την αποδοχή της συμφωνίας εκεχειρίας έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους πανηγυρίζοντας στη Ράφα, γράφει η ανταπόκριση της ΕΡΤ.

«Τέχνασμα» της Χαμάς, λέει Ισραηλινός αξιωματούχος
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ για την ανακοίνωση της Χαμάς, αλλά υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για απόρριψη.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς αποδέχθηκε μια «πιο ήπια» εκδοχή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε η Αίγυπτος, η οποία δεν είναι «αποδεκτή» από τους Ισραηλινούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το Reuters μεταδίδει ότι Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι ένα «τέχνασμα» που αποσκοπεί στο να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μια συμφωνία.

Το Times of Israel μεταδίδει ότι αξιωματούχοι του Ισραήλ είπαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ.

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου συμφώνησε να ξανανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης τη “σαφή θέση του για τη Ράφα” σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.
Πηγή: iefimerida.gr