Η Γαλλία φλέγεται- Εκρηκτικό κλίμα σε όλη τη χώρα

Για ακόμα ένα 24ωρο φλέγεται κυριολεκτικά η Γαλλία, μετά τη δολοφονία 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού. Οδομαχίες, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων και συγκρούσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις γαλλικές πόλεις.

Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις συλλήψεις, την ώρα που η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αναζητά τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης. Μεταξύ αυτών, η διακοπή κυκλοφορίας των Μέσων Μεταφοράς μετά τις 21:00. Δύσκολη νύχτα ήταν και η προηγούμενη στη χώρα, ενώ η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί με την κηδεία του 17χρονου Ναέλ σήμερα το απόγευμα στην Ναντερ.

Εκκένωση της Πλας ντε λα Κονκόρντ
Η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, χθες, μετά μια διαδήλωση που ξεκίνησε εν μέσω των ταραχών σε εθνικό επίπεδο έπειτα από τον θάνατο του εφήβου από αστυνομικά πυρά. «Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (30/06).

«Σ’ αγαπώ μαμά» – Ποιος ήταν ο 17χρονος Ναέλ που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού

Αλλά ποιο ήταν το αγόρι του οποίου ο θάνατος έγινε τόσο εμβληματικός σε μια χώρα που τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι πρέπει «να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων στην επιβολή του νόμου»; Η μητέρα του Nαέλ, έμενε με τον μονάκριβο γιο της σε ένα δημοτικό διαμέρισμα στη Nanterre, το μέρος που κάποτε στέγαζε τη μεγαλύτερη παραγκούπολη για Αλγερινούς μετανάστες.

Μετά το σχολείο, ο Nαέλ έπιασε δουλειά ως ντελίβερι, ενώ έπαιζε επίσης τακτικά πρωτάθλημα ράγκμπι για τους Pirates της Nanterre. Ο Nαέλ γράφτηκε στο κολέγιο του Suresnes, σε μια σειρά μαθημάτων ηλεκτρολόγων, αλλά το ιστορικό παρακολούθησης του ήταν φτωχό. Μαρτυρίες φίλων και γνωστών κάνουν λόγο για ένα αγαπητό μέλος της αλγερινής κοινότητας, ένα νέο αγόρι με ενέργεια και διάθεση για τη ζωή. Ποτέ δεν γνώρισε τον πατέρα του, οπότε η ζωή δεν ήταν πάντα τόσο εύκολη για εκείνον, ενώ συχνά γινόταν στόχος διακρίσεων από την αστυνομία που μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών υποβλήθηκε σε τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς ελέγχους, και τον προσεχή Σεπτέμβριο έπρεπε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων για «αποτυχία συνεργασίας» του με τις αρχές. Ήταν επίσης ύποπτος για κατάχρηση προσωρινής άδειας οδήγησης.

Η νόμιμη ηλικία για να πάρεις το τιμόνι ενός οχήματος ασυνόδευτος στη Γαλλία είναι τα 18, ωστόσο την περασμένη Τρίτη ο Nαέλ οδηγούσε μια Mercedes AMG υψηλής ισχύος – που ταξινομηθεί στην Πολωνία. Κι έμελε να είναι η τελευταία βόλτα του μαζί με δύο φίλους του, αγνώστης ταυτότητας μέχρι στιγμής. Η μητέρα του περιγράφει την τελευταία ημέρα, θυμάται ότι της έδωσε ένα «μεγάλο φιλί» πριν πάει στη δουλειά και της είπε: «Σ’ αγαπώ μαμά». Αναφερόμενη στον 38χρονο αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία του γιου της, η μητέρα του Ναέλ είπε: «Δε χρειάστηκε να σκοτώσει τον γιο μου, υπήρχαν άλλοι τρόποι να τον αντιμετωπίσει» και συνέχισε: «Ο αστυνομικός είδε το κεφάλι ενός Άραβα, ενός μικρού παιδιού, ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή». Σήμερα Σάββατο, όταν όλοι συγκεντρωθούν για την κηδεία του Nαέλ, θα θυμούνται ένα αγόρι που περιγράφεται από τον Κίλιαν Μπαπέ ως «μικρό αγγελούδι».

Το Snapchat παρακολουθεί στενά τις ταραχές
Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε περιεχόμενο που προωθεί τη βία ή το μίσος, δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters, απαντώντας έτσι στην έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν να σταματήσει η βία εν μέσω των ταραχών στη Γαλλία. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούσαν τους ταραξίες να οργανώνονται αλλά συνέβαλαν επίσης στη «μίμηση» της συμπεριφοράς ορισμένων νέων, οι οποίοι επανέλαβαν αυτά που είδαν στο Διαδίκτυο, χάνοντας και την επαφή με την πραγματικότητα.