Φραγκούλης για πτώση Canadair: «Oι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με αυτές τις φωτιές»

«Δυστυχώς οι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με αυτές τις φωτιές πλέον», σημειώνει ο πιλότος και εμπειρογνώμονας Παντελής Φραγκούλης. «Δεν υπάρχει σωτηρία όταν χτυπήσει το αεροπλάνο στο έδαφος», τονίζει.

«Ήταν δύσκολη περίπτωση που επιχείρησαν οι πιλότοι. Το έδαφος ήταν πάρα πολύ δύσβατο και ανηφορικό. Κατέβηκε πάρα πολύ χαμηλά, προκειμένου να στοχοποιήσει τη φωτιά», σημειώνει ο πιλότος και εμπειρογνώμονας Παντελής Φραγκούλης, αναφορικά με την πτώση του Canadair CL 215 στην Κάρυστο.

Ο ίδιος μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Mega ανέφερε ότι το αεροσκάφος βρήκε σε δέντρα. «Βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρα τα οποία ήταν πάρα πολύ ψηλά», είπε συγκεκριμένα ο κ. Φραγκούλης.

«Δυστυχώς οι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με αυτές τις φωτιές πλέον», επισήμανε ο εμπειρογνώμονας και συνέχεια: «Είναι εξαντλητική αυτή η κατάσταση που υπάρχει, να σβήνουμε σε όλη την Ελλάδα φωτιές».

«Δύσκολα μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παντελής Φραγκούλης και συνεχισε:

«Ήταν μεγάλη η κατωφέρεια. Έπρεπε να κατέβει χαμηλά και να στοχοποιήσει αυτή τη φωτιά. Στη στροφή στροφή όμως και στην κλήση που έκανε, χτύπησε ο πλωτήρας επάνω σε δέντρο, έφυγε, “έβαλε φτερό” το αεροπλάνο και καρφώθηκε στο έδαφος».

«Δεν υπάρχει σωτηρία όταν χτυπήσει το αεροπλάνο στο έδαφος», τόνισε ο κ. Φραγκούλης για το μοιραίο Canadair και συνέχισε:

«Πρέπει να το καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι οι φωτιές πρέπει να σβήνονται στο πρώτο λεπτό, στο πρώτο δεκάλεπτο. Από εκεί και πέρα είναι ανεξέλεγκτες οι φωτιές, σβήνονται περισσότερο με τα αεροπορικά μέσα, γιατί η Ελλάδα έχει δύσβατα εδάφη».

Αναφορικά με το έργο της πυρόσβεσης, ο Παντελής Φραγκούλης επισήμανε: «Όλα αυτά τα χρόνια το κράτος έπρεπε να είχε φροντίσει να πάρουμε καινούργια ελικόπτερα. Δεν αρκούν μόνο τα αεροπλάνα. Βλέπετε ότι ορισμένοι τύποι ελικοπτέρων στοχεύουν πάρα πολύ τη φωτιά και δεν κινδυνεύον τόσο πολύ όσο τα αεροπλάνα».

«Λυπάμαι για αυτή την κατάσταση», κατέληξε ο πιλότος και εμπειρογνώμονας.

Reader.gr