Χρύσα Τσαγανού: Η Μαγνησία χρειάζεται περιβαλλοντική και κοινωνική προστασία

Η Χρύσα Τσαγανού, περιφερειακή σύμβουλος, πρόσωπο που έχει θητεύσει στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στη θέση προϊσταμένης επιθεωρήτριας, κάτοχος τεσσάρων μεταπτυχιακών τίτλων και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , μιλάει στα gegonota.news για την “επόμενη ημέρα” της Μαγνησίας από  τις καταστροφικές πλημμύρες. Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό “Πρωτοβουλία” και επικεφαλής τον κ. Κουρέτα, παρουσιάζει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Μαγνησίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος, όπως δηλώνει η κ. Τσαγανού, είναι να γίνει η Μαγνησία  περιβαλλοντικά και κοινωνικά προστατευμένη.

Γνωρίζετε την αυτοδιοίκηση από “μέσα” καθώς είστε περιφερειακή σύμβουλος και θέτετε για μια ακόμη φορά υποψηφιότητα με τον κ. Κουρέτα . Ταυτόχρονα, είστε ένα στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης με μεγάλη εμπειρία. Στην θητεία που έληξε θέσατε επιτακτικά στο περιφερειακό συμβούλιο το ζήτημα της εγκατάστασης της μονάδας LNG στον Βόλο. Τα θέματα περιβάλλοντος πρέπει να είναι κυρίαρχα σήμερα;

Αυτό που δρομολογείται εις βάρος της ζωής μας με την μονάδα του LNG στον Παγασητικό, δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε. Πολλώ δεν μάλλον που ο Παγασητικός αυτή την στιγμή υφίσταται μια πρωτοφανή οικολογική απειλή , της οποία ακόμα τα αποτελέσματα δεν εχουν αποτιμηθεί. Ο Παγασητικός είναι μια “ατομική βόμβα” σήμερα και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες , εάν τώρα δεν λάβουμε μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την αλιεία, το οικοσύστημα και τον τουρισμό.

Το περιβάλλον και η προστασία του είναι πρωταρχικό ζήτημα για την παράταξή μας. Η φύση ήρθε να επιβάλλει τους όρους της, η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα  και θα ακολουθήσουμε την φύση στις υποδείξεις της. Εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε και να οχυρωθούμε, γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με την ίδια πολιτική, που εφάρμοσε η Περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού. Αποδείχθηκε καταστροφική.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που βλέπουμε σήμερα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να αντιληφθούμε διαφορετικά το ρόλο του κράτους, της περιφέρειας και των δήμων, έτσι ώστε οι πόλεις και τα χωριά μας να γίνουν “ανθεκτικά”. Στόχος του δικού μας προγράμματος είναι να γίνει η  Μαγνησία περιβαλλοντικά και κοινωνικά προστατευμένη, ειδικά στις περιοχές όπως ο Βόλος, ο Αλμυρός και ο Ρήγας Φεραίος. Το Πήλιο είναι μια πολυσύνθετη περίπτωση και δεν αντιμετωπίζεται σαν ενιαίο σύνολο. Η κάθε περιοχή ξεχωριστά έχει τις ιδιαιτερότητές της και οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε κινητοποιούν ένα μεγάλο εύρος επιστημόνων και αξιοποίησης τεχνολογικών εργαλείων.

-Η εμπειρία σας ποιον δρόμο δείχνει για την ανασυγκρότηση της Μαγνησίας , μετά τις καταστροφές. Είδαμε πως η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μέσω δικών της μηχανισμών να εκτελέσει όλα τα μεγάλα έργα και θέτει στο περιθώριο τους αυτοδιοικητικούς φορείς.

Δεν συμφωνώ με την απόφαση του πρωθυπουργού . Δεν είναι δυνατόν οι τοπικές κοινωνίες να μην έχουν λογο στις υποδομές. Από την ανασυγκρότηση εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις θα επούλωναν τις πληγές της καταστροφής και εκατοντάδες συνεργεία εργαζομένων θα επιβίωναν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δυο εταιρείες που επέλεξε η Κυβέρνηση θα πάρουν στα χέρια τους τον μοχθο τόσων εργαζομένων. Την αποκλειστική ευθύνη φέρει η αναξιόπιστη απερχόμενη περιφερειακή αρχή για αυτές τις αποφάσεις. Το σύστημα που ακολουθεί σήμερα η Κυβέρνηση ακολουθούσε τόσα χρόνια ο κ. Αγοραστός. Για να απαξιώσουν τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους που οι ίδιοι επέλεξαν , καταδικάζουν τους εργαζόμενους στις τοπικές κοινωνίες.

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης, όλα κρίνονται από την κλιματική αλλαγή. Σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για το πως θα οριοθετήσουμε ρέματα αλλά για τη συνύπαρξη της μέριμνας για την επιβίωση των δήμων και των χωριών μας, για τη μέριμνα για το κοινωνικό περιβάλλον, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την αύξηση των ευκαιριών ζωής. Αυτή είναι υπεύθυνη και ηθική πολιτική.

-Ο τουρισμός κατέρρευσε μαζί με τα έργα υποδομής στη Μαγνησία . Είναι ο μόνος τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσει ο Νομός για να ανακάμψει η τοπική οικονομία;

Ο τουρισμός συνδέεται με κάθε δράση που αποφασίζουμε να υλοποιήσουμε. Είναι προϊόν εξαιρετικής ευαισθησίας και η Μαγνησία συνολικά δεν έχει brand name αναγνωρίσιμο στις αγορές. Όσο δεν συνδέουμε τουρισμό με περιβάλλον , θα είμαστε ουραγοί και χρειάζεται σκληρή δουλειά.

Ως ειδική στον τομέα του τουρισμού θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν δράσεις ενίσχυσης της φέρουσας ικανότητας των υποδομών , δημιουργία ισχυρών δικτύων , στοχευμένη προβολή στις ειδικές μορφές τουρισμού σε όλες τις  αγορές.  Ο τουρισμός μας σήμερα βρίσκεται σε απορρύθμιση και πληρώνει εκτός από την απουσία υποδομών και το τίμημα της αδράνειας. Είμαστε ο Νομός που βλέπει τις ευκαιρίες να περνούν, οπως τα αεροπλάνα στην Αγχίαλο. Ο Νομός πρέπει να επενδύσει και στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, ως προς την διάθεση τοπικών προϊόντων μεγάλης διατροφικής αξίας και ονομασίας προέλευσης, που θα κατακλύζουν τις αγορές.

– Επιτακτικά στο προσκήνιο έρχονται τα ζητήματα χωροταξίας , δόμησης , οριοθετήσεων. Το Πήλιο βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή” όπως και ο Αλμυρός. Πως πιστεύετε πως πρέπει να διαμορφωθεί η νέα στρατηγική στην πολεοδομική ανάπτυξη.

Σε καιρούς διακινδύνευσης της ανθρώπινης ύπαρξης, λόγω της περιβαλλοντικής και κλιματικής κατάρρευσης, χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση. Χρειάζεται ένα διαφορετικό επίπεδο θεώρησης των πολιτικών. Εμείς βαφτίσαμε ανάπτυξη τις ασφαλτοστρώσεις και τις αντιστηρίξεις, ενώ απαιτείται σχέδιο θωράκισης, στο οποίο η περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα πηγαίνουν μαζί και θα υπακούσουμε όλοι σε αυτό. Ειδικά για το Πήλιο , όπου οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ιδιοκτησία, κυρίαρχος στόχος είναι να προασπίσουμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.