Οντόπουλος: Η στοχοποίηση της μικρής επιχειρηματικότητας είναι εξοργιστική και ξεδιάντροπη

Έπειτα από την ανακοίνωση της Κυβέρνησης που αφορά την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, επικαλούμενη την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο εμπορικός κόσμος του Βόλου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του “στην κοντόφθαλμη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, που στοχοποιεί τους εμπόρους ως φοροφυγάδες ενώ στην πραγματικότητα «κλείνει το μάτι» στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων” . Αντίθετα, αυτή τη στιγμή το στεγασμένο εμπόριο λειτουργεί με υψηλό ΦΠΑ, προμηθευτές και εμπορεύματα που δεν είναι δυνατόν να «κρύψει» .

“Γενικότερα, η στοχοποίηση της μικρής επιχειρηματικότητας για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθίσταται εξοργιστική έως κι επιδεικτικά ξεδιάντροπη”, τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Οντόπουλος.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα η φορολόγηση βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά εντείνει την αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

“Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών κι εμπόρων με τη δεκαετή και πλέον μνημονιακή περίοδο, την πανδημική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την ραγδαία αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού και τη θεσσαλική καταστροφή βιώνει την πιο δυσοίωνη οικονομική κατάσταση με απειλή τον αφανισμό πολλών θέσεων εργασίας και πολλαπλών λουκέτων, καθώς είναι φανερό ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις, όπως είναι τεκμηριωμένο από την υπαγωγή επιχειρήσεων σε ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών – τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης .

Στα πλαίσια διαφύλαξης της βιωσιμότητας του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχει συγκληθεί διοικητική συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου για να συζητηθούν τα νέα φορολογικά μέτρα και να προταθούν τρόποι αντιμετώπισης”, δηλώνει ο κ. Οντόπουλος.