Πως θα συμμετέχετε στην διαβούλευση κατά του LNG στον Βόλο -Ποια επιχειρήματα καταθέτετε

Πολύ σημαντική θεωρείται η συμμετοχή όλων των πολιτών, φορέων, συλλόγων, περιβαλλοντικών ομάδων κλπ. στην δημόσια διαβούλευση για το θέμα του LNG στον Παγασητικό και η Επιτροπή Αγώνα δίνει σημαντικές οδηγίες.

Υπάρχουν δύο τρόποι να συμμετέχει κάποιος στη διαβούλευση:

Α. Ως πολίτες μπαίνετε στη σελίδα της Περιφέρειας στη Διαβούλευση για ΜΠΕ

Ως πολίτης πατάω εδώ

Β. Ως φορείς και σύλλογοι μπαίνετε στη σελίδα του Υπουργείου:

Θα πρέπει να εγγραφείτε στο Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ως φορέας ή σύλλογος πατάω εδώ

Και αφού εγγραφείτε, μπαίνετε στο Μητρώο και πηγαίνετε

® Έργα / Δραστηριότητες σε δημοσιοποίηση – διαβούλευση

και επιλέγετε

® ΑΕΠΟ για Έργα/Δραστηριότητες Α1

Μπαίνετε στο

® ΑΣΦΑ Βόλου (ΠΕΤ 2302902115)

κατεβαίνετε στο τέλος αυτού του έργου όπου υπάρχει σε γαλάζιο πλαίσιο η ένδειξη

® Συμμετοχή στη διαβούλευση

ΠΡΟΣΟΧΗ για την υποβολή αντιρρήσεων υπάρχει το ειδικό

® έντυπο Δ11 το οποίο κατεβάζετε, συμπληρώνετε και με αυτό γίνεται η υποβολή αντιρρήσεων.

Ακόμη, μην ξεχάσουμε να υπογράψουμε στο AVAAZ το ψήφισμα κατά του LNG και να προωθήσουμε τον σύνδεσμο στον κύκλο μας

 ΑVAAZ

Aκολουθούν ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ LNG ΣΤΟ ΒΟΛΟ, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  είτε αυτούσια είτε με παραλλαγή:

1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ Α

• Καταρχήν τα σημεία χωροθέτησης που έχει διαρρεύσει ή ανακοινώσει μέχρι στιγμής η εταιρεία βρίσκονται εντός ή πλησίον οικιστικής ζώνης και σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Βόλου. Τόσο οι οικισμοί που βρίσκονται ουσιαστικά πάνω στο σημείο χωροθέτησης του FSRU, όσο και ολόκληρη η Μαγνησία, όχι μόνο θα επηρεαστούν και θα υποβαθμιστούν βάναυσα από το σταθμό, αλλά θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από κάποιο πιθανό ατύχημα, διαρροή αερίου ή έκρηξη που μπορεί να συμβεί και που ουδόλως μπορεί να αποκλεισθεί –όπως αποδεικνύει η διεθνής βιβλιογραφία και ειδησεογραφία- ακόμη και αν ο σταθμός συμμορφώνεται πλήρως με τις περιβαλλοντικές μελέτες και όρους ασφαλείας, γεγονός που αποδεικνύεται άλλωστε και από πολύ πρόσφατα ατυχήματα που έχουν συμβεί ακόμη και σε χώρες πολύ προηγμένες τεχνολογικά, όπως στις εγκαταστάσεις του Hammerfest και του Tjeldergodden στη Νορβηγία στις 28 Σεπτεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχα, στην εγκατάσταση Freeport στο Τέξας των ΗΠΑ προ ολίγων μηνών (14.6.2022), στην περιοχή της Ουάσιγκτον (2014), αλλά και στην Αίγυπτο και την Αλγερία παλαιότερα, με αυτό το τελευταίο μάλιστα δυστύχημα να έχει στοιχήσει τη ζωή σε 27 άτομα και τον τραυματισμό άλλων 72.

• Ο Παγασητικός κόλπος αποτελεί μια άκρως σεισμογενή περιοχή, καθώς εντός του βρίσκεται το ενεργό ρήγμα Αλμυρού – Νέας Αγχιάλου, το οποίο εκτείνεται προς την περιοχή των Λεχωνίων και έχει δώσει συχνά μεγάλους, αλλά και πολλούς μικρότερους σεισμούς στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι το ρήγμα που είχε δώσει το σεισμό της 9ης Ιουλίου 1980 με μέγεθος 6,5 ρίχτερ κατά τον οποίο καταστράφηκαν 5.222 οικοδομές σε Μαγνησία, Λάρισα και Φθιώτιδα και τραυματίστηκαν 24 άνθρωποι. Σύμφωνα δε με τη διεθνή βιβλιογραφία, δεν επιτρέπεται η κατασκευή και λειτουργία σταθμών LNG σε σεισμογενείς ζώνες, καθώς ο κίνδυνος ατυχήματος πολλαπλασιάζεται εκθετικά.

• Σημειωτέον επίσης ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική, οι σταθμοί FSRU κατασκευάζονται και λειτουργούν σε ανοιχτές θάλασσες και ασφαλώς μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στη χώρα μας ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοικτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή. Ο Παγασητικός είναι ένας κλειστός και αβαθής κόλπος με βάθος που δεν ξεπερνά τα 110 μ. και άνοιγμα προς το Αιγαίο πέλαγος μόλις 4 χλμ., ο δε σχεδιαζόμενος σταθμός θα απέχει 300 μ. από την ακτή και ούτε ένα χιλιόμετρο από κατοικημένες περιοχές! Εάν υπάρξει κάποια διαρροή αερίου ή ψυκτικού υλικού που χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες τόνους προκειμένου το φυσικό αέριο να διατηρείται στις πλωτές αποθήκες σε υγρή μορφή υπό θερμοκρασία -162 ○C, οι συνέπειες για τον υδροβιότοπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή (αναψυχή, τουρισμός, αλιεία, καταδύσεις κ.α.) θα είναι ανυπολόγιστες και απολύτως καταστροφικές. Πέραν αυτού, η λειτουργία και μόνο του σταθμού και η είσοδος στον Παγασητικό των LNG carriers (μήκους περί τα 350 μ.) που θα τροφοδοτούν την πλωτή αποθήκη θα επιβαρύνει βάναυσα το υδάτινο οικοσύστημά του, με σοβαρή επιβάρυνση και της ναυσιπλοΐας και των τουριστικών δραστηριοτήτων των παρακείμενων περιοχών και απολύτως καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία, που αποτελεί μια βασική πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα της Μαγνησίας και προσπαθεί να ορθοποδήσει από την οικονομική κρίση κατά την οποία οι επαγγελματίες αλιείς μειώθηκαν σημαντικά από τα 900 άτομα στα 600 περίπου, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Αλιέων Βόλου, που έχουν δημοσιευθεί και στον τοπικό τύπο.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της καθημερινής έκλυσης μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα και μεθανίου. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η Μαγνησία αποτελεί ίσως την πιο επιβαρυμένη περιοχή της Ελλάδας σε επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες μετρήσεις και στοιχεία του Παν. Θεσσαλίας- ο μέσος όρος των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2,5 μικρομέτρων στο Βόλο ανέρχεται ετησίως περίπου στα 30,03 μg/m3, όταν το ετήσιο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 10 μg/m3! Αυτό μεταφράζεται σε μια υπέρβαση 200,3%! Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τη ζωή και την υγεία των πολιτών της Μαγνησίας? Καταλαβαίνετε γιατί ο Βόλος και οι γύρω περιοχές κατέχουν δυστυχώς τις πρώτες θέσεις σε καρκίνους και λοιπές σοβαρότατες αναπνευστικές ασθένειες και παθήσεις? Σε αυτή λοιπόν την περιοχή και μάλιστα εντός της οικιστικής ζώνης, θέλουν να εγκαταστήσουν έναν επιπλέον παράγοντα ρύπανσης, παρότι είναι γνωστό ότι η παραγωγή και μεταφορά του LNG προκαλεί έως και δεκαπλάσιες εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με το αέριο αγωγού! (Βλ. άρθρο NEWS24/7 & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ).

2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ Β

1. Ο Παγασητικός κόλπος είναι ένας κλειστός κόλπος με μικρή ανανέωση των νερών του. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα διαρροής LNG στον κόλπο είναι υψηλή και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον. 

2. Το LNG είναι ένα εύφλεκτο αεριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. 

3α. Η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού LNG θα απαιτήσει την χρήση ενός μεγάλου χώρου στη θάλασσα, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα του κόλπου. 3β. Η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG FSRU θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αλιεία, τον τουρισμό και την ακίνητη περιουσία της περιοχής. 

4. Η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG θα αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και έκρηξης στην περιοχή. 

5. Η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG θα αυξήσει την εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι ένα ορυκτό καύσιμο που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή λόγω μεθανίου.

6. Κλιματικές συνθήκες: Οι άκρες καιρικές συνθήκες στη Μαγνησία, όπως ισχυροί άνεμοι και θυελλώδεις καταστάσεις, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. 

7. Η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG FSRU θα είναι μια δαπανηρή επένδυση για την ελληνική κυβέρνηση και τους φορολογούμενους. 

8. Η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG ήταν προβληματική και υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες. 

9. Γεωλογία: Ο παγασητικός κόλπος είναι σεισμικά ενεργή περιοχή, οπότε υπάρχει πιθανότητα για σεισμικές δραστηριότητες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις LNG. 

10. Αυξημένος όγκος κυκλοφορίας: Η κυκλοφορία πλοίων που μεταφέρουν LNG μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ναυτική κίνηση, με τυχόν επιπτώσεις στην κυκλοφορία και την ασφάλεια.

11. Η μεταφορά LNG εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Τα πλοία που μεταφέρουν LNG χρησιμοποιούν καύσιμα ορυκτών καυσίμων, όπως πετρέλαιο ή ντίζελ, τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. 

12. Η αποθήκευση LNG εκπέμπει μεθάνιο. Τα δεξαμενόπλοια LNG έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν το φυσικό αέριο σε υγρή μορφή. Ωστόσο, υπάρχει πάντα μια μικρή διαρροή μεθανίου από τα δεξαμενόπλοια LNG. 

13. Εξάρτηση από το εξωτερικό: Η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Η πορεία της διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου είναι αβέβαιη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την οικονομική βιωσιμότητα του FSRU. 

14. Η τοπική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG. 

15. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της κατασκευής και λειτουργίας του τερματικού σταθμού LNG. Συμπερασματικά, οι κάτοικοι της Μαγνησίας έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση του lng, καθώς οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της κατασκευής είναι σημαντικοί.