Οι πρώτες εικόνες των ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς

Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και με τα όπλα να έχουν σιγήσει από τις 7:00 το πρωί, ξεκίνησε στις 16:00 περίπου το απόγευμα η απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων και 12 Ταϊλανδών που ήταν αιχμάλωτοι στα χέρια της Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς, μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, όπως μεταδίδουν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Επίσης, και το CNN μετέδωσε πως οι Ισραηλινοί όμηροι έχουν παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό στην Αίγυπτο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa που συνδέεται με τη Χαμάς, επικαλούμενος πηγές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, επιβεβαίωσαν ότι αυτή παρέδωσε την πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.

 

 

 

Η ανάρτηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα:

 

Ελεύθεροι και 12 Ταϊλανδοί 

Δώδεκα Ταϊλανδοί που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα μερικές ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.

Η απελευθέρωσή τους πραγματοποιήθηκε στη βάση η μιας ξεχωριστής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς, δήλωσε ένας αξιωματούχος που γνώριζε για τις συνομιλίες, ο οποίος πρόσθεσε πως οι όμηροι ήταν όλοι άνδρες και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ που αναφέρεται μόνο σε γυναίκες και παιδιά.

Η ξεχωριστή διαπραγματευτική γραμμή άνοιξε όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης επισκέφθηκε το Κατάρ στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια ειδική συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ταϊλανδών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αποφυλακίστηκαν 39 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με το Κατάρ

Συνολικά 39 Παλαιστίνιοι – γυναίκες και παιδιά – αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων με αντάλλαγμα 150 κρατούμενους σε διάστημα 4 ημερών.

 

Ο Ερυθρός Σταυρός λέει πως ξεκινάει μια πολυήμερη επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ο βαθύς πόνος τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Περίπου 12 Ταϊλανδοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα στη βάση μιας ξεχωριστής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς, δήλωσε ένας αξιωματούχος που γνώριζε για τις συνομιλίες, ο οποίος πρόσθεσε πως οι όμηροι ήταν όλοι άνδρες και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ που αναφέρεται μόνο σε γυναίκες και παιδιά.

Η ξεχωριστή διαπραγματευτική γραμμή άνοιξε όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης επισκέφθηκε το Κατάρ στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια ειδική συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ταϊλανδών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: οι μάχες θα συνεχιστούν μετά την εκεχειρία

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ επανέλαβε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τις οικογένειες των ομήρων στο Τελ Αβίβ, ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις μάχες μετά την παύση.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τις οικογένειες όλων των ομήρων: Δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τη στρατιωτική δράση στη Γάζα για την ανάκτηση των ομήρων και την αποκατάσταση της αποτροπής», είπε ο Γκαντς.

Δείτε LIVE:

protothema.gr