Ο Νίκος Μπίστης στα Gegonota: Η Νέα Αριστερά καταλύτης για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

ÊïéíÞ óõíÝíôåõîç Ôýðïõ ôçò ÄçìïêñáôéêÞò ÁñéóôåñÜò êáé óôåëå÷þí ôçò áíáíåùôéêÞò êáé ìåôáññõèìéóôéêÞò áñéóôåñÜò. (ICON PRESS / ÊÙÓÔÁÓ ÌÐÁËÔÁÓ)

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία ενός νέου πόλου, της Νέας Αριστεράς ήταν αναγκαίο οξυγόνο για τον κ. Νίκο Μπίστη που φιλοξενείται σήμερα στα gegonota.news με αφορμή την συνέλευση του κόμματος στον Βόλο. Εκτιμά ότι είμαστε προς το τέλος μιας κυριαρχίας της ΝΔ και δηλώνει πως όσο καλύτερη η επίδοση της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές  τόσο καλύτερες και οι προϋποθέσεις για ένα μέτωπο νίκης απέναντι στην δεξιά και κυρίως την πολιτική της. Η Νέα Αριστερά μπορεί να λειτουργήσει  ως καταλύτης για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου τονίζει και μιλάει για τον Στεφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

 Συνέντευξη : Κατερίνα Τασσοπούλου 

-Δεν αποχωρήσατε ποτέ από την πολιτική δράση, αλλά μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αναλάβατε έναν δυναμικό  ρόλο στη Νέα Αριστερά.

Είμαι από 17 χρόνων το 1968 οργανωμένος στην Αριστερά.. Είναι όλη μου η ζωή. Ναι στρατεύτηκα με πείσμα στην Νέα Αριστερά γιατί η Αριστερά σε όλες της τις εκδοχές  βρίσκεται   σε κίνδυνο. Από την μια οι μόνιμες  αγκυλώσεις του ΚΚΕ, από την άλλη η προφανής αδυναμία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη  μεταλλάσσεται  ταχύτατα σε ένα κόμμα που δεν θυμίζει σε τίποτα Αριστερά. Υπ αυτές τις συνθήκες ο Μητσοτάκης και η ΝΔ παρα την φθορά τους που θα καταγραφεί  στις ευρωεκλογές συγκρατούν δυνάμεις . Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχουν αντίπαλο. Χρέος μας είναι να συγκροτήσουμε το αντίπαλο δέος, πάνω σε προγραμμα και θέσεις. Δεν υποτιμώ τον ρόλο των προσώπων αλλά το life style δεν είναι πολιτική.

Τι άλλο πρέπει να ειπωθεί από την Αριστερά ώστε να γίνει πειστική. Πως θα πείσει η Νέα Αριστερά στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές αυτούς που την επικρίνουν για τη διάσπαση, πως θα πείσει  όλους εκείνους που αδιαφορούν για την πολιτική, τους απογοητευμένους από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οπου τα στελέχη του κόμματός σας είχαν καταλυτικό ρόλο.

Η διάσπαση ήταν αναγκαιο  οξυγόνο για εμάς και κυρίως για την Αριστερά. Και σιγά σιγά ο κόσμος  το καταλαβαίνει. Φανταστείτε να  είμασταν  μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και να έπρεπε να υφιστάμεθα  όλα αυτά τα παράδοξα, ευτράπελα, και δεξιόστροφα που καθημερινά διαπράττει ο Κασσελακης. Γελοιοποιεί ένα ολόκληρο χώρο. Ο Μητσοτάκης τον έχει επιλέξει ως βολικό αντίπαλο. Εμείς θα υπερασπιστούμε ότι θετικό έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα αφησουμε πίσω μας πολιτικές και συμπεριφορές που πλήγωσαν τους πολίτες. Δεν νομίζω ότι μπορεί να προσάψει κάποιος κάτι αρνητικό στην κυβερνητική θητεία του Χαρίτση , του Τσακαλώτου ή της Αχτσιογλου. Η νέα γενιά συγκροτεί την Νέα Αριστερά.

-Σε όλες στις δημοσκοπήσεις παρατηρούμε ότι η κοινωνική δυσφορία αυξάνεται για τα ζητήματα της ακρίβειας, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της δημοκρατίας και της εγκληματικότητας και την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να είναι πολιτικά κυρίαρχος. Η αντιπολίτευση έχει απαξιωθεί με δική της ευθύνη και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς , δεν μπορεί να δηλώνουν αμέτοχα.

Μην βιάζεστε, είμαστε προς το τέλος μιας κυριαρχίας που ποτέ δεν έγινε ηγεμονία και γιαυτό είναι εύθραυστη .Νομίζω ότι εξήγησα τους λόγους που παραταθηκε αυτή η κυριαρχία και έχουν να κάνουν με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς δεν δηλώνουμε αμέτοχοι. Αντιθέτως θελουμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Και όσο καλύτερη η επίδοση της Νέας Αριστεράς τόσο καλύτερες και οι προϋποθέσεις για ένα μέτωπο νίκης απέναντι στην δεξιά και κυρίως την πολιτική της

Έχετε υποστηρίξει πως ο κ. Κασσελάκης στην εξωτερική πολιτική και σε όλα τα μείζονα θέματα ταυτίζεται απολύτως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη , αυτήν που κατά τα άλλα θέλει να την ανατρέψει για να συνεχίσει την πολιτική της. Πιστεύετε πως εξασφαλίζει «καταφύγιο» στην Κυβέρνηση;

Ναι ήμουν απολύτως σαφής όταν είπα ότι τον έχει επιλέξει για αντίπαλο ο Μητσοτάκης. Στο θέμα του πολέμου , της σφαγής στην Γάζα και την σύγκρουση Ισραήλ Ιράν ο Κασσελακης είναι πιο  δεξιά από τον Μητσοτάκη. Προγραμμάτισε να συναντηθεί με το αμερικανοϊσραηλινο λόμπυ στην Αμερική, το πιο φιλοπόλεμο αποτελούμενο από ακραίους Ρεπουμπλικανούς οπαδούς του Τραμπ. Μετα τις έντονες αντιδράσεις ακύρωσε την συναντηση.

-Δεν σας ανησυχούν τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων;

Από μέτρηση σε μέτρηση ανεβαίνουμε μισή μονάδα. Οι τελευταίες μετρήσεις μας πάνε στο 4% και εχουμε λαμβάνειν.Είμαστε ένα κόμμα 5 μηνών, χωρίς λεφτά, χωρίς γραφεία ( τώρα ανοίγουμε στην Αθήνα, στην Θεσσαλονικη και τον Πειραιά ) αλλά με το πάθος του κόσμου μας που αναπληρώνει τα παραπάνω. Θα είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών.

Είστε υπέρμαχος άμεσης δημιουργίας ενός ισχυρού δημοκρατικού μετώπου μετά τις ευρωεκλογές, με πρόγραμμα και συμμαχίες. Ποια είναι η γνώμη σας για τον κ. Ανδρουλάκη;

Σέβομαι το ΠΑΣΟΚ , την Ιστορία του, τα στελέχη του , την ηγεσία του. Νομιζω οτι θεώρησαν οτι έχουν κατοχυρωσει την δεύτερη θέση χωρίς να κάνουν τίποτε. Αντι να οξύνουν προγραμματικά την σύγκρουση με την δεξιά αναλώθηκαν σε ένα αγώνα για την δεύτερη θέση με τον Κασσελάκη που είχε και έχει την στήριξη των ΜΜΕ. Ελπίζω να αντιλήφθηκαν το λάθος.

Ευρωεκλογές χωρίς καμία συζήτηση για την Ευρώπη, ευρωεκλογές μέσα στην αγριότητα του πολέμου, ευρωεκλογές με την Ελλάδα να συζητά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ευρωεκλογές με την υπόθεση των Τεμπών να κλονίζει καθημερινά την παραζαλισμένη από τα προβλήματα κοινωνία, με τις αποκαλύψεις. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό το κλίμα. 

Μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Και η ΝΔ νομίζει οτι θα ανακόψει τις διαρροές της βάζοντας τελευταία στιγμή υποψήφιο τον Μπελέρη . Τροφοδοτεί έτσι τον εθνικισμό και επιβραβευει συμπεριφορές παράνομες που έθεσαν το 1995 σε κίνδυνο τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας. Δυστυχώς και τα τρία κόμματα με τις υποψηφιοτητες τους  υποκλίθηκαν στο life style και στην πολιτική μεταγραφών. Εμείς επιλέξαμε την σοβαρότητα και την πολιτική.