Στο ΓΕΛ Νέας Αγχιάλου μαθητές σχολείων από την Τουρκία και τη Γερμανία 

Το ΓΕΛ Νέας Αγχιάλου, στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος eTwinning στο οποίο συμμετέχει, είχε την χαρά να υποδεχθεί τα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού, την Τρίτη 16 Απριλίου 2024. Συγκεκριμένα, το σχολείο Sisyal Bilimier Lisesi από την Τουρκία και το σχολείο Geschwister Scholl Shule από την Γερμανία επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου, όπου ο υπεύθυνος του χώρου ξενάγησε τους/ις μαθητές/ιες, ενημέρωσε εκπαιδευτικούς και παιδιά για τα μνημεία και συνέδεσε την ιστορική παρουσία πληθυσμών στην περιοχή με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, εμβαθύνοντας στις αειφορικές πρακτικές του παρελθόντος.

Ακολούθησε η επίσκεψη των εταίρων του προγράμματος στο σχολικό συγκρότημα του ΓΕΛ Αγχιάλου, όπου ο Διευθυντής του σχολείου και συντονιστής της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος κ. Ιωάννης Τσολακίδης καλωσόρισε τους συνεργάτες και εισήγαγε τις ξένες αποστολές στο πνεύμα της ελληνικής εκπαίδευσης. Ακολουθώντας το παράδειγμά του, μαθήτριες της ομάδας του eTwinning παρουσίασαν σε εκδήλωση βασικά στοιχεία της περιοχής- φυσικού, ιστορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Πριν από την αποχώρηση από το σχολικό συγκρότημα, οι μαθητές/ιες του προγράμματος προχώρησαν σε συμβολική δεντροφύτευση στον αύλειο χώρο, δίνοντας την υπόσχεση η συνεργασία να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί και με άλλες δράσεις.

Στη συνέχεια, τα σχολεία επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», όπου το μεράκι της αμπελουργίας και οινολογίας συνδυάζεται με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Ο υπεύθυνος οινολόγος του συνεταιρισμού ξενάγησε τις αποστολές στον χώρο, εξήγησε τη διαδικασία παραγωγής από το πρώτο στάδιο ως το τελευταίο και επέτρεψε στους παρευρισκόμενους να βιώσουν την χαρά της δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά, με τη συμμετοχή μας στις εργασίες του συνεταιρισμού. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές/ιες είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος και κεφαλαίου με τον οικονομικό παράγοντα και να εκτιμήσουν τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τα διάσημα τοπικά προϊόντα μας.

Η συνεργασία των σχολείων θα συνεχιστεί δια ζώσης και τις επόμενες ημέρες, όσο θα βρίσκονται τα σχολεία στην περιοχή της Μαγνησίας, με συναντήσεις εργασίας το απόγευμα και εργαστήρια, ενώ στο μέλλον η απόσταση θα γεφυρωθεί με ψηφιακά εργαστήρια και επικοινωνία μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΙΚΥ.