Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο για την έμφυλη βία – “Η γυναικοκτονία είναι όρος ποινικός”

Με την πεποίθηση ότι η έμφυλη βία αποτελεί βασικό κίνδυνο της κοινωνίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα “Έμφυλη Βία & Ανισότητες”, σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Park στις 19:30. Τέσσερις γυναίκες -στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκαν για το φαινόμενο και συγκεκριμένα στην εκδήλωση μίλησαν οι υποψήφιες ευρωβουλευτές Χριστίνα Αλίρη και Σούλα Βακουφτσή, η Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ Έφη Μπέκου και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Η κ. Αλίρη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα κοντά στην γυναίκα και κατά της έμφυλης βίας, ενώ η ΝΔ δείχνει ότι αδυνατεί να σταθεί δίπλα στις γυναίκες. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα συγκεκριμένες θέσεις προκειμένου να γίνουν περισσότερες δομές για την ουσιαστική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Από την πλευρά της η Σούλα Βακουφτσή σημείωσε η έμφυλη βία απασχολεί έντονα την κοινωνία καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πολλά περιστατικά και απαιτείται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των γυναικών.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της κ. Έφης Μπέκου η οποία αναφερόμενη στην έμφυλη βία τόνισε καταρχάς ότι συμβαίνει «και στις καλύτερες οικογένειες». Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που χρήζει πολιτικής απάντησης από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το φύλο του, δρα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο με όρους σεβασμού και εκτίμησης της προσωπικότητάς του. Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, έχει υλοποιήσει δράσεις για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σ’ αυτό το πολύ σοβαρό φαινόμενο, ενώ προχώρησε και στην θεσμοθέτηση δομών και υποστηρικτικών δράσεων.

Η κ. Μπέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της αστυνομίας, με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία 29χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, τονίζοντας ότι η ΕΛΑΣ κατά καιρούς ανακοινώνει διάφορα προγράμματα στήριξης των γυναικών, εκπαιδεύει αστυνομικούς, δημιουργεί πρωτόκολλα, αλλά όλα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, διότι έχει εμφιλοχωρήσει και στην αστυνομία η αντίληψη ότι «και αυτή τα ήθελε» ή «ας κάνει μήνυση…».

Σύμφωνα με την κ. Μπέκου, η πολιτική ηγεσία δεν έχει υιοθετήσει επί της ουσίας το φαινόμενο αυτό ως κοινωνικό φαινόμενο που χρήζει αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα. Από το 2012 και μετά δεν έχουν αναπτυχθεί νέες δομές, αλλά παραμένουν οι ίδιες, με προσωπικό απλήρωτο και συμβάσεις που συνεχώς ανανεώνονται.

«Η γυναικοκτονία είναι όρος ποινικός, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι ορατό και διακεκριμένο κακούργημα και προσανατολίζει την δικαστική έδρα στο να δίνει ποινές οι οποίες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά», υπογράμμισε η κ. Μπέκου μιλώντας στα gegonota.news.