McDonald’s: Η «ανάσταση» της αμερικανικής αλυσίδας στην Ελλάδα με… μαλτέζικη συνταγή

Με γεμάτο ταμείο, υψηλή διψήφια αύξηση σε τζίρο και κέρδη, πλάνο για 50 καταστήματα -από τα 32 σήμερα- και την κατασκευή ιδιόκτητου κέντρου διανομής να βρίσκεται σε εξέλιξη, η McDonald’s στην εγχώρια αγορά φαίνεται ότι έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, βρίσκοντας το… κουμπί των Ελλήνων καταναλωτών.

Με βάση τον ισολογισμό της Premier Capital Hellas, διαχειρίστριας των εστιατορίων McDonald’s στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στο ΓΕΜΗ, το 2023 η αλυσίδα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 100 εκατ. σε πωλήσεις, κυρίως λόγω των νέων σημείων που προστέθηκαν στο δίκτυό της.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 ο κύκλος εργασιών της Premier Capital Ελλάς αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας από τα 81,63 εκατ. ευρώ στα 102,54 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν επίσης από τα 30,96 εκατ. ευρώ στα 39,58 εκατ. ευρώ.

Ενισχυμένα κατά 18,4% ήταν και τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά από φόρους, που διαμορφώθηκαν στα 3,36 εκατ. ευρώ, έναντι 2,84 εκατ. ευρώ το 2022.

Σημειώνεται ότι η Premier Capital Hellas υπάγεται στον μαλτέζικο όμιλο Premier Capital Plc, o οποίος διαχειρίζεται το σήμα και τα εστιατόρια της McDonald’s σε Ρουμανία, χώρες τις Βαλτικής, Ελλάδα και Μάλτα.

Νέα καταστήματα και νέο κέντρο logistics
Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί 32 εστιατόρια McDonald’s, έχοντας προσθέσει στο δίκτυο 7 νέα σημεία το 2022 και το 2023, ενώ για φέτος σχεδιάζεται να ανοίξουν τουλάχιστον άλλα 3 καταστήματα, αλλά και να λειτουργήσει το ιδιόκτητο αποθηκευτικό κέντρο 4.000 τ.μ. που κατασκευάζεται στον Ασπρόπυργο, μια επένδυση περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που έχει επενδύσει συνολικά η Premier Capital στην ελληνική αγορά από το 2011, οπότε και ανέλαβε την ανάπτυξη της αμερικανικής μάρκας ως Developmental Licensee, μέχρι και σήμερα ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να αγγίξουν τα 55 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας το εν εξελίξει αναπτυξιακό πλάνο της για εφέτος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Μέλο Χίλι, πρόεδρο της Premier Capital Plc., η εταιρεία σχεδιάζει μέχρι το 2028 να ανοίξει συνολικά 18 καταστήματα ακόμη, δημιουργώντας ένα δίκτυο περίπου 50 καταστημάτων και διπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων της.

Πέρσι ο μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της Premier Capital Ελλάς έφθασε στα 1.734 άτομα (243 μέσος αριθμός μισθωτών και 1.491 μέσος αριθμός ημερομισθίων), έναντι 1.531 ατόμων (217 μισθωτών και 1.314 ημερομίσθιων) το 2022.

Τα λουκέτα του 2011 και η απόλυτη ανατροπή
Όταν η Premier Capital Hellas ανέλαβε την επιχείρηση το 2011 ο τζίρος της αλυσίδας στην Ελλάδα ήταν 19,04 εκατ. ευρώ με ζημίες 199 χιλ. ευρώ.

Ήταν η εποχή που η McDonald’s βρισκόταν σε πλήρη αποδρομή. Εμβληματικά καταστήματα, όπως αυτό της Κηφισιάς, έβαζαν λουκέτο και τα προβλήματα φαινόταν ότι θα «κατάπιναν» την αλυσίδα συνώνυμο της αμερικανικής κουλτούρας.

Με μια σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρεία στα χέρια τους την εποχή που τα μνημόνια είχαν μπει στην ζωή μας και η κρίση φούντωνε στην Ελλάδα, οι Μαλτέζοι δεν δίστασαν να «σπάσουν αυγά», κλείνοντας ζημιογόνα εστιατόρια (π.χ. της Ομόνοιας) και νοικοκυρεύοντας την εταιρεία.

Η αντίστροφη πορεία ξεκίνησε το 2014 όταν η τελευταία γραμμή του ισολογισμού… ξεκοκκίνισε, με την αλυσίδα να καταγράφει κέρδη έστω και οριακά, 36 χιλ. ευρώ.

Για την ιστορία να πούμε ότι το πρώτο κατάστημα McDonald’s στην Ελλάδα άνοιξε τον Νοέμβριο του 1991 στο πρώην κεντρικό ζαχαροπλαστείο του Παπασπύρου, στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα.

Στο απόγειο της δόξας της, γύρω στο 2005, η αμερικανική αλυσίδα διέθετε πάνω από 60 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν αναπτυχθεί μέσω franchise.
Πηγή: ot.gr