Ο Βασίλης Βενέτης στα gegonota.news: “Η Νίκη είναι φαινόμενο” -Τι λέει για τον Ολυμπιακό Βόλου

Ο Βασίλης Βενέτης, αντιπρόεδρος της Νίκης Βόλου, μυήθηκε από παιδί στις τάξεις των οπαδών της προσφυγικής ομάδας αλλά δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του ότι θα γινόταν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ. Σήμερα μιλάει στα gegonota.news στη “σκιά” ενός ντέρμπι με τον Ολυμπιακό Βόλου που δεν έγινε… λόγω κορωνοιού.

«Από μικρός παρακολουθούσα την ομάδα και δεν υπήρχε στο μυαλό μου η ιδέα να ασχοληθώ με τη διοίκηση. Ήρθε κάπως απότομα όταν το 2014, όταν η ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και έπεσε τρεις μήνες αργότερα με χρέη που έφταναν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Τότε μου ζητήθηκε η εμπλοκή στην εκκαθάριση των χρεών της προηγούμενης διοίκησης και έτσι βοήθησα για αρχή την ομάδα. Στη συνέχεια μου ζητήθηκε να κάνω κάποια έργα για το γήπεδο και έτσι ξεκίνησα την «είσοδό» μου στα διοικητικά θέματα ενώ από το 2018 έγινε ξανά η ΠΑΕ με πρόεδρο τον Αλέξη Παπακωνσταντίνου και βρισκόμαστε στον 3ο χρόνο της επαγγελματικής πορείας της ομάδας» λέει ο ίδιος.

Η Νίκη Βόλου δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο αλλά αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο για τον κ. Βενέτη. «Η Νίκη Βόλου, εκτός από την προσφορά της στον αθλητισμό, παράγει κοινωνικό και πολιτισμικό έργο και αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των προσφύγων της Μικράς Ασίας που ήρθαν στο Βόλο. Αποτελεί μαζί με την Ευαγγελίστρια τα δύο σύμβολα της προσφυγιάς καθώς η Νίκη Βόλου δημιουργήθηκε το 1924 από τους πρόσφυγες οι οποίοι έφεραν μαζί τους την πλούσια παράδοση από τα μέρη τους. Αλλά, επίσης, αποτελεί και το σύμβολο του αγώνα τους για την κοινωνική τους επιβίωση» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκης Βόλου.

Όσον αφορά τις «πληγές» του κορωνοϊού τόσο στο χώρο του ποδοσφαίρου όσο και στη Νίκη Βόλου, ο κ. Βενέτης υποστηρίζει πως, όπως όλες οι ομάδες, έτσι και η Νίκη Βόλου έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία καθώς η απουσία των φιλάθλων από τα γήπεδα επηρεάζει άμεσα και την απουσία των διαφημίσεων ενώ τα έξοδα είναι πάρα πολλά. «Έχουμε χάσει 35-40% των εσόδων από τα εισιτήρια και από τις διαφημίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ σημειώνει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα γήπεδα που έχουν σκοπό την ανάσχεση της πανδημίας, αν και έχουν ένα ψήγμα αδικίας, τον βρίσκουν σύμφωνο και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να προστατευτούν οι φίλαθλοι, οι αθλητές καθώς και οι οικογένειές τους. Ωστόσο, ο κορωνοϊός έφερε μια άλλη πραγματικότητα στους αθλητικούς χώρους με τα μέτρα τον προηγούμενο καιρό. «Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας. Αν και τα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι πολλά, παρατηρείται ύφεση στη νοσηρότητα του ιού. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς, ο ιός θα αρχίσει σύντομα να φθίνει και πιστεύω πως είμαστε στο χείλος της καθόδου της πανδημίας. Αυτό θα σημάνει και την αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα και για το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο χωρίς τον κόσμο είναι διαφορετικό με τους αγώνες να είναι «κρύους» χωρίς τους φιλάθλους που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Η υγεία των αθλητών ως προς τον κορωνοϊό δεν επηρεάστηκε λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και της καλής κατάστασης της υγείας τους, ενώ  προσέχουν πολύ. Ωστόσο, επηρεάστηκε η απόδοσή τους καθώς βγήκαν από τους ρυθμούς τους όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα και οι ομαδικές προπονήσεις» τονίζει το στέλεχος της διοίκησης της ΠΑΕ Νίκης Βόλου.

Το μεγάλο ντέρμπι που όλοι περίμεναν αναβλήθηκε  μεταξύ της Νίκης Βόλου και του Ολυμπιακού Βόλου, ο κ. Βενέτης μιλά και για την “αιώνια αντιπαλότητα” μεταξύ των δύο ομάδων. Υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια αντιπαλότητα που λαμβάνει χώρα μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου. «Υπάρχει η αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο αυτών ομάδων της πόλης αλλά μόνο στο γήπεδο γιατί είμαστε συμπολίτες. Αυτή η αντιπαλότητα δεν είναι απαραιτήτως κακή. Θεωρώ πως είναι δημιουργική γιατί κοιτώντας η μία ομάδα την πορεία της άλλης προσπαθεί να βελτιωθεί και έτσι δημιουργείται ένας ανταγωνισμός προς την πρόοδο και των δύο ομάδων» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ.

Επιπλέον, θεωρεί πως το ελληνικό ποδόσφαιρο απέχει κατά πολύ από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τόσο σε κανόνες όσο και σε υποδομές με τις προσπάθειες από την πολιτεία να είναι σε καλό αλλά πρώιμο ακόμα στάδιο. «Ο κορωνοϊός ήταν μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και ανάδειξης όλου του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος. Η πολιτεία προσπάθησε να βάλει όρους και κανόνες στο πρωτάθλημα αλλά υπάρχει μια μερίδα που τους πολεμάει και  βρίσκει «παραθυράκια» ώστε να μην εφαρμόζονται. Έχει καταστρατηγηθεί το πνεύμα των κανόνων και δεν είμαι αισιόδοξος για το πώς θα καταλήξει αυτό. Ως προς τις υποδομές, οι δημόσιες εγκαταστάσεις που αποτελούν το 90% των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας έχουν αρχίσει να βελτιώνονται» υποστηρίζει ο κ. Βενέτης.

Το όραμά του για τη Νίκη Βόλου είναι να γίνει ένας αυτόνομος οργανισμός, να μεγαλώσει τις ακαδημίες και να έχει το δικό της αθλητικό κέντρο. «Τόσο το γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» όσο και οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ θέλουμε να γίνει ένα σημείο αθλητικής αναφοράς ως ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, το οποίο αναμένουμε να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Νίκης Βόλου. Θα περιλαμβάνει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, το ένα με φυσικό και το άλλο με πλαστικό χλοοτάπητα, βοηθητικά γήπεδα για προπονήσεις και για τις ακαδημίες και χώρους αναψυχής ενώ αναμένεται η κατασκευή της κερκίδας της θύρας 3 στο “Παντελής Μαγουλάς”» δηλώνει ο κ. Βενέτης.

Βαγγέλης Πασσιάς