Η πρώτη φοιτήτρια στο τιμόνι της Formula του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “τρέχει” από 9 χρονών

Το 8ο μονοθέσιο, με το οποίο θα αγωνιστεί στους διαγωνισμούς της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Γερμανίας, κατασκευάζει η Centaurus Racing Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Centaurus Racing Team δημιουργήθηκε το 2009 από 6 προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός της ομάδας είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού μονοθέσιου τύπου Formula, ικανό να αγωνιστεί στο μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό μηχανολογίας παγκοσμίως, το Formula Student. Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει συμμετάσχει σε 16 διαγωνισμούς και μετράει πολυάριθμες διακρίσεις. Μάλιστα, πέρυσι κατέλαβε την 4η θέση στο Design στην Αυστρία και την 7η θέση στη γενική κατάταξη των στατικών αγωνισμάτων στην Ουγγαρία ανάμεσα στις 30 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως.

Η 19χρονη φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αγγελική Καρρά, είναι οδηγός του μονοθέσιου. “Από πολύ μικρή ηλικία έχω υπάρξει θεατής σε αγώνες αυτοκινήτων μαζί με τον μπαμπά μου, ο οποίος είναι μηχανικός αυτοκινήτων και υπεύθυνος στην τεχνική υποστήριξη κάποιων αυτοκινήτων. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό μέσω των καρτ σε αγωνιστικό επίπεδο” ανέφερε στα gegonota.news η Αγγελική, η οποία βρίσκεται στη θέση του οδηγού του μονοθέσιου από τον περασμένο Μάϊο. “Τον Οκτώβριο του 2020, γνώρισα τα τότε μέλη της ομάδας στην πίστα καρτ του Βόλου, όπου αφού με είδαν οδηγικά και μου ανακοίνωσαν ότι θα είμαι η οδηγός της ομάδας. Ανυπομονούσα να έρθει η ώρα να οδηγήσω το μονοθέσιο. Όταν ήρθε αυτή η στιγμή, κατάλαβα ότι είναι κάτι τελείως καινούριο από ό,τι είχα συνηθίσει. Κάτι πολύ πιο γρήγορο με ωραία οδηγική συμπεριφορά, το οποίο με ενθουσίασε” σημείωσε η Αγγελική.

Ωστόσο, η πρώτη φορά που κάθισε ως οδηγός του μονοθέσιου σε διαγωνισμούς δεν ήταν αυτή που είχε ονειρευτεί. “Το περασμένο καλοκαίρι λάβαμε μέρος στους διαγωνισμούς της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, όπου προσπαθήσαμε και οι 4 οδηγοί να αναδείξουμε το μονοθέσιο όσο περισσότερο μπορούσαμε. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έλαβα μέρος σε Formula Student διαγωνισμούς, αλλά λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν δεν ήταν δυνατό να προβληθεί η δυναμική του, κάτι το οποίο με στεναχώρησε και ελπίζω το καλύτερο για φέτος με το καινούργιο μας μονοθέσιο”, δήλωσε η δυναμική οδηγός.

Η ομάδα του Centaurus Racing Team έχει στο δυναμικό της αρκετές γυναίκες που ασχολούνται με όλα τα τμήματα υποστήριξης του μονοθέσιου. Συγκεκριμένα, οι φοιτήτριες που απαρτίζουν την ομάδα είναι οι:

Υποομάδα σύνθετων υλικών και κατασκευαστικών:
Constance Μπαξεβάνη: Η Constance διανύει τον πρώτο της χρόνο στην ομάδα και ασχολείται με τον σχεδιασμό στηρίξεων και εσωτερικής δομής πίσω αεροτομής
Βάσια Καραμίντζιου: Η Βάσια διανύει τον πρώτο της χρόνο στην ομάδα και ασχολείται με πειράματα validation υλικών

Υποομάδα ανάρτησης-Σύστημα πέδησης:
Ναταλία Ξανθοπούλου: Η Ναταλία διανύει το τρίτο έτος στην ομάδα. Είναι υπεύθυνη για την υποομάδαα της ανάρτησης και ασχολείται με την δυναμική ανάλυση του μονοθεσίου, τις lap time προσομοιώσεις, τις δοκιμές και ανάλυση δεδομένων.
Όλγα Σταύρου: Η Όλγα βρίσκεται για πρώτο έτος στην ομάδα. Ασχολείται με την μελέτη του κυκλώματος των φρένων.
Σοφία Δημητρίου: Η Σοφία διανύει το πρώτο έτος στην ομάδα. Ασχολείται με την δυναμική ανάλυση του μονοθέσιου

Υποομάδα Αυτόνομης Κίνησης:
Χάιδω Πουλιάνου: Η Χάιδω διανύει το πρώτο έτος στην ομάδα και ασχολείται με το path planning αλγόριθμο

Υποομάδα Σχεδιασμού:
Ευαγγελία Ρήγα: Η Ευαγγελία βρίσκεται για πρώτη χρονιά στην ομάδα και ασχολείται με τον σχεδιασμό και το FEA. Σχεδιάζει την ανάρτηση.

Υποομάδα Ηλεκτρικών:
Ζωή Στυλιανού: Η Ζωή διανύει τον δεύτερο χρόνο στην ομάδα και ασχολείται με τον σχεδιασμό πλακετών. Πιο συγκεκριμένα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της ασφαλειοθήκης της ομάδας, ενός από τα πιο σημαντικά κομμάτια στο μονοθέσιο καθώς φροντίζει τη σωστή ηλεκτρική λειτουργεία του μονοθέσιου καθώς και την ασφάλειά του.

Υποομάδα Marketing-Business Plan:
Βάλια Ράγκου: Η Βάλια διανύει τον δεύτερο χρόνο στην ομάδα και είναι η υπεύθυνη για το στατικό αγώνισμα του Business Plan
Ελένη Βισβίκη: Η Ειρήνη διανύει τον πρώτο χρόνο στην ομάδα και είναι μέλους του τμήματος marketing και promotion της ομάδας
Ειρήνη Κόκκινου: Η Ειρήνη διανύει τον πρώτο χρόνο στην ομάδα και είναι στο τμήμα Graphic, δηλαδή επιμελείται το γραφιστικό κομμάτι της ομάδας.

Υποομάδα Αεροδυναμικής:
Αλεξία Καλαθά: Η Αλεξία διανύει το πρώτο έτος στην ομάδα, ως μέλος της υποομάδας αεροδυναμικής. Η έρευνα της βασίζεται πάνω στο CFD ( Computational Fluid Dynamics) όπου ασχολείται με την βελτιστοποίηση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης.

Η ενασχόληση με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν αφορά το φύλο, σύμφωνα με την υπεύθυνη φοιτήτρια της υπο-ομάδας της Ανάρτησης, Ναταλία Ξανθοπούλου. “Είναι ένας χώρος όπου ο αριθμός των γυναικών είναι σημαντικά μικρότερος. Μπαίνοντας στη σχολή ήμασταν δέκα περίπου κοπέλες σε ένα αμφιθέατρο. Ακόμα και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό οι γυναίκες που φαίνονται στην κάμερα είναι λιγότερες. Ωστόσο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πρόοδο που μπορεί να σημειώσει ο οποιοσδήποτε ως μηχανικός. Είτε γυναίκα είτε άντρας μέσα από σκληρή δουλεία μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Η συμμετοχή σε μία ομάδα Formula Student έχει να προσφέρει γνώσεις ισάξια σε όποιον φοιτητή/τρια διαλέξει να ασχοληθεί με αυτό. Η ατομική προσπάθεια, η όρεξη και το πείσμα του καθενός δε γνωρίζει φύλο. Μια γυναίκα μηχανικός μπορεί εξίσου καλά με τον άντρα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγέλματος αυτού. Από το εργαστήριο, όπου κατασκευάζεται το μονοθέσιο, ως την πίστα όπου δοκιμάζεται και ρυθμίζεται, δεν χωράει η φράση αντρική δουλειά, είναι απλά δουλειές που μπορούν να έρθουν εις πέρας από όποιον το θέλει” είπε μιλώντας στα gegonota.news η Ναταλία.

Βαγγέλης Πασιάς