Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση των επιχορηγήσεων από τον ΟΑΕΔ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή προς το Διοικητή του ΟΑΕΔ, τον κ. Πρωτοψάλτη με θέμα την πολύμηνη καθυστέρηση από τον ΟΑΕΔ καταβολής επιχορήγησης σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε προγράμματα επιχορήγησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, που επιχορηγείται το 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμ ενου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Ανάπτυξης και στους Βουλευτές Μαγνησίας, για την οποία έλαβαν γνώση η ΕΣΕΕ, ΟΕΜΕΘ και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Είναι δυσάρεστο, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, σε μια περίοδο συνεχούς πτώσης του λιανικού εμπορίου και πολλών άλλων επαγγελματικών κλάδων ο Οργανισμός να ολιγωρεί για την έγκαιρη τακτοποίηση των υποχρεώσεων του απέναντι στους ωφελούμενους – εργοδότες, που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα προκειμένου να προσλάβουν ανέργους.

Παρατίθεται η επιστολή όπως απεστάλη:

«Κύριε Διοικητά,

Δυστυχώς, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας αναφέρουμε την αδιέξοδη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε προγράμματα επιχορήγησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης καταβολής των ποσών κυρίως στα προγράμματα που επιχορηγούν το 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου.

Όπως γνωρίζετε, η διετής πανδημία έχει επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις στο εμπόριο και σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, η οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων είναι αναμφίβολο γεγονός, αφού η οικονομική ύφεση και η πτώση των τζίρων είναι συνεχείς σαν ένα «ντόμινο» εξελίξεων που θα έπρεπε να ανησυχεί τα αρμόδια Υπουργεία τόσο για την οικονομία όσο για τη μείωση των θέσεων εργασίας και την επικείμενη αύξηση της ανεργίας.

Από πλευράς μας, εμείς οι έμποροι επιδοκιμάζουμε τη θέση ότι είναι αναπτυξιακό μέτρο η επιδότηση της εργασίας παρά η επιδότηση της ανεργίας. Ωστόσο, η ασυνέπεια του Οργανισμού σας να διευθετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στους ωφελούμενους των προγραμμάτων κλονίζει την πίστη για ανάπτυξη. Είναι σαφές ότι μια επιχείρηση λειτουργεί με έναν προϋπολογισμό εξόδων, πόσο μάλλον των «ανύπαρκτων εσόδων» – όπως αναφέραμε- καθώς προστίθεται η πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής του ποσού της επιχορήγησης, σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρόσκλησης.

Συγκεκριμένα, σας αναφέρουμε ένα παράδειγμα επιχείρησής – μέλος μας, το οποίο προέβη σε υπαγωγή του προγράμματος «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 8.300 ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 30 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ» με ημερομηνία πρόσληψης 01/11/2020 και έως σήμερα της έχουν καταβληθεί τα ποσά επιχορήγησης έως του μηνός Απριλίου 2021.

Κύριε Διοικητά,

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο σε τόσο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις ο Οργανισμός να ολιγωρεί για την συνέπεια καταβολής των επιχορηγήσεων, προκειμένου κάθε ωφελούμενος- εργοδότης να είναι αντίστοιχα συνεπής προς τους εργαζομένους του και να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης του. Οι αναφορές στελεχών σας για υποστελέχωση των ΚΠΑ που αξιολογούν τις αιτήσεις δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογίες. Αν όντως αυτό συμβαίνει τότε ως Οργανισμός οφείλετε να επανεξετάσετε την στελέχωση των γραφείων σας. Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τη σοβαρότητα του θέματος και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συμβάλλετε στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας. «