“Ο αγώνας για την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι κοινός για όλα τα κόμματα”

Την ανάγκη να τηρηθεί ενιαία, σοβαρή και υπεύθυνη στάση από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, απέναντι στην προστασία και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, επανέλαβε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας μιλώντας στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Το νομοσχέδιο αφορά την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “ Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση των υποδομών στον τομέα της υγείας, ενώ περιέχει επιπλέον ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Μαραβέγιας υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για μονότονη και άγονη κριτική. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή ενός μεγάλου νοσοκομείου στη Σπάρτη, προϋπολογισμού 88 εκατομμυρίων ευρώ, σημείωσε ότι αφορά ένα έργο προσεκτικά κοστολογημένο και καλά σχεδιασμένο, σε αντίθεση με το περίφημο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής, το οποίο υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπήρξε ούτε μακέτα.

«Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ. Ενός δημόσιου συστήματος υγείας με κέντρο τον ασθενή και προτεραιότητα στο αποτέλεσμα. Μιας νέας αντίληψης που επικεντρώνει στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην προσαρμοστικότητα στις νέες ανάγκες», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πού μένει κανείς, πρέπει να έχει πρόσβαση σε σοβαρά περιφερειακά ή σε κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία, που θα έχουν ενιαίες προδιαγραφές ποιότητας περίθαλψης.

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την παράταση ισχύος σειράς έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι ακόμη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Γ. Βαρεμένος, όχι μόνο δεν καταψήφισε, αλλά αντίθετα θεώρησε τις διατάξεις μάλλον αυτονόητες. Ωστόσο, αναιρέθηκε από την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη που ισχυρίστηκε ότι, αφενός η κύρωση για το νοσοκομείο Σπάρτης φέρνει από την πίσω πόρτα την «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», αφετέρου οι παρατάσεις των περισσότερων μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως εκείνων που αφορούν τους συμβασιούχους, ότι είναι δήθεν «κανονική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».

«Αυτό είναι το σύνδρομο ΣΥΡΙΖΑ: συμφωνούμε αλλά διαφωνούμε. Στηρίζουμε αλλά δεν υπερψηφίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και υπενθύμισε τη στάση του κόμματος στο ζήτημα των εμβολιασμών. Όπως είπε, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης που στήριξε συστηματικά και χωρίς μισόλογα την αξία των εμβολιασμών, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την γρήγορη ολοκλήρωση τους, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ξεστοκάρισμα και ισχυριζόταν ότι ο εμβολιασμός δεν οδηγεί σε επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όχι μόνο των ευπαθών ομάδων αλλά ακόμα και των υγειονομικών.

«Είναι σημαντικό να μείνουμε σταθερά στην πορεία που έχουμε χαράξει, χωρίς παλινωδίες. Να μην πάθουμε σύνδρομο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας, επισημαίνοντας την ανάγκη επιμονής στην τήρηση των βασικών κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας και επανέναρξης, σε συνέχεια της επιτυχημένης καμπάνιας του υπουργείου Υγείας για τον Long Covid, της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών για τους κινδύνους από την Ο2 και τις σοβαρότατες συνέπειες της χαλάρωσης.

Κλείνοντας ο βουλευτής τόνισε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας διαρκής αγώνας, ένας ανηφορικός δρόμος στον οποίο οφείλουν όλα τα κόμματα να συνεχίσουν, προκειμένου να σωθούν ζωές και να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία. «Πρέπει επομένως, έστω και τώρα, όλα τα κόμματα να συμφωνήσουμε σε μια κοινή στρατηγική, με ευθύνη και σοβαρότητα», κατέληξε.