Τεράστιες οι υπηρεσιακές ανάγκες του ο ΟΑΕΔ Βόλου- Ανάγκη ένταξης εργαζομένων STAGE στο δυναμικό του

Σε Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας να μπει τέλος στη δικαιολογημένη αγωνία των εργαζόμενων πρώην STAGE του ΟΑΕΔ Βόλου που εδώ και τρία χρόνια αναμένουν την πρόσληψή τους στην Υπηρεσία με σύμβαση ΙΔΑΧ. «Από το 2002 ως το 2009 υπηρετούσαν με διαδοχικές ανανέουμενες συμβάσεις ΙΔΟΧ στις υπηρεσίες ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου εργαζόμενοι μέσω Προγραμμάτων STAGE. Από το 2020 η ελληνική νομολογία έχει μεταστραφεί προς την ορθή κατεύθυνση κρίνοντας ότι η πραγματική σχέση εργασίας των εργαζομένων αυτών με το Δημόσιο είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Με βάση τη νέα μεταστροφή της νομολογίας, τον Ιούλιο του 2021 ο ΟΑΕΔ Βόλου προσκάλεσε τους εργαζόμενους να συνάψουν εκ νέου σύμβαση απασχόλησης ΙΔΑΧ, ωστόσο σχεδόν τρία χρόνια μετά η πρόσληψή τους δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Βουλευτής.
Στην Ερώτησή του κάλεσε την αρμόδια Υπουργό να παρέμβει προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι προσλήψεις ΙΔΑΧ των πρώην εργαζομένων μέσω Προγραμμάτων STAGE στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Βόλου.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τα Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας ανέργων πτυχιούχων στον τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (STAGE), εντάχθηκαν από το 2002 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην Ελλάδα. Κατά τα έτη 2002 -2009 απασχολήθηκαν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων πολλοί εργαζόμενοι με διαδοχικές ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε διαφόρους τομείς του Δημοσίου. Οι εν λόγω εργαζόμενοι διεκδίκησαν και πέτυχαν μέσω ασφαλιστικών μέτρων κατά τα επόμενα έτη οριστικές αποφάσεις Πρωτόδικων Δικαστηρίων οι οποίες αναγνώρισαν το γεγονός ότι οι προσφεύγοντες κάλυπταν κατά την υπηρεσία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όρισαν την πρόσληψή τους από τις ίδιες υπηρεσίες με συμβάσεις ΙΔΑΧ. Ακόλουθες δικαστικές αποφάσεις (Εφετείου, Αρείου Πάγου) από το 2015 και έπειτα μετακίνησαν τη νομολογία σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τη φύση της υπηρεσίας που παρείχαν οι εν λόγω εργαζόμενοι και οδήγησαν σε απόλυση των εργαζόμενων που υπηρετούσαν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Βόλου.
Η νομολογία τα τελευταία 4 χρόνια έχει ως επί το πλείστον και πάλι μεταστραφεί, με αποτέλεσμα ο ΟΑΕΔ να απευθύνει πρόσκληση για εκ νέου σύναψη σύμβασης εργασίας ΙΔΑΧ με την υπηρεσία. Οι εργαζόμενοι απέστειλαν τα ζητούμενα δικαιολογητικά, ακολούθησε η παραλαβή των δικαιολογητικών από το πρωτόκολλο της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, ωστόσο σήμερα ακόμα η πρόσληψή τους δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο Βουλευτής ανέφερε: «Οι υπηρεσιακές ανάγκες του ο ΟΑΕΔ Βόλου είναι τεράστιες. Η ένταξη των εργαζομένων πρώην STAGE στο δυναμικό του ΟΑΕΔ θα αποτελούσε σημαντική ενίσχυση για τον Οργανισμό λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην υπηρεσία επί σειρά ετών και διαθέτουν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία».