Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι για μεγάλο σεισμό στη Θήβα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Θήβα με τους σεισμολόγους να είναι προβληματισμένοι και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Μάλιστα ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποίησε για την πιθανότητα ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ στη Θήβα.

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμιος Λέκκας “από τον Δεκέμβριο του 2020, εδώ δηλαδή και 16 μήνες, έχει αρχίσει μια ασθενής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών και μέχρι τώρα έχει δώσει 3.000 σεισμούς με μέγεθος έως 4,7 βαθμών Ρίχτερ”.

Ο κ Λέκκας ξεκαθαρίζει ότι είναι μία παρόμοια σεισμική ακολουθία όπως με το Αρκαλοχώρι όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το γεοτεκτονικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο των Θηβών είναι τελείως διαφορετικό από την Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλει η μια κατάσταση να ακολουθήσει την άλλη.

Ο κ. Λέκκας συνεχίζει: “Όμως με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία βλέπουμε, και αυτό είναι ένα πόρισμα δεκάδων επιστημόνων που δημοσίευσαν μία εργασία σε διεθνές περιοδικό, ότι στην περιοχή των Θηβών το 1914 εκδηλώθηκε ένας σεισμός των 6 βαθμών περίπου. Θεωρούμε ουσιαστικά οροφή αυτόν τον σεισμό με πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Πολύ μικρή πιθανότητα αλλά πιθανή”.

Προετοιμαζόμαστε, εξηγεί ο κ. Λέκκας, στο μέτρο που μπορούμε να προετοιμαστούμε γιατί ένας σεισμός δεν μπορεί να σταματήσει όπως λόγου χάρη μία πυρκαγιά ή μια πλημμύρα.

Τέλος, όσο για το αν υπάρχει κάποιο άλλο σημείο που τον ανησυχεί ο κ. Λέκκας λέει: “Δεν με ανησυχεί κάποια συγκεκριμένη περιοχή αλλά ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε γίνει σεισμός να μπορούμε να επέμβουμε”.

Για 6 Ρίχτερ προειδοποιεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Για την πιθανότητα ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ στη Θήβα προειδοποιεί ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος μελετώντας τα στοιχεία που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, εξηγεί μιλώντας στα “Νέα” ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας με “σημαντική πιθανότητα”, όπως αναφέρει, “για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή”, ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1892, έπειτα από ανάλογη προσεισμική δραστηριότητα 17 μηνών.

Από τον Ιούλιο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί στη Θήβα, με τους σεισμολόγους να εξετάζουν όλα τα δεδομένα από την περιοχή.

“Τα ρήγματα στη Θήβα είναι σε συνέχεια των ρηγμάτων του Κορινθιακού Κόλπου. Έχουμε δημοσιεύσει μελέτη για τους προσεισμούς ισχυρών δονήσεων στον Κορινθιακό , σύμφωνα με την οποία, στις 12 από τις 17 περιπτώσεις, είχαμε προσεισμική ακολουθία. Ένα ποσοστό 83%. Εάν λάβουμε αυτό υπόψη, τότε, βλέποντας στη Θήβα ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά προσεισμών, βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή”, επισημαίνει.

Παρατηρώντας τα επίκεντρα των σεισμών στην περιοχή και τη ζώνη που σχηματίζουν, επισημαίνει:

“Οι πιο αξιόλογοι σεισμοί στη Θήβα (3 Ρίχτερ και πάνω) από το καλοκαίρι έως τώρα, καταλαμβάνουν μια ζώνη μήκους 15-20 χιλιομέτρων, διατασσόμενοι σε μια γραμμή από την ανατολή προς τη δύση. Αν αυτό αντιστοιχεί σε ένα ρήγμα, τότε αυτό το μήκος ρήγματος αντιστοιχεί σε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ”.

Πηγή: thetoc.gr