Κισσός: Το χωριό με το κρυφό σχολειό που δίδασκε κάποτε ο Ρήγας Φεραίος

Ένας παραδοσιακός οικισμός για να επισκεφθείς όλες τις εποχές του χρόνου.

Είναι σίγουρα πολλά τα χωριά της Ελλάδας τα οποία έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην Επανάσταση του 1821 αλλά και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Για κάποια από αυτά, υπάρχουν  πολύ ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες και γεγονότα που τα έχουν κάνει περισσότερο γνωστά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα από τα πιο όμορφα και ίσως όχι τόσο γνωστά χωριά του Πηλίου. Ο Κισσός. Ο Κισσός είναι η εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να επισκεφθούν το Πήλιο, να είναι σε βουνό, να έχουν θέα τη θάλασσα και να μην συναντήσουν έντονη πολυκοσμία. Αυτό το χωριό, λοιπόν, έχει ακόμη κάτι ιδιαίτερο να διηγηθεί…

Κισσός – Πήλιο: Το χωριό με το κρυφό σχολειό

Ο Κισσός είναι ένας παραδοσιακός γραφικός οικισμός σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τον Βόλο και 12 χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο. Ιδανικός προορισμός, δηλαδή, για όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορεί να μην είναι στα πολυδιαφημισμένα χωριά του Πηλίου αλλά σίγουρα είναι στη λίστα με τα πέντε αγαπημένα μας και πιστεύουμε ότι αν βρεθείς εκεί, θα γίνει και το δικό σου. Θα κάνεις βόλτες στα σοκάκια, θα πιεις καφέ στην πλατεία κάτω από τα δέντρα και θα απολαύσεις τη φύση στα καλύτερά της.

Εκτός, λοιπόν, από ομορφιά έχει και ιστορία. Στον Κισσό, όπως και σε άλλα χωριά της Ελλάδας, λειτουργούσε κρυφό σχολειό από το 1753. Το ξεχωριστό είναι ότι σε αυτό το κρυφό σχολειό δίδασκε για μικρό χρονικό διάστημα ο Ρήγας Φεραίος. Οι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να σας μιλήσουν για τις ιστορίες του χωριού όπως αυτήν. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, της οποίας η ιστορία της µετρά από τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου αλλά και το µικρό εκκλησιαστικό µουσείο, που στεγάζεται µέσα στην εκκλησία.

Το Πήλιο όλων των εποχών

Ποια εποχή θα βρεθείς στο βουνό των Κενταύρων και δε θα περάσεις καλά; Η κάθε μία εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και σε κάνει πάντα να θες να επιστρέφεις στο Πήλιο. Ο Κισσός είναι μόνο η αφορμή για να εξερευνήσεις την περιοχή. Υπάρχουν πολλά ακόμη χωριά που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε στο Πήλιο αλλά και πέντε πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν φύγεις από εκεί. Μεταξύ των χωριών είναι βέβαια η Πορταριά ή αλλιώς η Πύλη του Παραδείσου αλλά και οι ιστορικές Μηλιές που πρέπει να επισκεφθείς έστω και μια φορά στη ζωή σου.
Πηγή: exploringgreece