Βραχιολάκια παρακολούθησης επιβάλλει το Χονγκ Κονγκ για πιο «ανθρώπινη» καραντίνα

Όσοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση θα αναγκάζονται πλέον να φορούν βραχιoλάκι παρακολούθησης των κινήσεών τους, καθώς το Χονγκ Κονγκ θα ακολουθεί πλέον το δυστοπικό σύστημα QR τύπου Κίνας.
Το Χονγκ Κονγκ θα επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών βραχιολιών παρακολούθησης για τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα και θα εισαγάγει ένα σύστημα ηλεκτρονικών κωδικών υγείας – τύπου Κίνας – στο πλαίσιο νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως σημειώνει ο Guardian, τα βραχιόλια καραντίνας – που επιβάλλονται αυτή την Παρασκευή – θα είναι υποχρεωτικά για τα άτομα που έχουν βγει θετικά και βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν θα βγαίνουν από το κτίριο κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσής τους.

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η απομόνωση στο σπίτι είναι πιο ακριβής και ταυτόχρονα ανθρώπινη, δήλωσε ο Lo Chung-mau, νέος υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, ανακοινώνοντας το νέο μέτρο τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως η παραβίαση μιας υποχρεωτικής εντολής καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ επισύρει πρόστιμο έως 25.000 HK$ (3.200 δολάρια), αλλά και φυλάκιση έως έξι μήνες.

Το Χονγκ Κονγκ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν δύο τύπους βραχιολιών για την παρακολούθηση των ατόμων που βρίσκονταν σε κατ’ οίκον καραντίνα κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020:

ένα παλαιότερο πλαστικό βραχιόλι με κωδικό QR και
ένα μεταγενέστερο με ογκώδη ηλεκτρονικό ανιχνευτή.
Ο Lo δεν διευκρίνισε ποιο από τα δύο θα εισαχθεί την Παρασκευή.

«Big Brother» μέσω κινητών και χρωματιστοί κωδικοί
Σύμφωνα με το σύστημα κωδικών υγείας – το οποίο παρακολουθεί την κίνηση των ανθρώπων μέσω κινητών τηλεφώνων – οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους μόνο εάν ο κωδικός QR στον λογαριασμό τους είναι πράσινος.

Ο κωδικός γίνεται «κίτρινος» εάν οι άνθρωποι έχουν έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο και «κόκκινος» εάν το άτομο έχει εξεταστεί θετικά στον ιό.

Σύμφωνα με τον υγειονομικό κώδικα του Χονγκ Κονγκ, οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα επισημαίνονται επίσης με «κίτρινο», ανέφερε ο Lo στην ανακοίνωσή του.

Οι άνθρωποι με «κόκκινους» και «κίτρινους» κωδικούς δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε χώρους «υψηλού κινδύνου» – όπως νοσοκομεία και εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων – ενώ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν και σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και δεν θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους.

Το νέο σύστημα, τέλος, θα εφαρμοστεί στην εφαρμογή «Leave Home Safe» που εισήχθη πέρυσι σε δημόσιους χώρους για την παρακολούθηση της κίνησης των ανθρώπων.

Δυστοπικοί κανόνες… που είναι άγνωστο πότε θα υποχωρήσουν
Παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει το σύστημα κωδικών υγείας της Κίνας ως εισβολή στην ιδιωτική ζωή, προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγονται στο σύστημα για τον έλεγχο και τον περιορισμό των ελευθεριών.

Δεν είναι λίγοι, παράλληλα, εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα τα περιοριστικά μέτρα και τα βραχιόλια του Χονγκ Κονγκ μπορεί να φοβίσουν τους πολίτες και να τους αποτρέψουν από το να αναφέρουν θετικά rapid test.

Πηγή: dikaiologitika.gr