Σε έντεκα χρόνια χάθηκαν 24.000 θέσεις εργασίας
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Δραματική μείωση παρουσιάζει τα τελευταία 11 χρόνια ο αριθμός των μόνιμων υγειονομικών που υπηρετούν το ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, ο αριθμός αυτός συρρικνώθηκε κατά 24.000 από το 2013 έως τις αρχές του 2024.
Τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί το ΕΣΥ, αφού μεγάλη μείωση υπήρξε και τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, αλλά τα στοιχεία για αυτή την περίοδο δεν είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την έναρξη των μνημονίων έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα της Υγείας.
Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη σε μια σειρά κλάδους, όπως Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αφού σε αυτούς τους κλάδους εδώ και χρόνια οι προκηρύξεις νέων θέσεων είναι σχεδόν μηδενικές. Παράλληλα μια σειρά τομείς στην υγεία, κυρίως στον τομέα των βοηθητικών υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) έχουν ουσιαστικά παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα ή λειτουργούν με προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το προσωπικό στο ΕΣΥ, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού των νέων προσλήψεων την τελευταία 15ετία, είναι σε μεγάλο βαθμό γηρασμένο.
Το 2023 συνταξιοδοτήθηκαν 3381 υγειονομικοί, ενώ προσλήφθηκαν μόνο 1063
Παράλληλα οι νέες προσλήψεις, όταν και αν γίνονται, δεν μπορούν να καλύψουν τις αποχωρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 συνταξιοδοτήθηκαν 3381 υγειονομικοί, ενώ προσλήφθηκαν μόνο 1063.Σύμφωνα άλλωστε με την ΠΟΕΔΗΝ κάθε μήνα με βάση τα επίσημα στοιχεία αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ χωρίς να αντικαθίστανται, λόγω κακών συνθηκών εργασίας και χαμηλών αμοιβών. «Προκηρύξεις προσωπικού γίνονται αλλά λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ καθυστερούν για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να εκδοθούν οριστικά τα αποτελέσματα. Έτσι η προκήρυξη του έτους 2019 των 4.000 θέσεων ακόμη δεν ολοκληρώθηκε και οι προκηρύξεις που τώρα σταδιακά εκδίδονται στα πλαίσια της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης για 6.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το έτος 2024 στο ΕΣΥ θα ολοκληρωθούν ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα εάν δεν αλλάξει κάτι στο ΑΣΕΠ».
6.500 προσλήψεις για το 2024
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Ήδη έχουν προαναγγελθεί για το 2024 να γίνουν συνολικά 6.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη στις 29 Απριλίου η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού, εκ των οποίων οι 538 αφορούν το ΕΚΑΒ και οι 599 τα νοσοκομεία της χώρας. «Οι 599 θέσεις λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία μας, μαζί με τις 704 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών, αλλά και οι 2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, θα αυξήσουν τη δυναμική του ΕΣΥ και θα και θα βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, στόχος μας παραμένει και η στήριξη του ΕΚΑΒ. Οι 538 νέες θέσεις θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες του ΕΚΑΒ και θα ενισχύσουν τη στελέχωση του», είχε δηλώσει την ίδια μέρα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Με μπόνους και άνοιγμα του ΕΣΥ προσδοκά η κυβέρνηση να προσελκύσει επαγγελματίες υγείας στα Νοσοκομεία
Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες προσλήψεις που συνεχώς επαναλαμβάνονται οι υγειονομικοί φαίνεται να μην τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν. Και έτσι σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις που προκηρύσσονται παραμένουν άγονες, γιατί πολλοί είτε ιδιωτεύουν, είτε φεύγουν εκτός Ελλάδος.
Η κυβέρνηση προσδοκά με το μπόνους που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας (και για το οποίο αναμένονται διευκρινήσεις) και με το άνοιγμα του ΕΣΥ, δηλαδή γιατροί του δημοσίου να ασκούν ιδιωτικό έργο και ιδιώτες να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, να προσελκύσει τον αριθμό των επαγγελματιών που χρειάζεται για να λειτουργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς προβλήματα. «Από τις 27 χώρες της ΕΕ οι 26 επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο στους γιατρούς με όρους και προϋποθέσεις. Μία χώρα δεν το επιτρέπει, η Ελλάδα. Από δω και μπρος δεν τους το απαγορεύουμε. Ήταν λάθος δεκαετιών» είχε πει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας την αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση του εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ, εφόσον δεν είναι εφικτή περαιτέρω αύξηση στις αμοιβές τους.
Για απόλυτη ιδιωτικοποίηση κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ
Για απόλυτη ιδιωτικοποίηση έκανε λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της: «Έχουμε βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα με το 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Αντί λοιπόν να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότηση, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης». Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί οργανώνουν πανυγειονομική κινητοποίηση στις 16 Μαΐου, με στάση εργασία στην Αττική 08.00-15.00 και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από συστάσεως του ΕΣΥ αναμένεται να φανεί επί του πρακτέου μετά το καλοκαίρι, καθώς απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, και ενώ θα έχουν αναλάβει οι νέοι διοικητές των Νοσοκομείων, οι οποίοι και θα επιφορτιστούν να παρακολουθούν την εφαρμογή της. Μέχρι τότε όμως σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ τα νησιά θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με προηγούμενα έτη, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων)».
dailypharmanews.gr