Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η BA.2.75, έχει ονομαστεί «Κένταυρος», αλλά δεν πρόκειται για επίσημη ονομασία.
Σε ΜΜΕ, σε αναλύσεις ειδικών, σχεδόν παντού, το στέλεχος αυτό αναφέρεται ως «Κένταυρος», αν και δεν έχει ονομαστεί ακόμη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ποιος έδωσε το όνομα αυτό, λοιπόν; Ένας τυχαίος χρήστης του Twitter…
«Μου φαίνεται τρελό ότι ένας τυχαίος τύπος στο Twitter αποφάσισε ότι το στέλεχος BA.2.75 θα είναι γνωστό ως “κένταυρος” και αυτό λειτούργησε πλήρως», έγραψε στο Twitter ο Ed Yong, συντάκτης επιστήμης στο «The Atlantic», δείχνοντας και μια φωτογραφία της ανάρτησης στην οποία «βαφτίστηκε» το στέλεχος «Κένταυρος».
«Μόλις ονόμασα το στέλεχος BA.2.75 με το όνομα ενός γαλαξία. Το νέο όνομά του είναι στέλεχος Κένταυρος. Συνηθίστε το. Σήμερα, κάνω κουμάντο σε ό,τι σχετίζεται με την πανδημία», έγραψε ο χρήστης Xabier Ostale, που συνηθίζει να αναρτά ειδήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Πολλά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί στο BA.2.75 με το όνομα αυτό στους τίτλους τους.
Όταν ρωτήθηκε πώς βρήκε το όνομα, ο Ostale είπε στο «Motherboard» ότι ονόμασε το στέλεχος «από τον γαλαξία Κένταυρο Α, στον αστερισμό του Κενταύρου. Νομίζω ότι το ελληνικό αλφάβητο δεν είναι η κατάλληλη επιλογή. Οι γαλαξίες είναι πολλοί και με πιασάρικα ονόματα».
Ο Κένταυρος είναι, στην πραγματικότητα, μια υποπαραλλαγή του Omicron με την επίσημη ονομασία BA 2.75. Ο λόγος που δεν έχει «επίσημο» όνομα είναι επειδή ο ΠΟΥ δεν δίνει ονομασίες σε δευτερεύουσες μεταλλάξεις των στελεχών που έχει ήδη ονομάσει.
Ο «Κένταυρος», η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, δεν έχει ονομαστεί επίσημα
Επίσημες πηγές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή σε διάφορες χώρες, όπως στελέχη κυβερνήσεων, αλλά ο ΠΟΥ δεν χρησιμοποιεί το όνομα. Ειδικοί έχουν τονίσει ότι όταν δεν υπάρχει μια εύκολη λέξη που να περιγράφει τα στελέχη του κορωνοϊού για να μπορούν να αναφερθούν όλοι σε αυτά σε μια κοινώς κατανοητή γλώσσα, κάποιος θα προσπαθήσει να επινοήσει τέτοιες λέξεις, όπως κι έγινε.
Ο ΠΟΥ, ως τώρα, δεν έχει χαρακτηρίσει το BA.2.75 ως στέλεχος που εμπνέει ανησυχία, καθώς θεωρεί ότι είναι νωρίς για να βγει ένα πόρισμα σχετικά με τη δυνατότητά του να ξεφεύγει από την ανοσία, αλλά και σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.
Ο Οργανισμός παρακολουθεί το στέλεχος στενά, ωστόσο δεν το έχει ονομάσει μέχρι στιγμής. Ο χαρακτηρισμός της παραλλαγής αυτής ως δευτερεύουσας, που βρίσκεται «υπό παρακολούθηση», σημαίνει ότι ο υγειονομικός οργανισμός παρακολουθεί για να βρει «επαρκή στοιχεία», τα οποία θα δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά της διαφέρουν ουσιαστικά από τις παραλλαγές που προηγήθηκαν, και τότε θα μπορούσε να λάβει μια επίσημη ονομασία από τον ΠΟΥ.
Πηγή: iefimerida.gr