Με φωτογραφίες του 16χρονου αναρχικοί και Ρομά έξω από τα δικαστήρια, καίνε 20ευρα

Μπαρούτι μυρίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης – “Θέλουμε δικαιοσύνη”, φωνάζουν Ρομά και αναρχικοί για τον 16χρονο Κωνσταντίνο που τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά.

Κάτω από απόλυτη μυστικότητα μεταφέρθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης το πρωί της Παρασκευής, ο 34χρονος αστυνομικός, ο οποίος πυροβόλησε στο κεφάλι 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Ο αστυνομικός, ο οποίος συνοδεύεται από τον συνήγορο του Αλέξη Κούγια, απολογείται στον πρώτο τακτικό ανακριτή, με τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την περιοχή των δικαστηρίων να είναι δρακόντεια.

Την ίδια ώρα Ρομά και ομάδες αριστεριστών και αντιεξουσιαστών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, ζητώντας την προφυλάκιση του αστυνομικού, με το κλίμα να παραμένει έκρυθμο όπως και τις προηγούμενες ημέρες.

Οι Ρομά έφτασαν στο δικαστικό μέγαρο, με κάποιους από αυτούς να κρατούν φωτογραφίες του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

“Θέλουμε δικαιοσύνη”

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά, Παναγιώτης Σαμπάνης, ανέφερε πως όλοι – και οι Ρομά και οι γονείς και η σύζυγός του 16χρονου- ζητούν δικαιοσύνη εκφράζοντας την άποψη πως ο αστυνομικός πρέπει να προφυλακιστεί.

Έκανε έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία στη διάρκεια των συγκεντρώσεων και να παραμείνουν ήρεμοι.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με το grtimes.gr, θα προσέλθει στον ανακριτή με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του. Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι και όσα φέρεται να ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση: “Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού”, είπε.

Κούγιας: Μου κάνει εντύπωση που η άλλη πλευρά έχει τη δικογραφία

“Να ευχηθούμε να βρει την υγειά του το παιδί και να γυρίσει στην οικογένειά του. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Και η ελευθερία η προσωπική δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είναι σαν τον καρκίνο είναι σαν να πεθαίνει κάθε μέρα.

Είμαι εδώ για να βοηθήσω εισαγγελέα και ανακριτή που θα γνωμοδοτήσουν να εκδώσουν μια δίκαιη απόφαση. Μου έχει κάνει εντύπωση ότι ο συνάδελφος που εκπροσωπεί την άλλη πλευρά έχει πρόσβαση στη δικογραφία.

Με το νέο κώδικα πρόσβαση στη δικογραφία μπορούμε να έχουμε μόνο εμείς. Πρόσβαση μπορούν να αποκτήσουν μετά την απολογία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρώτα από όλα είναι η ζωή, όμως το πώς αντιμετωπίζουμε συμπεριφορές συγκεκριμένων ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος είναι σημαντική παράμετρος. Κανείς δεν μπορεί να δώσει συγχαρητήρια σε κάποιον που προσπαθεί να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να σκέφτονται και πώς αυτός ο νόμος τηρείται”.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για την αποφυγή εντάσεων και επεισοδίων η αστυνομία σχεδιάζει ενισχυμένα μέτρα στην περιοχή. Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Αναλυτικά

“Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Παρασκευή (09-12-2022) λόγω συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων από την 06:00 ώρα της 09-12-2022 έως την 16:00 ώρα της ιδίας ημέρας στην οδό 26ης Οκτωβρίου (εκατέρωθεν) στο κέντρο της πόλης, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Πολυτεχνείου”.

ρομα
Πηγή: thetoc.gr